Olej kokosowy jest produktem, który coraz częściej trafia do koszyków zakupowych osób przywiązujących dużą wagę do zdrowego trybu życia, wypielęgnowanej skóry oraz szczupłej sylwetki. Ze względu świetną konsystencję i intensywne działanie natłuszczające, ochronne i odnawiające, genialnie sprawdza się jako domowy kosmetyk. Zawarte w oleju kokosowym kwasy tłuszczowe nasycone, występujące tu w wyjątkowej średniołańcuchowej odmianie, a także bogata paleta innych cennych bio-składników, sprawiają, że wykazuje on też niezliczone właściwości prozdrowotne i plasuje się w ścisłej czołówce wśród tzw. superfoods.
Spis Treści
- 1 Olej kokosowy – wartościowy rodzaj tłuszczu, który warto włączyć do swojego menu
- 2 Rodzaje oleju kokosowego
- 3 Olej kokosowy a olej palmowy – czy to to samo?
- 4 Olej kokosowy – skład, wartości odżywcze
- 5 Olej kokosowy – właściwości, wpływ na zdrowie
- 6 Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce
- 6.1 Olej kokosowy na skórę
- 6.2 Regenerujący i odmładzający peeling z olejem kokosowym
- 6.3 Oczyszczająca, zwalczająca wypryski maseczka do twarzy z olejem kokosowym
- 6.4 Nawilżający i odżywiający balsam do ciała z olejem kokosowym
- 6.5 Olej kokosowy na włosy
- 6.6 Olejowanie włosów olejem kokosowym
- 6.7 Wzmacniająca i upiększająca maska na włosy z olejem kokosowym
- 6.8 Rewitalizująca i dodająca blasku maska na włosy z oleju kokosowego
- 7 Olej kokosowy na odchudzanie
- 8 Olej kokosowy – zastosowanie w kuchni
Olej kokosowy należy do tych dobrych, korzystnie wpływających na nasz organizm tłuszczów, podobnie jak oliwa, olej lniany, olej rzepakowy, olej konopny czy inne oleje roślinne. Co prawda obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe, czyli te, o których mówi się, że są najbardziej niebezpieczne, jednak w tym wypadku nie stanowią one kłopotu dla naszego zdrowia, wręcz przeciwnie, mogą być dla niego bardzo wartościowe.
Dzieje się tak z uwagi na specyficzną długość łańcuchów kwasów tłuszczowych, z których są zbudowane. Czy jednak oznacza to, że olej kokosowy możemy spożywać bez ograniczeń i bez obawy o wagę ciała?
Oczywiście nie. Choć olej kokosowy spełnia większość wymagań stawianych przez specjalistów od dietetyki, nie powinniśmy jeść go zbyt dużo. Nie zapominajmy, że jako tłuszcz mieści w sobie bardzo wiele kalorii. Konsumowany w nadmiarze może być też nieprzyjazny dla procesu trawienia i metabolizmu. Co więcej, jego znaczne ilości w codziennym jadłospisie mogą prowadzić do wzrostu poziomu złego cholesterolu i być czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Jaki z tego wniosek? Olej kokosowy spożywany w małych ilościach pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i figurę i jest jak najbardziej wskazany, natomiast spożywany w przesadnie dużych ilościach, staje się szkodliwy i jest niewskazany.
Optymalne spożycie oleju kokosowego to 2-3 łyżki stołowe dziennie. Jeśli jednak w ciągu danego dnia korzystamy również z innych źródeł tłuszczów, na przykład obfitującego w nienasycone kwasy tłuszczowe oleju rzepakowego, oleju sojowego czy oleju z pestek dyni, ograniczmy się do około 1 łyżki stołowej oleju kokosowego.
Rodzaje oleju kokosowego
Olej kokosowy uzyskuje się w wyniku tłoczenia kopry, czyli wysuszonego miąższu orzecha kokosowego. Po wytłoczeniu olej albo jest poddawany rafinacji, albo pozostawiany w stanie nierafinowanym. Olej kokosowy niekiedy zwany jest również tłuszczem kokosowym bądź masłem kokosowym.
