Wypadające w nadmiarze włosy, czyli przyspieszone łysienie, to problem, którego nie da się zbagatelizować. Dotyczy on zarówno mężczyzn, jak i kobiet, niezależnie od wieku, a powodowany jest różnymi przyczynami. Ich poznanie jest istotne z punktu widzenia postawienia właściwej diagnozy i dobrania odpowiedniego sposobu leczenia, a jednym z częściej używanych jest ziołolecznictwo. Stosowanie roślin i ziół korzystnie wpływa nie tylko na powstrzymanie wypadania włosów, ale i na cały stan zdrowia, a rośliną przynoszącą wyjątkowo dużo korzyści jest z pewnością pokrzywa zwyczajna (urtica dioica l.).
Spis Treści
Ziołolecznictwo – korzyści dla naszego zdrowia
Szukając skutecznych metod pozwalających zatrzymać postępujące łysienie, warto zwrócić się ku naturze, sile płynącej z roślin znanych i powszechnie używanych co najmniej od stuleci. Pełnym garściami czerpie z tego właśnie ziołolecznictwo, nazywane też fitoterapią, a najważniejsze jego zalety to:
- bezpieczeństwo kuracji, w przeciwieństwie do wielu farmaceutyków, stosowanie większości roślin leczniczych, w tym i pokrzywy, nie niesie ze sobą prawie żadnych efektów ubocznych, a jednym wyjątkiem są rzadkie, indywidualne reakcje alergiczne na daną roślinę;
- szybkość działania, bardzo często taka sama lub zbliżona do analogicznie działających farmaceutyków;
- powszechna dostępność do ziół i roślin, spośród których wiele rośnie na naszych polach, łąkach i w ogrodach oraz niska łączna cena takiej metody leczenia.
Oczywiście nie należy tu popadać w zbytni entuzjazm, zioła sprawdzają się w łagodzeniu objawów licznych dolegliwości i profilaktyce niektórych chorób, jednakże nie są remedium na wszystko. Z poważniejszymi schorzeniami bezwzględnie trzeba się udać do specjalisty i to on zadecyduje, jaką metodę leczenia i jakimi środkami zastosować.
Pokrzywa – pochodzenie i wygląd rośliny
Pokrzywa większości z nas kojarzy się jako chwast rosnący w ogrodzie, który zazwyczaj usuwamy, nie chcąc zetknąć się z jego parzącymi liśćmi. Popełniamy jednak olbrzymi błąd, zazwyczaj nie wiedząc, że można ją wykorzystać nie tylko w celach leczniczych, ale i w kuchni, jako dodatek do wielu smakowitych potraw. Zdecydowanie warto więc dowiedzieć się o niej nieco więcej.
Pokrzywa zwyczajna urtica dioica to wieloletnia roślina z rodziny pokrzywowatych (Urticaceae), rosnąca praktycznie na wszystkich kontynentach, w Azji, Ameryce Północnej, Afryce Północnej i oczywiście w Europie. Znana jest także pod innymi nazwami: pokrzywa wielka, pokrzywa dwupienna, koprywa, żagajka lub żogawka. Dorasta do 2 m wysokości, ma pojedynczą łodygę pokrytą parzącymi włoskami i ciemnozielone sercowate w kształcie liście, ostre na końcu, o postrzępionych brzegach, pokryte takimi samymi włoskami jak łodyga. W okresie kwitnienia wypuszcza niewielkie kwiaty, mające zaledwie około 2 mm średnicy, zielone, zebrane w kwiatostany.
