Osobom, które przywiązują szczególną uwagę do swojej codziennej diety, na pewno jest znane pojęcie superżywności, nazywanej też z języka angielskiego superfoods. Warto zapoznać się z nią nieco bliżej, poszczególnymi produktami mieszczącymi się w zakresie tej definicji, które mogą wydatnie pomóc nie tylko w zachowaniu dobrego stanu zdrowia, ale również w utrzymaniu właściwej masy ciała.
Spis Treści
Czym jest superfoods?
Częściej stosowana jest angielska nazwa tego rodzaju pożywienia, dlatego my również będziemy jej używać. Przez pojęcie superfoods rozumiemy wszystkie produkty spożywcze, które mają w składzie wysoką zawartość niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych, witamin, minerałów, czy flawonoidów albo antyoksydantów. Zaliczamy do nich przede wszystkim owoce i warzywa, zarówno egzotyczne, jak i rosnące w naturze także w naszym kraju.
Jednocześnie takie produkty muszą charakteryzować się wyłącznie naturalnym pochodzeniem, z ekologicznych upraw, bez stosowania szkodliwych środków chemicznych. Warto również pamiętać, że tak naprawdę jest to definicja umowna, w nauce nie istnieje pojęcie superżywności. Jeśli jednak jakaś firma chce w taki sposób oznaczać swoje produkty, to musi jednocześnie zamieścić na nich tzw. oświadczenie zdrowotne potwierdzające ich korzystny wpływ na zdrowie, koniecznie potwierdzony przeprowadzonymi badaniami.
Dzięki temu ich spożywanie może powodować poprawę stanu zdrowia, lecz są one tylko dodatkiem do właściwie zbilansowanej diety, kompleksowo oddziałującej na organizm i pomagającej między innymi:
- walczyć z nadwagą lub otyłością;
- hamować naturalne procesy starzenia się komórek;
- zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, w tym nowotworowych;
- wzmacniać pracę układu immunologicznego;
- zwiększać odporność na negatywne skutki stresu;
- redukować ilość zagrażających zdrowiu wolnych rodników.
Jakie egzotyczne produkty zaliczamy do superfoods?
Skoro wiemy już, w jaki sposób superżywność oddziałuje na ludzki organizm i dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety, nadszedł czas, aby dowiedzieć się, które produkty są do niej zaliczane przez specjalistów od zdrowego żywienia. Pierwszą grupą często spożywanego superfoods są owoce i inne rośliny mające egzotyczne pochodzenie, a przykładowe produkty, szczególnie zalecane z tej grupy, to:
Jagody Goji
Jedne z pierwszych owoców, które zyskały zaszczytne miano superfoods, spożywane najczęściej w postaci suszonej, co nie oznacza, że w wyniku tego procesu straciły swoje cenne własności odżywcze. Jagody goji, czyli owoce kolcowoju chińskiego, nadal są źródłem wielu związków wręcz niezbędnych dla ludzkiego organizmu.
Mają w składzie witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę i niacynę), witaminę C, witaminę E, beta-karoten, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, flawonoidy, błonnik pokarmowy, aminokwasy (zeaksantynę i luteinę) oraz liczne minerały, cynk, fosfor, german, miedź, selen, wapń i żelazo. Dzięki tym składnikom zyskują szerokie zdolności:
- poprawy osłabionej odporności;
- regulacji poziomu glukozy i cholesterolu we krwi;
- wzmocnienia serca i układu krążenia;
- normujące za wysokie ciśnienie krwi;
- przeciwzapalne, antywirusowe i antyoksydacyjne;
- optymalizujące funkcjonowanie układu nerwowego, wpływające na lepszą pamięć i koncentrację;
- zapobiegające osteoporozie;
- pozwalające na efektywniejsze oczyszczenie organizmu z toksyn;
- chroniące przed zwyrodnieniami plamki żółtej, uszkodzeniami siatkówki i utratą wzroku.
Jagody Acai
Pochodzące z gorących lasów Ameryki Południowej, gdzie od stuleci są używane w medycynie naturalnej tego regionu świata. Ich pozytywnego, wielopłaszczyznowego wpływu na zdrowie nie da się zbagatelizować, dlatego powinny znaleźć się w każdej właściwie zbilansowanej diecie, nie tylko odchudzającej.