Olej kokosowy rafinowany i olej kokosowy nierafinowany różnią się od siebie sposobem produkcji, składem i właściwościami zdrowotnymi:
- Olej kokosowy rafinowany – tłoczony na gorąco, w trakcie tego procesu zniszczeniu ulega większość znajdujących się w nim składników odżywczych. Olej kokosowy rafinowany ma lekko białawy, niemal przezroczysty kolor, jest pozbawiony smaku i aromatu. Ma wyższą temperaturę dymienia (204 stopnie C) niż nierafinowany olej kokosowy. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, smażenia, pieczenia.
- Olej kokosowy nierafinowany – tłoczony na zimno, wysoce wartościowy pod względem odżywczym, zalecany do spożycia przez dietetyków. Zawiera pokaźną paletę witamin, minerałów i antyoksydantów. Olej kokosowy nierafinowany ma biały kolor i przyjemny smak i zapach kokosa z lekkimi akordami orzechów. Znakomicie sprawdza się jako naturalne antidotum na wiele dolegliwości, jako domowy kosmetyk oraz jako dodatek do potraw, np. do dietetycznych deserów czy past. Nic też nie stoi na przeszkodzie, abyśmy smarowali nim pieczywo, używali do rozmaitych placków, naleśników, omletów itp. Temperatura dymienia oleju kokosowego nierafinowanego to 177 stopni C.
W temperaturze pokojowej olej kokosowy posiada postać stałą, natomiast na skutek podgrzewania prędko staje się płynny.
Olej kokosowy a olej palmowy – czy to to samo?
Wielu osobom olej kokosowy kojarzy się z olejem palmowym. Nie są to jednak te same produkty, są wręcz całkowicie odmienne, i to pod różnymi względami. Przede wszystkim są to tłuszcze pochodzące z dwu zupełnie innych roślin. Olej kokosowy jest pozyskiwany z orzechów palmy kokosowej, natomiast olej palmowy otrzymuje się z owoców olejowca gwinejskiego (palmy oleistej).
Druga ważna kwestia to właściwości obu produktów. Olej kokosowy jest szlachetny, naszpikowany cennymi dla naszego organizmu substancjami, ma ogromny potencjał zarówno zdrowotny, kosmetyczny, jak i kulinarny. Czy to w wersji rafinowanej, czy nierafinowanej, jest dla nas korzystny.
Olej palmowy masowo poddawany jest procesowi rafinacji i utwardzania, i to głównie w takiej postaci obecny jest na rynku. Jest to tłuszcz niskiej jakości, tani, pozyskiwany na wielką, przemysłową skalę i pozbawiony wartości odżywczych. Jest powszechnie wykorzystywany w żywności, szczególnie tej o wysokim stopniu przetworzenia. Jest obecny niemal we wszystkich kupnych słodyczach. Ze względu na wysoką zawartość szkodliwych tłuszczów trans i niekorzystne działanie na organizm, rafinowany, utwardzony olej palmowy spotyka się z nieustającą krytyką ze strony lekarzy i dietetyków.
Olej kokosowy – skład, wartości odżywcze
Olej kokosowy w dużej części składa się z średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawierają od 6 do 12 atomów węgla. W przeciwieństwie do długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych, te średniołańcuchowe nie są magazynowane i nie grożą tyciem. Po spożyciu są bardzo szybko wchłaniane, trawione i metabolizowane. Prędko trafiają do wątroby i błyskawicznie są wykorzystywane jako bieżące źródło energii dla organizmu.
Kwasy tłuszczowe nasycone stanowią około 90% składu oleju kokosowego. W produkcie znajdziemy również około 6,3% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy) oraz około 1,7% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas linolenowy).
Nasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym to:
- kwas laurynowy,
- kwas kaprylowy,
- kwas kaprynowy,
- kwas mirystynowy,
- kwas stearynowy,
- kwas palmitynowy.
