ostropest plamisty

Ostropest – właściwości i działanie. Czy ostropest wspomaga odchudzanie?

Wątroba to jeden z najważniejszych i jednocześnie największych organów w ciele człowieka, bez którego nie moglibyśmy normalnie funkcjonować. Pomaga między innymi oczyścić organizm z toksyn, dlatego powinniśmy dbać o nią przez całe życie. Jakiekolwiek zaburzenia natychmiast odbijają się negatywnie na całym stanie zdrowia, a poważniejsze choroby tego narządu mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Istnieje wiele metod pozwalających temu zapobiec, a jedną z nich jest stosowanie roślin o właściwościach leczniczych. Najlepiej w tej roli sprawdza się ostropest plamisty, najskuteczniej chroniący wątrobę przed możliwymi infekcjami i chorobami.

Wątroba – budowa

wątroba

Zanim jednak zajmiemy się opisem składu i właściwości leczniczych ostropestu plamistego, powinniśmy dowiedzieć się, czym właściwie jest wątroba i w jaki sposób zbudowana. Zlokalizowana jest po prawej stronie ludzkiego ciała, tuż pod przeponą, z którą jest częściowo zrośnięta, a jej waga wynosi odpowiednio, u mężczyzny 1500 – 1700 g, u kobiety 1300 – 1500 g. Budują ją komórki wątrobowe, nazywane hepatocytami, stanowiące aż 80 – 95 procent jej masy, a na wątrobę składają się cztery częściowo połączone ze sobą płaty:

  • lewy;
  • prawy, który jest największy;
  • czworoboczny;
  • ogoniasty.

Wątroba jest bardzo mocno ukrwiona, krew doprowadza do niej tętnica wątrobowa, w ilości aż 25% krwi wpływającej, a kolejne 75% dostarcza żyła wrotna, z tym, że jest to krew wzbogacona o składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia.

Wątroba – funkcje

W słowach, że jest to jeden z najważniejszych organów, naprawdę nie ma żadnej przesady. Dlatego należy zadbać, aby mógł bez zakłóceń pracować przez całe życie, w czym pomoże właśnie ostropest plamisty. Wątrobę można śmiało przyrównać do fabryki chemicznej, odpowiada bowiem za liczne procesy zachodzące w organizmie, przede wszystkim za:

  • procesy metaboliczne substancji wchłanianych następnie w układzie pokarmowym;
  • magazynowanie glikogenu;
  • produkcję związków niezbędnych do krzepnięcia krwi, białek osocza, albuminy, protrombiny, fibrynogenu;
  • usuwanie toksyn i innych, równie szkodliwych substancji, które niekiedy sami mu dostarczamy, pijąc np. alkohol albo niewłaściwie się odżywiając;
  • produkcję cholesterolu niezbędnego z kolei do wytwarzania kwasów żółciowych;
  • wspomaganie odporności organizmu, znajdują się w niej bowiem komórki warunkujące prawidłową pracę układu immunologicznego.

Ostropest plamisty – pochodzenie rośliny

ostropest plamisty

Jako roślina o właściwościach leczniczych, ostropest plamisty, Silybum marianum (L.), jest znany i używany od blisko 2 tysięcy lat, początkowo tylko w regionach leżących w basenie Morza Śródziemnego. Przez wieki rozpowszechnił się także w innych częściach świata, nie tylko na naszym kontynencie, również w obu Amerykach, Północnej i Południowej, w Afryce, a nawet w odległej Australii. Jest uprawiany w Polsce, głównie na Lubelszczyźnie, Kujawach i na Pomorzu, i to na coraz większą skalę.

Ostropest plamisty to roślina należąca do rodziny astrowatych, jednoroczna, o ponad metrowej, wzniesionej łodydze, rozgałęzionej w górnej części. Bardzo charakterystyczne są jego liście, kolczaste na brzegach, zielone, pokryte nieregularnymi białymi plamami. Kwiaty ostropestu plamistego mają fioletowo purpurowy kolor, zebrane są w kwiatostany i kwitną od końca czerwca do połowy sierpnia. Po przekwitnieniu powstaje ciemny owoc wypełniony nasionami z puchem lotnym, który jest przenoszony przez wiatr.

