wzór chemiczny piperyny

Piperyna – czarny pieprz nie tylko na odchudzanie

Przygotowując kolejną smakowitą potrawę, zawsze dodajemy do niej liczne przyprawy poprawiające smak. Są zwykle naturalnego pochodzenia, w postaci wyciągów z ziół i innych roślin, albo suszonych owoców, takich jak np. ziarna czarnego pieprzu. Jego charakterystyczną ostrość znają z pewnością wszyscy, ale niewiele osób wie, że jest używany nie tylko w kuchni, ale i w medycynie naturalnej. Początkowo tylko na wschodzie, skąd przywędrował i na nasz kontynent, a do sporządzania preparatów leczniczych wykorzystuje się głównie otoczkę jego ziaren, mającą w składzie piperynę, alkaloid o cennych właściwościach zdrowotnych i odchudzających.

Czarny pieprz – skąd pochodzi ta ostra przyprawa

ziarna czarnego pieprzu

Trudno nam sobie dzisiaj wyobrazić gotowanie bez czarnego pieprzu, nadającego wyjątkowego aromatu i smaku każdej potrawie, znanego i cenionego już w starożytnym Rzymie. Czarny pieprz (Piper nigrum) to gatunek wieloletniej rośliny należący do licznej rodziny pieprzowatych. Pochodzi z Indii, lecz obecnie jest uprawiany na terenie niemal całej Azji, oprócz tego w Brazylii, Indonezji i Chinach, a jego największym importerem jest Wietnam.

Pieprz dorasta w warunkach naturalnych nawet do 15 m wysokości, tworząc pnącze oplatające się wokół innych drzew. Ma łodygę, której dolne części drewnieją oraz korzenie powietrzne rosnące w węzłach. Liście są ciemnozielone, skórzaste, długie na 10 – 15 cm, ostro zakończone i jaśniejsze od spodu. Kwiaty mają kolor seledynowo biały, zebrane są w charakterystyczne kłosowate kwiatostany. Najważniejsze są jednakże owoce, kuliste, o średnicy 5 mm, w pierwszej fazie wzrostu zielone, następnie ich barwa przechodzi w czerwień, a na końcu robią się czarne. To właśnie one dostarczają organizmowi piperyny i innych substancji niezbędnych dla zdrowia.

Czarny pieprz – co zawierają jego ziarnka

Zanim poznamy wszystkie substancje o właściwościach leczniczych i odchudzających wchodzące w skład czarnego pieprzu, powinniśmy wiedzieć, że ten, który spożywamy, to tak naprawdę niedojrzałe owoce suszone na słońcu. To jego promienie sprawiają, że staje się czarny, lecz jednocześnie nie traci nic ze swojego aromatu i właściwości. Te niewielkie, pomarszczone ziarenka kryją w sobie mnóstwo wartościowych składników odżywczych, będąc źródłem takich substancji jak:

Piperyna

Właśnie ten alkaloid nadaje ziarnom pieprzu ostry smak, ale to jego inne właściwości sprawiły, że znalazł zastosowanie jako składnik wielu preparatów wspomagających odchudzanie i osłabiony stan zdrowia. Jest to naturalny alkaloid, którego pierwotną funkcją była ochrona rośliny przed chorobotwórczymi mikroorganizmami, krystaliczna substancja, zazwyczaj bezbarwna i nierozpuszczalna w wodzie. Pieprz czarny zawiera jej od 4,4 do 7,5 procent w 100 g całych ziaren, a najważniejsze, potwierdzone przez badania naukowe, właściwości piperyny to:

  • działanie przeciwutleniające, jako naturalny antyoksydant pomaga usunąć wolne rodniki, reaktywne formy tlenu zagrażające zdrowiu i będące przyczyną wielu chorób;
  • powstrzymywanie rozwoju infekcji i stanów zapalnych poprzez wzmocnienie osłabionego układu odpornościowego;
  • działanie antynowotworowe, które wykazuje zwłaszcza przy jednoczesnej suplementacji kurkuminy, zmniejszając ryzyko rozwoju między innymi raka piersi u kobiet;
  • obniżenie za wysokiego ciśnienia krwi, można więc ją stosować przy nadciśnieniu tętniczym;
  • zwiększenie wydolności organizmu niezbędnej do codziennej aktywności fizycznej, ważnego elementu każdej kuracji odchudzającej;
  • pobudzenie wydzielania soków żołądkowych, warunkujących prawidłowe trawienie, ułatwiających pozbycie się wszystkich nadprogramowych kilogramów;
  • wydajniejsze oczyszczanie organizmu z niebezpiecznych bakterii i toksyn, także istotne z punktu widzenia odchudzania;
  • podniesienie temperatury ciała i co za tym idzie przyspieszenia metabolizmu, co ułatwia spalenie nadmiaru tkanki tłuszczowej;
  • redukcja poziomu glukozy we krwi;
  • poprawa wchłanialności innych ważnych składników odżywczych, między innymi witaminy B6, witaminy C, prowitaminy A, czyli beta-karotenu, koenzymu Q10 oraz selenu;
  • łagodzenie objawów choroby Alzheimera i Parkinsona;
  • przeciwdziałanie negatywnym efektom silnego stresu, również zaburzającego proces redukcji masy ciała.

Witamina A

Uważana za jedną z najważniejszych dla zachowania pełni zdrowia, pełniąca niezwykle istotne funkcje w organizmie człowieka. Wartościowym jej źródłem są właśnie ziarna czarnego pieprzu, a odpowiada między innymi za:

  • proces widzenia;
  • procesy przemiany tłuszczów i syntezy białek;
  • wzrost oraz regenerację wielu komórek organizmu;
  • przeciwdziałanie rozwojowi nowotworów, w tym raka prostaty, jelita grubego i płuc;
  • mocną naturalną odporność;
  • produkcję większych ilości kolagenu, składnika tkanki łącznej oraz elastyny pozwalającej zachować jędrność i elastyczność skóry;
  • szybsze leczenie trądziku i przyspieszenie gojenia się ran;
  • zwalczanie groźnych mikroorganizmów chorobotwórczych, bakterii i wirusów, a jako antyoksydant usuwa wolne rodniki.

Witaminy z grupy B

Bez nich również nie możemy funkcjonować, a z racji, że nasz organizm ich nie magazynuje, trzeba je dostarczać z zewnątrz, także w postaci suplementów diety mających w składzie czarny pieprz. Znajduje się w nim kilka witamin z grupy B, w różny, lecz zawsze pozytywny sposób wpływających na zdrowie i są to:

  • witamina B1, tiamina, uczestnicząca w metabolizmie węglowodanów i aminokwasów, poprawiająca pracę układu nerwowego, zapewniająca dobrą pamięć i lepszą koncentrację;
  • witamina B2, ryboflawina, warunkująca procesy przemiany tłuszczów, węglowodanów i białek, wspierająca wzrok i osłabioną odporność;
  • witamina B3, niacyna, zwana też witaminą PP, oddziałująca na układ nerwowy, zapobiegająca bezsenności, łagodząca dolegliwości trawienne, obniżająca poziom „złego” cholesterolu, regulująca wydzielanie wielu hormonów np. estrogenu, testosteronu i kortyzolu;
  • witamina B5, kwas pantotenowy, dbająca o zdrowie skóry, sprawność stawów, przeciwdziałająca wypadaniu włosów, biorąca udział w syntezie witaminy D oraz hormonów sterydowych;
  • witamina B9, kwas foliowy, potrzebna do przebiegu syntezy DNA, prawidłowego rozwoju płodu, przemiany aminokwasów, lepszego gojenia się ran, łagodzenia stanów zapalnych układu pokarmowego, zapobiegania chorobom serca i układu krążenia;
  • witamina B12, kobalamina, także biorąca udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów, wspomagająca walkę ze stresem, tworzenie neuroprzekaźników i czerwonych krwinek, wzmacniająca odporność i aktywność mięśniową

Witamina E

Równie istotne funkcje spełnia wchodząca w skład czarnego pieprzu witamina E, znana pod powszechnie używaną nazwą „witaminy młodości i płodności”, spośród których warto wyróżnić:

  • silne właściwości antyoksydacyjne;
  • przeciwdziałanie zakrzepom dzięki zapobieganiu zjawisku agregacji, czyli zlepiania się ze sobą płytek krwi;
  • zapewnienie jej prawidłowej krzepliwości;
  • redukcję poziomu cholesterolu LDL;
  • powstrzymanie i opóźnienie procesów starzenia się skóry;
  • zapobieganie wadom wrodzonym płodu;
  • spowolnienie procesów degeneracji komórek mózgowych, dlatego witamina E jest tak ważna dla osób z chorobą Alzheimera lub Parkinsona;
  • łagodzenie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego;
  • podniesienie płodności, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