Pokrzywa – jakie składniki odżywcze zawiera
Surowcem wykorzystywanym w celach leczniczych, również w przeciwdziałaniu wypadaniu włosów, są suszone liście pokrzywy, ale w kuchni lepiej użyć świeżych. Pokrzywę po ścięciu zostawia się na 1 – 2 dni, aby zwiędła, dzięki czemu liście mniej parzą i można przystąpić do ich ewentualnej dalszej obróbki. Są one prawdziwą skarbnicą wartościowych dla zdrowia składników, zawierającą takie substancje aktywne, jak:
Witamina B1
Czyli tiamina, o właściwościach sprzyjających także włosom, reguluje bowiem pracę gruczołów łojowych, przeciwdziałającą nadmiernemu wydzielaniu łoju i przetłuszczaniu się włosów, które stają się jednocześnie łamliwe i matowe. Zbyt duża ilość sebum bardzo szybko prowadzi do łojotokowego zapalenia skóry, stając się również przyczyną łysienia łojotokowego. Witamina B1 pełni też inne, równie istotne funkcje:
- reguluje pracę serca i układu krwionośnego;
- dba o prawidłowe działanie układu nerwowego, zapewniając w ten sposób lepszą pamięć i koncentrację;
- wzmacnia osłabioną odporność organizmu;
- pozwala szybciej poradzić sobie z rosnącą nadwagą i otyłością, biorąc udział w metabolizmie energetycznym;
- ma właściwości antyoksydacyjne, usuwa wolne rodniki.
Witamina C
Zdecydowanie najważniejsza z punktu widzenia zdrowia, bez której uległoby ono całkowitemu „rozregulowaniu” i dlatego warto ją dostarczać także razem z pokrzywą, najlepiej w postaci suplementów diety, których jest składnikiem. Witamina C, znana też jako kwas l-askorbinowy, to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, eliminujących znaczną część wolnych rodników i ochraniających organizm przed skutkami stresu oksydacyjnego. Oczywiście to nie jedyne działanie kwasu askorbinowego, wpływającego pozytywnie także na:
- intensyfikację syntezy kolagenu, białka tworzącego tkankę łączną, wchodzącą w skład między innymi kości, chrząstek stawowych, zębów, skóry i naczyń krwionośnych;
- zwiększenie produkcji kwasu hialuronowego, także potrzebnego włosom i skórze;
- lepszą wchłanialność żelaza i wykorzystywanie kwasu foliowego przez organizm, niezbędne w procesie tworzenia erytrocytów, czyli czerwonych krwinek;
- wyższą odporność, sprawniej funkcjonujący układ immunologiczny;
- powstrzymanie naturalnych procesów starzenia się skóry, jej dobre nawilżenie, odżywienie, wygładzenie zmarszczek i redukcję przebarwień;
- mniejsze rozdwajanie się końcówek włosów z jednoczesnym wzmocnieniem ich naturalnego kolorytu;
- zredukowanie negatywnych skutków stresu, poprawę samopoczucia psychicznego.
Witamina E
Następny przeciwutleniacz, zabezpieczający komórki organizmu przed uszkodzeniem w wyniku działania wspominanych już wolnych rodników. Jej pozytywnego wpływu na włosy nie da się zbagatelizować, odpowiada bowiem za kondycję skóry głowy, odżywiając ją i przyspieszając gojenie się ran i innych podrażnień. Dzięki suplementacji witaminy E włosy stają się mocniejsze, odzyskują swój blask i kolor, nie na darmo zyskała więc nazwę „witaminy młodości”. Inne, równie istotne właściwości prozdrowotne tej witaminy to:
- ochrona przed miażdżycą;
- zapobieganie zjawisku sklejania się płytek krwi, czyli tzw. agregacji stwarzającemu ryzyko zakrzepicy;
- prawidłowa krzepliwość krwi;
- utrzymywanie właściwego poziomu glukozy we krwi, co stanowi ważny element profilaktyki przeciwko cukrzycy;
- lepsze funkcjonowanie wzroku;
- wyższa płodność, wsparcie owulacji u kobiet i produkcji lepszej jakości nasienia u mężczyzn;
- sprawniejsze serce i układ krążenia dzięki obniżeniu poziomu szkodliwej frakcji LDL cholesterolu.
