Kasza to produkt, który bardzo często polecany jest przez dietetyków i trenerów personalnych. Ze względu na sporą ilość dobrych węglowodanów oraz mnogość składników odżywczych, kasze uznawane są za jeden z najlepszych produktów spożywczych. Mogą być też rozmaicie wykorzystywane: jako zamiennik ziemniaków do obiadu, składnik sałatek, a nawet do smacznych deserów. Co więcej, istnieje wiele rodzajów kasz, a każdy z nich charakteryzuje się indywidualnymi wartościami i właściwościami zdrowotnymi. Sprawdźmy, jakie są najpopularniejsze kasze i jakie mają właściwości.
Spis Treści
Dlaczego warto stawiać na kasze?
Istnieje kilka powodów, dla których warto wprowadzić kasze do jadłospisu. Jednym z nich jest oczywiście ciekawy smak – każda kasza charakteryzuje się inną nutą i świetnie komponuje z różnymi produktami. Kasze dostarczają naszemu organizmowi również bogactwa witamin i minerałów, takich jak: cynk, magnez, potas czy witamin z grupy B. Kasze stanowią świetne źródło węglowodanów złożonych oraz białka, składników, które są niezwykle ważne w diecie sportowca. Ponadto, niektóre rodzaje kasz są bezglutenowe, sprawdzają się więc także w diecie u osób z celiakią.
Zobaczmy, jakie kasze najlepiej wdrożyć do diety.
Sprawdź: Dieta owsiana – na czym polega?
Kasza gryczana
Kasza gryczana powstaje z nasion gryki. Występuje w dwóch rodzajach:
- kasza gryczana palona – charakteryzuje się ciemną barwą i intensywnym smakiem;
- kasza gryczana niepalona (biała) – uznawana za zdrowszą.
Właściwości kaszy gryczanej
- nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być spożywana przez osoby z celiakią;
- zawiera sporą ilość antyoksydantów, co sprawia, że wpływa korzystnie na układ nerwowy i naczynia krwionośne;
- stanowi bogactwo witamin, między innymi: B9, B2, B6, i B5;
- ma w sobie dużo minerałów: żelazo, potas, magnez, cynk, mangan, selen i miedź.
Kasza gryczana – przeciwwskazania
Kaszy gryczanej nie powinny spożywać osoby:
- z niewydolnością nerek;
- cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy;
- dzieci poniżej 10 miesiąca życia.
Kasza gryczana – zastosowanie w kuchni
- świetnie komponuje się z mięsem i sosami np. w gulaszu;
- połączona z białym serem może stanowić składnik farszu do pierogów lub naleśników;
- idealna jako farsz do warzyw;
- świetna na kotlety;
- zmielona może być wykorzystywana do wypieków.
Kasza jaglana
Wytwarzana z ziarna prosa. Charakteryzuje się niewielkimi ziarnami w kolorze żółtym. Przez dietetyków uważana za jedną z najlepszych dostępnych kasz.
Właściwości kaszy jaglanej:
- nie zawiera glutenu;
- wpływa na dobrą kondycję kości, stawów, paznokci, skóry i włosów ze względu na wysoką zawartość krzemu i żelaza;
- pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej;
- stanowi bogactwo minerałów: żelazo, magnez, miedź, cynk, selen, mangan;
- zawiera witaminy: z grupy B (B1, B2, PP, B6, B9, i B5) witamina E;
- jest lekkostrawna.
Kasza jaglana – przeciwwskazania
Kaszy jaglanej nie powinny spożywać częściej niż raz w tygodniu osoby z niedoczynnością tarczycy.
Kasza jaglana – zastosowanie w kuchni
- idealna do dań mięsnych i warzywnych;
- świetnie sprawdza się jako składnik smacznych i zdrowych deserów;
- dobrze komponuje się z jogurtem;
- stanowi idealny pomysł na energetyczne śniadanie.
Kasza jęczmienna
Otrzymywana z ziaren jęczmienia. Ze względu na stopień rozdrobnienia dzielimy ją na:
- kaszę jęczmienną pęczak – pełne, wypolerowane ziarno, pozbawione jedynie łuski;
- kaszę jęczmienną perłową – kasza pęczak pocięta na kawałki, występuje w formie grubej, średniej i drobnej;
- kaszę jęczmienną łamaną – rozdrobniony pęczak, który nie został poddany polerowaniu, dzięki czemu zachował większą ilość składników odżywczych.
Właściwości kaszy jęczmiennej:
- wspomaga leczenie schorzeń układu krążenia;
- zalecana osobom cierpiącym na nadciśnienie;
- pomaga w unormowaniu poziomu glukozy we krwi;
- stanowi dobre źródło błonnika i białka;
- zawiera składniki mineralne: żelazo, potas, magnez, cynk, miedź, mangan, selen;
- jest źródłem witamin B1, B2, PP, B6.