Ostropest plamisty – składniki aktywne

Działanie prozdrowotne owoców ostropestu, bo to właśnie one są wykorzystywane w medycynie naturalnej, wynika z ich składu, zawartości cennych substancji odżywczych, a najważniejsza jest tu sylimaryna. Uzyskuje się ją właśnie ze wspomnianych nasion ostropestu i jest to kompleks kilku związków, flawonoliganów: sylibiny, sylikrystyny, sylidianiny i izosylibiny. To dzięki nim sylimaryna sprawdza się w ochronie komórek wątroby przed uszkodzeniem i przyspiesza ich regenerację. Oprócz niej ostropest zawiera inne składniki aktywne, między innymi takie jak:

Flawonoidy

Bioaktywne związki, między innymi kwercetynę, mające wielopłaszczyznowe działanie prozdrowotne, o niezwykle szerokich właściwościach:

  • przeciwutleniających, jako antyoksydanty pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników, reaktywnych form tlenu mogących prowadzić do uszkodzenia lub zniszczenia komórek;
  • przeciwzapalnych, chroniących przed rozwojem groźnych stanów zapalnych;
  • zapobiegających agregacji, czyli sklejaniu się płytek krwi, co stwarza zagrożenie powstania zakrzepów żylnych;
  • obniżających za wysokie ciśnienie krwi;
  • moczopędnych, pomagających w oczyszczeniu organizmu z toksyn;
  • antybakteryjnych, przeciwwirusowych i antyalergicznych.

Fitosterole

Kolejne substancje decydujące o działaniu ostropestu plamistego, znane też pod nazwą steroli roślinnych. Swoją budową przypominają nieco cholesterol, chociaż pozwalają skutecznie zmniejszyć ilość jego „złej” frakcji LDL, z jednoczesnym podniesieniem „dobrej” HDL, mają też właściwości:

  • przeciwnowotworowe, hamujące namnażanie się komórek nowotworowych i chroniące przed ich przerzutami;
  • wzmacniające odporność, niezbędną także do skutecznej walki z rakiem;
  • wspomagające leczenie przerostu gruczołu krokowego, czyli prostaty;
  • łagodzące objawy menopauzy;
  • antyalergiczne;
  • przyspieszające regenerację tkanek;
  • wspomagające syntezę kolagenu i elastyny.

Olejki eteryczne

Te, które zawierają owoce ostropestu plamistego, są mieszaniną złożoną z co najmniej kilkudziesięciu lotnych związków, mających wpływ, w tym przypadku pozytywny, na nasze zdrowie, o działaniu:

  • antyseptycznym;
  • przeciwgrzybiczym;
  • antybakteryjnym;
  • ułatwiającym odkrztuszanie;
  • przywracającym prawidłową perystaltykę jelit;
  • pobudzającym wydzielanie soków żołądkowych;
  • moczopędnym.

Witamina B2

Nosząca nazwę ryboflawiny, o bardzo szerokim działaniu, mająca przede wszystkim znaczenie dla pracy układu immunologicznego i nerwowego, a jej inne funkcje to:

  • ochrona organizmu przed stanami zapalnymi;
  • potęgowanie pozytywnych efektów działania insuliny;
  • uczestnictwo w wytwarzaniu czerwonych krwinek;
  • regulacja wydzielania kortyzolu, nazywanego „hormonem stresu”, charakteryzującego się właściwościami przeciwzapalnymi;
  • ochrona oczu przed zaćmą;
  • ochrona błon śluzowych przewodu pokarmowego przed chorobami i uszkodzeniami;
  • zagwarantowanie prawidłowego wzrostu dziecka;
  • regulacja ciśnienia krwi i rytmu serca;
  • przeciwdziałanie negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego.