Witamina K
Będąca połączeniem w jedną grupę kilku związków organicznych, niezbędna zwłaszcza do zachowania prawidłowej krzepliwości krwi. W naturze występuje w dwóch różnych postaciach, jako:
- witamina K1, której inne nazwy to: filochinon, fitonation lub fitomenadion, produkowana właśnie przez rośliny, obecna w dużych ilościach także w liściach pokrzywy, którą organizm przyswaja w około 70 procentach;
- witamina K2 (menachinon), wytwarzana przez bakterie ludzkiego układu pokarmowego, będące częścią tzw. flory bakteryjnej jelit, przyswajalna praktycznie w 100 procentach.
Jej suplementacja jest niezbędna, a liczne właściwości lecznicze sprawiają, że człowiek wręcz nie może się bez niej obejść. Ta, którą zawiera także pokrzywa, odpowiada za ważne procesy zachodzące wewnątrz organizmu:
- uczestniczy w syntezie czynników odpowiedzialnych za wspomniane wyżej krzepnięcie krwi;
- ma działanie zabezpieczające przed krwotokami dzięki wzmocnieniu i uszczelnieniu ścian naczyń krwionośnych;
- pozwala zachować równowagę poziomu wapnia, przez co wspiera zdrowie kości i stawów;
- ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz przeciwbólowe;
- jest elementem profilaktyki przeciwnowotworowej.
Sole mineralne
Czyli krótko mówiąc, pierwiastki dostarczane z suplementami diety mającymi w składzie wyciągi z liści pokrzywy, pozytywnie oddziałujące na zdrowie. Znajdują się praktycznie w każdej komórce naszego ciała, regulując przebieg wielu istotnych dla niego procesów. Pokrzywa zawiera najważniejsze z nich, którymi, także według specjalistów od leczenia łysienia, są:
- krzem, pierwiastek, bez którego nie mamy co marzyć o mocnych, zdrowych i niewypadających włosach, działający już na poziomie komórkowym. Zapobiega wypadaniu poprzez wzmocnienie struktury włosa, dzięki czemu przestaje być kruchy i łamliwy, wzmacnia także mieszki i cebulki włosowe. Wpływa także korzystnie na pracę serca, sprawność stawów, mocne kości, przywraca jędrność skórze, wygładza zmarszczki i usuwa zmiany trądzikowe;
- wapń, potocznie nazywany wapnem, następny pierwiastek wzmacniający kości i przeciwdziałający w ten sposób ich chorobom, także osteoporozie. Najlepiej suplementować go razem z witaminą D, potęgującą jego działanie, zwiększającą przyswajalność oraz z opisywaną witaminą K2. Niedobory wapnia odbijają się niekorzystnie także na kondycji włosów, które rozdwajają się na końcach, stają się suche i zaczynają wypadać;
- fosfor, pierwiastek, który w połączeniu z wapniem gwarantuje odporność kości na złamania i przeciwdziała wypadaniu zębów. Wchodzi w skład fosfolipidów współodpowiedzialnych za prawidłową budowę błon komórkowych, zabezpiecza przed skurczami mięśni oraz ich obrzękami. Wzmacnia włosy, zapewnia im elastyczność, reguluje poziom wydzielanego sebum i zmniejsza możliwość powstania łupieżu;
- mangan, także aktywnie uczestniczący w produkcji czerwonych krwinek, poprawiający wchłanianie żelaza i witamin, regulujący pracę mózgu i układu nerwowego, zapobiegający przesuszaniu się i pękaniu skóry, osłabieniu i wypadaniu włosów, zadba również o libido, zachowanie pełnej sprawności seksualnej.
Inne związki aktywne biologicznie
Witaminy i minerały sprzyjające nie tylko włosom, ale i całemu stanowi zdrowia, to nie jedyne aktywne związki, jakie zawiera ta roślina, której nie powinniśmy uważać za niepotrzebny chwast. Znajdują się w niej również:
- kwasy tłuszczowe;
- kwasy organiczne,
- flawonoidy, a wśród nich rutyna i kwercetyna;
- garbniki;
- fitosterole;
- karotenoidy, w tym karoten i luteina.