Inne składniki oleju kokosowego to:
- witamina E,
- witaminy z grupy B,
- witamina K,
- witamina C,
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- potas,
- cynk,
- polifenole,
- fitosterole,
- tokoferole,
- tokotrienole.
Olej kokosowy – właściwości, wpływ na zdrowie
Regularne stosowanie oleju kokosowego nierafinowanego w kuchni, może przynieść nam wiele profitów zdrowotnych. Za sprawą wyjątkowo bogatego składu i wielorakich właściwości sprawdza się on zarówno w zwalczaniu, jak i zapobieganiu licznym dolegliwościom i schorzeniom. Jest także sposobem na ogólne podniesienie poziomu witalności i energii oraz poprawę wydolności, niezbędnej do aktywności fizycznej.
Nazywany naturalnym antybiotykiem olej kokosowy wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Przyspiesza też gojenie się ran. Dzięki wysokiej zawartości kwasu laurynowego skutecznie wspomaga nasz układ immunologiczny. Zwalcza szkodliwe mikroorganizmy, uszkadzając ich błony komórkowe. Niszcząc szkodliwe bakterie, olej kokosowy nie niszczy jednak bakterii dobrych, pożytecznych, tych tworzących naszą mikroflorę jelitową, co niestety czynią tradycyjne antybiotyki.
Jak już zostało wspomniane, olej kokosowy w wysokim procencie złożony jest ze średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się małą cząsteczką, dobrą rozpuszczalnością i szybką wchłanialnością. Taka struktura oleju kokosowego sprawia, że trawienie jego przebiega znacznie łatwiej, szybciej i sprawniej (zaledwie w 3 krótkich etapach). Tym samym olej ten odciąża układ pokarmowy, zwłaszcza takie jego części jak żołądek, trzustka, wątroba oraz woreczek żółciowy.
Zawarte w oleju kokosowym liczne antyoksydanty chronią nas z kolei przed działaniem niebezpiecznych wolnych rodników, opóźniając w ten sposób naturalne procesy starzenia się organizmu i zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworów.
Przeprowadzone ostatnio badania wykazały jego korzystny wpływ na leczenie groźnych chorób neurodegeneracyjnych – Parkinsona i Alzheimera, stanowiących poważny problem natury społecznej. Warto go również używać w profilaktyce chorób serca, reguluje bowiem ciśnienie tętnicze, zmniejszając jednocześnie ryzyko zawału czy wylewu. Chociaż przyczynia się do ogólnego wzrostu poziomu cholesterolu, wpływa głównie na podwyższenie cholesterolu HDL, czyli tej dobrej frakcji. Natomiast złego cholesterolu LDL olej kokosowy nie podnosi prawie wcale.
Inne właściwości oleju kokosowego
- rewitalizuje i wzmacnia organizm, poprawia odporność,
- wykazuje działanie lekko przeciwbólowe, antygrzybiczne, antywirusowe, bakteriobójcze,
- szybko po spożyciu daje dużą dawkę energii, redukuje zmęczenie,
- łagodzi dolegliwości skórne, w tym i trądzik, wzmaga proces regeneracji skóry,
- dba o zdrowie jamy ustnej i zębów,
- ma pozytywny wpływ na kości, spowalnia postęp osteoporozy, wzmacnia kości i poprawia ich strukturę,
- pomaga przywracać równowagę hormonalną,
- normalizuje gospodarkę węglowodanową w organizmie, jest przydatny w zwalczaniu insulinooporności i cukrzycy.
Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce
Olej kokosowy jest szeroko stosowany zarówno w gotowych kosmetykach, jak i we własnej roboty miksturach. Ma genialny wpływ na skórę, dlatego może być dla nas remedium na wiele niedoskonałości, począwszy od nawracających infekcji skórnych, poprzez wysuszenie i utratę jakości skóry, a skończywszy na przebarwieniach. Równie dobrze sprawdza się olej kokosowy jak antidotum na słabe i zniszczone włosy i paznokcie.