Ponownie odpowiadają za to składniki aktywne jagód Acai, witamina A, B, C i E, nienasycone kwasy z grupy Omega, fitosterole, błonnik, aminokwasy oraz sole cynku, chromu, fosforu, magnezu, miedzi, potasu i wapnia. Najważniejsze działanie sprzyjające zdrowiu to:
- pomoc w redukcji masy ciała bez ryzyka efektu jo-jo, dzięki poprawie pracy układu trawiennego;
- zahamowanie nadmiernego apetytu i ciągłego podjadania pomiędzy posiłkami;
- zabezpieczenie komórek przed skutkami stresu oksydacyjnego wywoływanego przez nadmiar wolnych rodników;
- podwyższenie ogólnej wydolności organizmu i więcej sił witalnych;
- wolniejszy przebieg procesów starzenia się;
- unormowanie poziomu cholesterolu we krwi, zwłaszcza jego „złej” frakcji LDL oraz poziomu glukozy;
- sprawniejsze funkcjonowanie serca i układu krążenia;
- poprawa procesów myślowych, pamięci, koncentracji i zdolności poznawczych.
Nasiona Chia
Z pewnością znane każdemu zwolennikowi zdrowego odżywiania, a te niewielkie ziarenka kryją w sobie olbrzymią moc i są dobrym źródłem uzupełnienia ewentualnych braków substancji odżywczych. Jeśli chodzi o skład, to nasiona Chia, czyli szałwii hiszpańskiej, mogą się pochwalić dużą ilością witaminy A, witaminami z grupy B, witaminą C, witaminą E oraz takimi samymi minerałami, jak w jagodach Acai. Działanie nasion sprowadza się przede wszystkim do:
- wspomagania pracy mięśnia sercowego;
- przywrócenia elastyczności naczyń krwionośnych, co poprawia krążenie krwi i dotlenienie każdej komórki organizmu;
- zwiększenia sprawności intelektualnej, a ich składniki sprawiają, że mamy lepszą pamięć i szybciej przyswajamy nowe informacje;
- skuteczniejszej ochrony przed chorobami i infekcjami, dzięki sprawniejszemu działaniu układu odpornościowego;
- efektywniejszego trawienia i przemiany materii, między innymi dzięki poprawie pracy jelit, co wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała;
- działania antystresowego i antydepresyjnego.
Spirulina
Mająca wyjątkowo szeroki i oczywiście pozytywny wpływ na zdrowie, cechująca się także wysoką zawartością cennych składników odżywczych. Spirulina to niewielkie algi, w naturze spotykane w ciepłych jeziorach Ameryki Południowej i Afryki, o charakterystycznym zielono-niebieskim kolorze, używane w postaci uzyskanego z nich proszku.
W ich składzie najważniejszy jest kwas gamma-linolenowy (GLA), którego działanie wspomaga witamina A, tiamina (witamina B1), witamina B2 (ryboflawina), witamina B12 (kobalamina), witaminy C, E i K oraz polifenole, polisacharydy, aminokwasy egzogenne i liczne składniki mineralne. Właściwości spiruliny warte podkreślenia to:
- działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne;
- sprowadzenie ciśnienia krwi do zgodnego z normami poziomu;
- przeciwdziałanie chorobom układu krążenia;
- wydajniejsza detoksykacja organizmu, zwłaszcza usunięcie metali ciężkich;
- redukcja stężenia cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów;
- zmniejszenie insulinoodporności;
- wspomaganie procesu redukcji masy ciała.
Które polskie superfoods warto wprowadzić do swojej diety?
Oprócz wymienionych powyżej egzotycznej superżywności, w codziennej diecie warto umieścić także nasze rodzime produkty, które można zaliczyć do tej grupy. Należą do nich nie tylko popularne warzywa i owoce, a szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na takie polskie superfoods jak:
Siemię lniane
Trudno byłoby znaleźć kogoś, kto nie słyszał o siemieniu lnianym, ziarenkach lnu zwyczajnego, których właściwości lecznicze są znane od tysięcy lat. Siemię zawiera szeroki wachlarz związków aktywnych, bez których nie ma mowy o zachowaniu pełni zdrowia, witaminę A, witaminy B1, B2, B3, B6 (pirydoksynę), B9 (kwas foliowy), B12, witaminę C, D, E i K.
Ich działanie uzupełniają minerały, cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, wapń i żelazo, co wpływa korzystnie na takie właściwości ziarenek siemienia lnianego jak:
- przeciwdziałanie chorobom układu krążenia, miażdżycy, zakrzepom żylnym, chorobie wieńcowej;
- wspomaganie układu pokarmowego, skutkujące lepszym trawieniem i mniejszą podatnością na podrażnienia żołądka czy jelit;
- łagodzenie objawów dolegliwości układu oddechowego, bólów gardła, podrażnień błon śluzowych, kaszlu;
- mniejsze ryzyko nowotworów, dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy;
- redukcja niektórych objawów towarzyszących menopauzie, czemu sprzyja jednoczesna regulacja gospodarki hormonalnej organizmu;
- oczyszczanie z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii;
- większa odporność na stres i inne, tak samo szkodliwe, stany napięć nerwowych.