Pokrzywa – podsumowanie właściwości leczniczych
Skład pokrzywy zwyczajnej jasno i wyraźnie pokazuje, że warto ją docenić za wszechstronne i pozytywne działanie na nasze zdrowie. Sprawdza się szczególnie dobrze dla włosów, zapobiegając ich wypadaniu, wzmacniając osłabione cebulki i mieszki włosowe, przeciwdziałając rozdwajaniu się końcówek. Zapobiega również przekształcaniu się testosteronu w jego szkodliwą odmianę, dihydrotestosteron, DHT, nieodwracalnie uszkadzający mieszki. Jednak to nie jedyne jej właściwości lecznicze i znajduje zastosowanie także na inne przypadłości:
- infekcje górnych dróg oddechowych, zmniejsza objawy nieżytu nosa czy uciążliwego kataru siennego;
- alergię, dzięki swoim właściwościom antyhistaminowym sprawdza się zarówno na sezonowe, jak i przewlekłe reakcje alergiczne;
- silne bóle pleców i stawów powodowane przez zwyrodnienia lub reumatoidalne zapalenie stawów;
- dolegliwości układu pokarmowego, biegunki, niestrawności oraz nieżyt żołądka lub jelit;
- infekcje i stany zapalne w jamie ustnej, ma bowiem właściwości odkażające;
- nadmiar toksyn w organizmie, które pomaga usunąć dzięki swoim właściwościom moczopędnym, co docenią również osoby chcące pozbyć się swojej nadwagi lub otyłości;
- za wysoki poziom cukru we krwi, skutecznie go redukując;
- infekcje dróg moczowych, można ją stosować w przypadku kamicy nerkowej;
- choroby serca i układu krążenia, obniża bowiem poziom cholesterolu i lipidów we krwi;
- zwiększenie ilości wydzielanej insuliny i wrażliwości na nią, przydatne w leczeniu cukrzycy;
- objawy klimakterium u kobiet, a u mężczyzn dolegliwości związanych z przerostem prostaty.
Pokrzywa – sposób zastosowania i przeciwwskazania
Trudno sobie wyobrazić jedzenie świeżo zerwanej pokrzywy, lepiej spożywać ją po obróbce, w postaci dodatku do innych potraw albo aromatycznego naparu ze świeżych liści. Wystarczy tylko zalać młode liście gorącą wodą i parzyć przez około pół godziny, a gotowy napar pić 2 – 3 razy dziennie. Na włosy warto zastosować płukankę, ten sam, ale przestudzony napar, a w sklepach są także dostępne gotowe wcierki i odżywki z pokrzywą w składzie. Jeśli macie problem z przerzedzaniem się włosów, to warto także zainteresować się tabletkami na wypadanie włosów, których ranking można znaleźć pod tym linkiem:
TABLETKI NA WYPADANIE WŁOSÓW – RANKING
Pokrzywy nie powinno się przedawkowywać, zalecana ilość np. herbaty z tej rośliny, to maksymalnie 4 filiżanki dziennie. Jeśli wypijemy jej więcej, to musimy się liczyć z niebezpiecznym obniżeniem poziomu cukru, wypłukiwaniem minerałów z organizmu, a pokrzywa nie jest też zalecana osobom z chorobami nowotworowymi i nerek.
Źródła:
- https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/325244
Matcha Extreme – naturalny suplement diety pozwalający schudnąć szybko i bezpiecznie
Keto Probiotix – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Nootronin – suplement diety wspomagający funkcjonowanie mózgu
Nicosadio – plastry, dzięki którym skończysz z paleniem papierosów
Keto Coffee Premium – suplement diety wspierający odchudzanie z siłą ketozy