Witamina K

Analizując skład pieprzu, nie można zbagatelizować znaczenia witaminy K, odpowiedzialnej między innymi za:

  • przeciwdziałanie krwotokom poprzez uszczelnienie i wzmocnienie osłabionych ścianek naczyń krwionośnych;
  • udział w produkcji czynników warunkujących krzepliwość krwi;
  • wsparcie dla układu kostnego, utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu;
  • zapobieganie infekcjom dzięki silnemu działaniu antybakteryjnemu, przeciwgrzybiczemu i przeciwzapalnemu;
  • łagodzenie dolegliwości bólowych.

Składniki mineralne

Wśród licznych substancji, jakie współtworzą ziarenka pieprzu, znajdziemy także duże ilości korzystnie wpływających na zdrowie minerałów, a najważniejsze to:

  • wapń, główny budulec kości i zębów, którego właściwy poziom chroni przed osteoporozą, przyspiesza zrastanie się złamanych kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni;
  • żelazo, znajdujące się w hemoglobinie odpowiedzialnej za dostarczanie tlenu do wszystkich komórek, używane w procesie tworzenia erytrocytów, detoksykacji organizmu, metabolizmie cholesterolu, zwalczaniu mikroorganizmów chorobotwórczych i wspierające układ nerwowy;
  • fosfor, kolejny materiał współtworzący kości, utrzymujący równowagę kwasowo-zasadową, współodpowiedzialny za przewodzenie bodźców nerwowych, najlepiej działający w połączeniu z odpowiednimi dawkami witaminy C;
  • magnez, nie bez powodu nazywany „pierwiastkiem życia”, minimalizujący ryzyko chorób serca, układu krążenia i cukrzycy. Wzmacnia odporność, przeciwdziała depresji i innym skutkom stresu, poprawia pracę mózgu i trawienie, w połączeniu z witaminą D wzmacnia kości i zęby.

Oprócz składników mineralnych wymienionych powyżej czarny pieprz zawiera też cynk, potas, sód, mangan i selen.

Piperyna – skuteczna pomoc w odchudzaniu

Właściwości ziaren czarnego pieprzu wynikają bezpośrednio z jego bogatego składu, w którym najważniejsza jest oczywiście przedstawiona szerzej piperyna. Może ona, w połączeniu z pozostałymi składnikami, skutecznie wspomóc proces redukcji masy ciała, ale jeszcze raz zaznaczam, że tylko wspomóc. Stosując różne preparaty, suplementy diety z piperyną, takie jak np. Piperinox, musimy jednocześnie utrzymywać właściwą lekkostrawną dietę i zapewnić sobie dużą dawkę codziennej aktywności fizycznej. Dopiero takie połączenie gwarantuje skuteczność w walce z nadwagą i otyłością oraz dojście do wymarzonej szczupłej sylwetki.

Piperyna jest zalecana jako jeden z elementów kuracji odchudzającej ze względu na swoje wielopłaszczyznowe działanie:

  • intensyfikujące procesy trawienia i przemiany materii;
  • podniesienie, oczywiście całkowicie bezpiecznie, temperatury ciała, umożliwiając w ten sposób szybsze spalanie kalorii i nadmiaru tkanki tłuszczowej, zaliczamy ja więc do tzw. termogeników;
  • zapobieganie powstawaniu i odkładaniu się nowych komórek tłuszczowych;
  • zwiększenie przyswajalności innych substancji odżywczych, witamin i minerałów także potrzebnych do utraty wagi;
  • zahamowanie apetytu, wyeliminowanie w ten sposób podjadania pomiędzy posiłkami, jednej z głównych przyczyn rosnącej nadwagi.