Olej kokosowy na skórę
Coraz częściej w drogeriach można natknąć się na kremy, balsamy, toniki i inne preparaty z olejem kokosowym. Niewątpliwie są warte wypróbowania, jednak dla osób preferujących naturalną pielęgnację oraz domowej roboty kosmetyki, ciekawą opcją jest również stosowanie czystego oleju kokosowego bezpośrednio na skórę.
Smarując twarz lub inne partie ciała olejem kokosowym uzyskamy jednoczesny efekt oczyszczający, odżywiający, nawilżający, ujędrniający i wyrównujący koloryt.
Aplikowany wprost na skórę olej kokosowy to także metoda na wzmocnienie bariery lipidowej naskórka, a co za tym idzie na zwiększenie odporności skóry na uszkodzenia i podrażnienia. Kokosowy olej pomoże nam ponadto rozprawić się z wypryskami, trudno gojącymi się ranami i stanami zapalnymi skóry.
Co ciekawe, olej kokosowy, ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, to również sposób na spowolnienie procesów starzenia skóry. Kuracja z udziałem tego produktu pomoże nam spłycić zmarszczki i uzyskać efekt gładszej, lepiej napiętej i bardziej witalnej cery.
Olejek kokosowy (najlepiej nierafinowany) możemy stosować bezpośrednio na skórę lub przygotować krem, peeling, balsam z jego udziałem. Oto przykłady domowych kosmetyków z olejem kokosowym:
Regenerujący i odmładzający peeling z olejem kokosowym
Przygotowujemy: 4 łyżki oleju kokosowego, 6 łyżek cukru i 2 łyżki soku z cytryny. Składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Nakładamy na wybrane partie ciała, masujemy skórę przez chwilę, po czym spłukujemy.
Oczyszczająca, zwalczająca wypryski maseczka do twarzy z olejem kokosowym
Rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy 3 krople olejku herbacianego, mieszamy. Nakładamy na skórę twarzy. Po 15 minutach zmywamy.
Nawilżający i odżywiający balsam do ciała z olejem kokosowym
Potrzebujemy: 4 łyżki oleju kokosowego, 4 łyżki masła shea, 1 łyżkę olejku arganowego. Olej kokosowy i masło shea podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji. Mieszamy. Dodajemy olejek arganowy, ponownie mieszamy. Kosmetyk nakładamy na oczyszczoną skórę.
Olej kokosowy na włosy
Zbawienne działanie oleju kokosowego odczują również nasze włosy, które staną się za jego sprawą lepiej odżywione, mocniejsze, odpowiednio nawilżone, miękkie, przyjemne w dotyku, gładkie i błyszczące, jak nigdy wcześniej. Co więcej, olej kokosowy doda również objętości naszej fryzurze oraz poprawi kondycję skóry głowy, wyreguluje produkcję sebum i zredukuje łupież. Szczególnie dobrze olej kokosowy sprawdza się u właścicielek włosów niskoporowatych, grubych i ciężkich. Jak stosować olejek kokosowy na włosy? Oto przykładowe zabiegi:
Olejowanie włosów olejem kokosowym
Ogrzewamy 2 łyżki olejku kokosowego nierafinowego w dłoniach, żeby zyskał bardziej płynną postać. Nakładamy na skórę głowy i na całą długość włosów. Możemy założyć czepek lub turban. Pozostawiamy olej na włosach na minimum 1 godzinę, a najlepiej na parę godzin. Następnie myjemy włosy łagodnym szamponem.
Wzmacniająca i upiększająca maska na włosy z olejem kokosowym
Podgrzewamy 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego, aby uzyskał płynną formę. Dodajemy pół rozgniecionego awokado. Dokładnie mieszamy składniki. Nakładamy na zwilżone włosy. Po około 30 minutach myjemy włosy delikatnym szamponem.