Witamina C

Skoro ostropest jest rośliną leczniczą musi mieć w swoim składzie również witaminę C, czyli kwas askorbinowy, bez którego nie jesteśmy w stanie normalnie funkcjonować, odpowiada bowiem za:

  • zwiększenie przyswajalności żelaza;
  • przebieg procesu tworzenia czerwonych krwinek
  • produkcję kolagenu, materiału budulcowego licznych tkanek;
  • syntezę neuroprzekaźników, ma więc wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu;
  • wzmocnienie odporności organizmu;
  • ochronę przed działaniem wolnych rodników, jest kolejnym silnym antyoksydantem;
  • przeciwdziałanie zwapnieniu kości;
  • uszczelnienie osłabionych ścian naczyń krwionośnych;
  • redukcję poziomu „złego” cholesterolu i obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego.

Witamina E

Ostropest plamisty zawiera także duże ilości witaminy E, nazywanej powszechnie „witaminą młodości”, której główną funkcją jest:

  • zapobieganie wspomnianej już agregacji płytek krwi, co stanowi ważny element ochrony przed zakrzepami;
  • przeciwdziałanie tworzeniu się płytek miażdżycowych;
  • minimalizowanie ryzyka nowotworów;
  • opóźnianie naturalnych procesów starzenia się skóry;
  • regulacja poziomu cukru we krwi;
  • zapobieganie wadom rozwojowym płodu, przy jednoczesnej suplementacji kwasu foliowego;
  • łagodzenie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Składniki mineralne

Przez wielu specjalistów uważane za tak samo niezbędne, a wielu przypadkach nawet ważniejsze, niż witaminy, podobnie jak one biorące aktywny udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Są materiałem budulcowym tkanek, między innymi kostnej, regulują procesy przemiany materii oraz wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za prawidłową pracę narządów wewnętrznych. Lecznicze działanie owoców ostropestu zapewniają przede wszystkim trzy pierwiastki:

  • cynk, obecny w wielu enzymach, szacuje się, że w ponad 80, regulujący działanie trzustki, działający przeciwzapalnie, wzmacniający odporność, podnoszący płodność, wspomagający leczenie wielu chorób np. trądziku, hemoroidów czy cukrzycy, przeciwdziałający demencji;
  • selen, o właściwościach antyoksydacyjnych. Minimalizujący ryzyko chorób serca, układu krążenia i nowotworów, poprawiający przepływ krwi, wspierający pracę tarczycy, zwiększający płodność poprzez poprawę jakości nasienia, zapewniający dobrą pamięć oraz prawidłowy rozwój płodu, wspierający układ odpornościowy;
  • miedź, przeciwdziałająca chorobom układu krwionośnego i serca, działająca antybakteryjnie, uczestnicząca w transporcie tlenu do komórek i produkcji melaniny, pigmentu skóry i włosów. Odpowiada za wzrost zdolności umysłowych, lepszą pamięć, koncentrację i zdolność zapamiętywania, chroni błony komórkowe przed uszkodzeniem, zapewnia właściwy poziom krzepliwości krwi.

Ostropest plamisty – pozytywny wpływ na zdrowie

ziarna ostropestu plamistego

Jak widać, skład ostropestu plamistego jest aż tak bogaty, że przekłada się na jego działanie wspierające w szerokim zakresie osłabione zdrowie. Jest to możliwe nie tylko dzięki sylimarynie, ale i pozostałym substancjom odżywczym, których działanie przedstawiłem szerzej w ich opisach. Warto jednak podsumować właściwości lecznicze ostropestu, a jego suplementacja niesie ze sobą następujące korzyści:

Wsparcie osłabionej wątroby

Przedstawiane już i najważniejsze zastosowanie, dzięki któremu ostropest plamisty zyskuje stale rosnącą popularność. Jest uważany za wyjątkowo skuteczny na wszelkie dolegliwości tego narządu, zwłaszcza te, spowodowane przez toksyny i inne szkodliwe substancje. Ułatwia regenerację komórek wątroby, zabezpiecza je przed odkładaniem się zbyt dużej ilości kolagenu, uszczelnia błony komórkowe hepatocytów.