Kasza jęczmienna – przeciwwskazania
Kaszy jęczmiennej nie powinny spożywać osoby z celiakią oraz dzieci poniżej 10 miesiąca życia.
Kasza jęczmienna – zastosowanie w kuchni
- idealna do gulaszu oraz sosów warzywnych i mięsnych;
- świetnie smakuje z zupami różnego rodzaju;
- doskonała do gołąbków lub jako nadzienie do warzyw;
- dobry dodatek do sałatek warzywnych i owocowych;
- najlepsza na kaszotto;
- nadaje się na kotlety.
Amarantus
Jest to drobna kasza, nazywana szarłatem. Uznawana jest za jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Polecany w diecie sportowców ze względu na wysoką zawartość dobrze wchłanialnych protein.
Wartości odżywcze amarantusa:
- zawiera sporą ilość dobrze przyswajalnego białka;
- stanowi bogate źródło żelaza;
- nie zawiera glutenu.
Amarantus w kuchni – zastosowanie
Amarantus najczęściej wykorzystywany jest do wypieków i słodkich deserów. W sklepach znajdziemy również amarantus ekspandowany, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do jogurtów, musli i owsianek.
Sprawdź również: Kmin rzymski – jak wpływa na naszą sylwetkę?
Komosa ryżowa
Nazywana inaczej quinoa, jest uprawiana od lat, a jednak we współczesnej kuchni dietetycznej pojawiła się stosunkowo niedawno. Należy do grupy produktów zaliczanych do najzdrowszych, dlatego chętnie stosują ją sportowcy oraz specjaliści od zdrowego żywienia.
Właściwości odżywcze komosy ryżowej:
- działa antyoksydacyjne;
- łagodzi stany zapalne;
- wykazuje właściwości przeciwalergiczne;
- nie zawiera glutenu.
Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni
Quinoa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystywana jest często jako dodatek do innych kasz, powszechnie spotkamy ją w jogurtach, możemy wykorzystać jako dodatek wypieków i deserów.
Kasza manna
Białą, drobna kasza, która powstaje w procesie przemiału pszenicy na mąkę. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i uwielbiana przez dzieci.
Kasza manna – właściwości
- zawiera witaminy: B1, B2, B6, B9, B5, PP;
- ma dużo składników mineralnych: potas, magnez, cynk, żelazo, mangan, miedź;
- zawiera dużą ilość jodu;
- jest lekkostrawna.
Kasza manna – zastosowanie w kuchni
Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania zup i innych potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów. Najpopularniejsza jest podawana na mleku z owocami.
Kuskus
Jasnożółta, drobna kasza, powstała z pszenicy durum. Jej ziarna gotowane są na parze i polerowane. Cieszy się sporą popularnością nie tylko ze względu na składniki odżywcze, ale także na szybkość przygotowania. Zazwyczaj wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać 5 minut, aby była gotowa do spożycia.
Kuskus – właściwości
- jest lekkostrawna;
- zawiera składniki mineralne: B1, B2, B5, PP, B6 i B9 oraz kwas foliowy;
- stanowi bogate źródło białka i węglowodanów;
- charakteryzuje się mniejszą ilością łuszczów w porównaniu do innych kasz.
Kuskus – przeciwwskazania
Ze względu na zawartość glutenu, kuskus nie jest zalecany osobom cierpiącym na celiakię oraz dzieciom do 9 miesiąca życia.
Kuskus – zastosowanie w kuchni
Świetnie smakuje na słodko, dodana do jogurtu, musli i innych deserów. Wykorzystywana do wypieków. Odpowiednia do potraw mięsnych, świetnie komponuje się z sosami mięsnymi i warzywami.
Kasza bulgur
Kasza bulgur powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Występuje w trzech odmianach:
- drobnoziarnistej;
- średnioziarnistej;
- gruboziarnistej.
Kasza bulgur – właściwości
- wspomaga prace układu sercowo-naczyniowego;
- korzystnie wpływa na układ nerwowy;
- zawiera minerały: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk;
- stanowi źródło witamin: A, E, K, B6, kwasu foliowego, niacyny, ryboflawiny;
- wspomaga trawienie.
Kasza bulgur – przeciwwskazania
Kasza bulgur zawiera gluten,a więc nie jest zalecana osobom, które wykazują nietolerancję glutenu.
Zobacz też: Dieta zupowa – czy pomoże Ci schudnąć?
Matcha Extreme – naturalny suplement diety pozwalający schudnąć szybko i bezpiecznie
Keto Probiotix – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Nootronin – suplement diety wspomagający funkcjonowanie mózgu
Nicosadio – plastry, dzięki którym skończysz z paleniem papierosów
Keto Coffee Premium – suplement diety wspierający odchudzanie z siłą ketozy