ZOBACZ RANKING NAJLEPSZYCH TABLETEK NA ODHUDZANIE

Czarny pieprz – pozostałe właściwości lecznicze

czarny pieprz ziarna i mielony

Właściwości wspomagające odchudzanie, to nie jedyne argumenty przekonujące do stosowania preparatów z wyciągami z czarnego pieprzu. Charakteryzuje się on o wiele szerszym działaniem prozdrowotnym, wpływając korzystnie na:

  • sprawne oczyszczenie organizmu z toksyn i szkodzących mu pozostałości przemiany materii, dzięki łagodnemu działaniu przeczyszczającemu i moczopędnemu;
  • mniejsze ryzyko rozwoju chorób nowotworowych;
  • dezynfekcję ran, za co odpowiada działanie antyseptyczne;
  • poprawę wytrzymałości i wydolności fizycznej, dostarczenie energii niezbędnej do każdej formy aktywności;
  • lepsze ukrwienie układu pokarmowego, co umożliwia wchłanianie większej ilości składników odżywczych niezbędnych dla zachowania zdrowia;
  • powstrzymanie, i to w znacznym stopniu, rozwoju wspomnianych chorób neurodegeneracyjnych;
  • łagodzenie objawów stanów silnych napięć nerwowych, także najgroźniejszej depresji;
  • wzmocnienie libido, a dzięki działaniu sprzyjającemu seksualnemu podnieceniu można go śmiało uznać za naturalny afrodyzjak.

Czarny pieprz i piperyna – skutki uboczne i przeciwwskazania

Warunkiem uzyskania pozytywnych efektów stosowania piperyny jest przestrzeganie zalecanej dawki, nieprzekraczającej 5 – 10 mg, branej dwa razy dziennie. Przekroczenie jej może spowodować skutki uboczne, na szczęście niezbyt uciążliwe, przeważnie ze strony układu pokarmowego, mdłości, zaparcia i bóle brzucha. Warto także, przed rozpoczęciem kuracji, zwrócić uwagę na przeciwwskazania do użycia piperyny:

  • może wchodzić w interakcję z niektórymi lekami, zwłaszcza antybiotykami;
  • brana w dużych ilościach podrażnia błonę śluzową dróg pokarmowych;
  • nie powinny jej przyjmować osoby chorujące na wrzody żołądka;
  • nie jest zalecana dla dzieci oraz kobiet w ciąży.

Źródła:

Zobacz także:
Matcha Extreme – naturalny suplement diety pozwalający schudnąć szybko i bezpiecznie
Keto Probiotix – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Nootronin – suplement diety wspomagający funkcjonowanie mózgu
Nicosadio – plastry, dzięki którym skończysz z paleniem papierosów
Keto Coffee Premium – suplement diety wspierający odchudzanie z siłą ketozy

About The Author

5 thoughts on “Piperyna – czarny pieprz nie tylko na odchudzanie”

  1. Brałam tabletki z piperyną i potwierdzam skuteczność. Faktycznie na pierwsze rezultaty trzeba trochę poczekać, ale jak zaczną działać na całego to efekty mega. Schudłam już prawie 10 kilo w niecałe 3 miesiące, ale dużo się ruszam i całkowicie zmieniłam sposób odżywiania.

  2. Justa, a co bierzesz, bo nie wiem na jaki suplement się zdecydować. Czytałam o kilku, ale mają podobny skład, więc mam problem.

  3. Aga, ja biorę Piperinox, moim zdaniem nie ma lepszego, zresztą jak sama spróbujesz to zobaczysz. Mam duże doświadczenie z suplementami, a ten naprawdę działa kompleksowo, spala tłuszcz, reguluje metabolizm i daje energię do ćwiczeń. Oprócz pieprzu czarnego ma też wyciąg z pieprzu kajeńskiego i guaranę. Gwarantuję że nie znajdziesz nic lepszego.

  4. Piperinox czy jakiś inny, dla mnie to wszystko tak naprawdę jedno i to samo. Jak ma pieprz to może być i tak to przecież tylko wspomagacz więc żadnych cudów się po nich nie spodziewajcie. Mogą pomóc spalić tłuszcz, ale na cudowne schudnięcie to bym nie liczył, do tego jest potrzebna dieta i ruch, siłka, bieganie i te sprawy. Bez tego to możecie sobie pomarzyć o byciu szczupłym.

  5. Do Waldi. A kto mówi, że nie trzeba trzymać diety, przecież to podstawa i każdy o tym wie. Wszystko zależy jaką dietę się stosuje, a spalacz tłuszczu zawsze się przyda. Nie lekceważ znaczenia suplementacji, bo organizm zawsze potrzebuje składników odżywczych, a nie wszystko udaje się dostarczyć z jedzeniem, po to właśnie są takie tabletki.

Skomentuj Justa Cancel Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.