Żurawinę
Kolejne owoce zaliczane do superfoods, których właściwościom leczniczym nie da się zaprzeczyć, potwierdzają je bowiem liczne profesjonalne badania naukowe. Znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, jako dodatek do wielu potraw, ale i w medycynie, i to nie tylko naturalnej, oraz w kosmetyce. Ich działanie jest bezpośrednio powiązane z zawartością dużych ilości witaminy A, C, E i K oraz beta-karotenu, które wspiera luteina oraz składniki mineralne.
Równie duże znaczenie mają kwasy fenolowe, antocyjany, flawonoidy, taniny i glikozydy flawonoidowe, razem odpowiadające za unikalne działanie żurawiny, zarówno świeżej, jak i suszonej:
- obniżające poziom „złego” cholesterolu i ciśnienie krwi;
- łagodzące infekcje i schorzenia w obrębie układu moczowego;
- hamujące namnażanie się chorobotwórczych bakterii w pęcherzu moczowym;
- wspierające pracę nerek i ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej;
- wspomagające układ krążenia i zmniejszające ryzyko chorób serca;
- utrzymujące zgodne z normami ilości cukru we krwi;
- usuwające związki rakotwórcze z organizmu.
Jarmuż
Warzywo, które zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zawartość pierwiastków śladowych, cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Na właściwości lecznicze jarmużu wpływają też witamina B, witamina C, witamina K, w dawkach nawet przekraczających dzienne zapotrzebowanie, oraz sulforafan, bardzo silny przeciwutleniacz.
Jarmuż doceniany jest również za wyjątkowo niską kaloryczność, zaledwie 40 kcal w 100 g, co sprzyja odchudzaniu, a inne jego cenne właściwości lecznicze to:
- antyoksydacyjne, pozwalające pozbyć się większości wolnych rodników;
- wzmocnienie osłabionego układu immunologicznego;
- skuteczne wsparcie pracy mózgu i układu nerwowego;
- szybsze gojenie się ran i przeciwdziałanie krwotokom, zewnętrznym i przede wszystkim najgroźniejszym wewnętrznym;
- efektywniejsze działanie układu sercowo-naczyniowego, normalizacja ciśnienia krwi;
- redukcja utleniania się frakcji LDL cholesterolu.
Natkę zielonej pietruszki
Której nie trzeba nikomu przedstawiać, jest stale obecna w naszej tradycyjnej polskiej kuchni. Ważne jest jednak nie tylko to jedno zastosowanie zielonej pietruszki, zawierającej niemal wszystkie składniki odżywcze, jakie potrzebujemy każdego dnia. Zaspokaja między innymi dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, dostarcza także witaminę B, w tym szczególnie cenny kwas foliowy, oraz witaminę K.
Kiedy dołożymy do tego błonnik pokarmowy, olejki eteryczne, aminokwasy, chlorofil i duże ilości flawonoidów, to łącznie otrzymujemy zdrowotny koktajl odpowiedzialny także za:
- dokładniejszą detoksykację całego organizmu;
- działanie antyseptyczne, antybakteryjne i przeciwzapalne;
- zwiększenie przyswajania żelaza dzięki obecności dużej ilości kwasu askorbinowego;
- wsparcie pracy nerek i pozostałych elementów układu moczowego;
- działanie rozkurczające i przeciwbólowe;
- łagodzenie skutków zmęczenia i wzmocnienie wydolności organizmu;
- podwyższenie odporności na stres, czemu sprzyja obecność magnezu.
Oczywiście to tylko przykłady superżywności, istnieją jeszcze inne produkty, które warto wprowadzić do swojego menu, takie jak:
- cebula;
- czosnek;
- czystek;
- quinoa;
- korzeń Maca;
- owoce cytrusowe;
- awokado;
- imbir;
- kurkuma;
- morwa biała;
- papryczki chili;
- orzechy włoskie i nasiona dyni;
- buraki;
- zielony jęczmień i pszenica;
- miód, w tym Manuka.
Źródła:
- https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-kale
- https://www.healthline.com/nutrition/acai-bowl-calories-and-nutrition
- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-acai-berries
- https://www.healthline.com/nutrition/goji-berry
- https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds
- https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries
- https://www.healthline.com/nutrition/parsley-benefits
Matcha Extreme – naturalny suplement diety pozwalający schudnąć szybko i bezpiecznie
Keto Probiotix – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Nootronin – suplement diety wspomagający funkcjonowanie mózgu
Nicosadio – plastry, dzięki którym skończysz z paleniem papierosów
Keto Coffee Premium – suplement diety wspierający odchudzanie z siłą ketozy