To dzięki składnikom tej rośliny wątroba jest chroniona przed negatywnymi skutkami picia alkoholu, niewłaściwie dobranej diety czy efektami brania silnych leków np. antybiotyków. Ostropest zapobiega marskości, otłuszczeniu, wirusowemu zapaleniu wątroby typu C, a także stanom zapalnym woreczka żółciowego i dróg żółciowych, jest więc stosowany w profilaktyce kamicy żółciowej. Chroniony jest także miąższ wątroby, zwłaszcza przed działaniem wspomnianych toksyn.

Wydajniejsze trawienie i pomoc w odchudzaniu

Także wynikające z właściwości sylimaryny pobudzającej układ trawienny do wydajniejszej pracy. Lepsze trawienie wynika bezpośrednio z regulacji funkcjonowania wątroby, przyspiesza też metabolizm pozwalający na szybsze spalanie zbędnych kalorii i zalegającej tkanki tłuszczowej, a właściwości moczopędne umożliwiają usunięcie z organizmu nadmiaru wody.

Skuteczne wsparcie prowadzonej walki z nadwagą i otyłością, kuracji złożonej ze zdrowej diety oraz aktywności fizycznej stanowią także opisane powyżej pozostałe składniki ostropestu. Hamują apetyt, dają energię do ćwiczeń, łagodzą takie dolegliwości układu pokarmowego, jak wzdęcia, biegunki i niestrawności, regulują poziom glukozy we krwi.

TABLETKI NA ODCHUDZANIE – RANKING 2021

Ostropest plamisty – inne właściwości i sposób użycia

Ostropest plamisty jest doceniany przez pacjentów i specjalistów także za inne właściwości lecznicze, spośród których warto podkreślić:

  • wzmocnienie naczyń włosowatych chroniące je przed pękaniem, a skórę przed powstaniem pajączków i żylaków;
  • dbałość o wygląd skóry, przede wszystkim jej właściwe nawilżenie pozwalające zachować jędrność i uniknąć przedwczesnych zmarszczek, ostropest łagodzi też podrażnienia i zmiany trądzikowe;
  • łagodzenie objawów żylaków odbytu, czyli hemoroidów;
  • przeciwdziałanie krwawieniom z nosa i jelit;
  • regulację wydzielania soków żołądkowych;
  • łagodzenie silnych, migrenowych bólów głowy;
  • wspomaganie leczenia osteoporozy.

W różnego rodzaju kuracjach wspomagających zdrowie naszego organizmu najlepiej sprawdzi się ostropest plamisty mielony, jako dodatek do potraw, napojów, zielonej herbaty albo jogurtu. Można go też spotkać w suplementach diety, takich jak np. tabletki wspomagające odchudzanie, a nawet w oleju. Zalecana dzienna dawka to maksymalnie 15 g dziennie, czyli około 400 mg czystej sylimaryny. Nie należy jej przekraczać, bo mogą wystąpić nieprzyjemne dolegliwości żoładkowo-jelitowe, biegunki lub wymioty.

Ostropest plamisty – możliwe skutki uboczne i przeciwwskazania

Ostropest plamisty zazwyczaj nie wykazuje żadnych działań niepożądanych, z wyjątkiem sytuacji, gdy ktoś jest właśnie uczulony na którąkolwiek z roślin należących do rodziny astrowatych, mogą wtedy u niego wystąpić duszności i podrażnienia skóry. Nie powinny go również używać kobiety w ciąży i podczas karmienia piersią, dzieci poniżej 12 roku życia oraz osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ w znacznym stopniu obniża poziom glukozy we krwi.

Źródła:

Zobacz także:
Matcha Extreme – naturalny suplement diety pozwalający schudnąć szybko i bezpiecznie
Keto Probiotix – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Nootronin – suplement diety wspomagający funkcjonowanie mózgu
Nicosadio – plastry, dzięki którym skończysz z paleniem papierosów
Keto Coffee Premium – suplement diety wspierający odchudzanie z siłą ketozy

About The Author

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.