Rewitalizująca i dodająca blasku maska na włosy z oleju kokosowego
Rozpuszczamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy 1 łyżkę płynnego miodu i 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy składniki. Nakładamy na włosy na 30 minut, następnie myjemy włosy łagodnym szamponem.
Olej kokosowy możemy też stosować jako serum na zniszczone i rozdwojone końcówki.
Olej kokosowy na odchudzanie
Sposób odżywiania mający przynieść sprawną, szybką i, co najważniejsze, trwałą utratę wagi wyklucza spożycie dużych ilości tłuszczów, w tym i olejów roślinnych. Niejedna osoba dążąca do zredukowania swojej nadwagi lub otyłości zadaje sobie pytanie, czy rzeczywiście olej kokosowy może być pomocny w odchudzaniu.
Odpowiedź jest bardzo prosta – jak najbardziej może, ale po pierwsze, nie powinien być spożywany w zbyt dużych ilościach (około 1 łyżka dziennie wystarczy), a po drugie, jednocześnie powinniśmy ograniczyć inne źródła tłuszczów, szczególnie tych gorszych odmian. Co więcej, w codziennym jadłospisie zmniejszeniu powinny ulec również ilości konsumowanych węglowodanów prostych.
Nie ulega wątpliwości, że każdemu zwolennikowi zdrowego stylu życia i modelowania sylwetki przyda się olej kokosowy w kuchni. Większości z nas przypadną do gustu jego walory smakowe, ale z pewnością każdy doceni jego korzystny wpływ na pracę organizmu i samopoczucie. Dla osób dążących do zredukowania masy ciała efekty odchudzające kuracji olejem kokosowym mogą być zaskakująco dobre. Jego spożywanie skutkuje zwiększeniem stężenia ciał ketonowych we krwi, co prowadzi do zmniejszenia łaknienia oraz efektywniejszego spalania tkanki tłuszczowej.
Właściwości oleju kokosowego, dzięki którym odchudzanie przebiega szybciej i sprawniej
- przyspiesza metabolizm, zwiększa tempo spalania kalorii;
- hamuje magazynowanie tkanki tłuszczowej, pomaga szybciej pozbyć się otyłości brzusznej;
- wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i patogenów, usprawnia pracę jelit;
- wspomaga niskokaloryczną dietę poprzez dostarczenie dużych ilości cennych substancji odżywczych;
- wzmaga uczucie sytości, hamuje apetyt, zwalcza nawyk ciągłego sięgania po jedzenie;
- zaraz po spożyciu jest zamieniany na energię i zużywany jako paliwo dla organizmu, nie odkłada się pod postacią tkanki tłuszczowej w przeciwieństwie do tych niezdrowych typów tłuszczów;
- dostarcza duże porcje energii niezbędnej w procesie odchudzania, w ten sposób pobudza nas do aktywności, likwiduje znużenie i zmęczenie, ułatwia realizację treningów.
Olej kokosowy – zastosowanie w kuchni
Jak stosować olej kokosowy w kuchni? Jest to składnik niezwykle wszechstronny pod względem kulinarnym. W wersji rafinowanej jest bardzo neutralny w smaku, może więc być dodawany do niemal wszystkich dań. Można nim zastąpić inne tłuszcze używane na co dzień w kuchni, może też stanowić atrakcyjne uzupełnienie codziennego menu.
Specjaliści nie bez powodu nazwali rafinowany olej kokosowy najlepszym tłuszczem do smażenia i pieczenia. Nie zmienia swoich cennych właściwości nawet przy bardzo wysokiej temperaturze, a jego punkt dymienia to dopiero 204 stopnie.
Tłuszczem kokosowym z powodzeniem można zastąpić masło. Miękka, kremowa konsystencja ułatwia rozsmarowanie na pieczywie. Olej kokosowy doskonale sprawdzi się też jako dodatek do zup i sosów. Nierafinowany olej kokosowy może również zagościć w porannym musli lub owsiance, nadając im zupełnie nowego, ciekawego, tropikalnego smaku.
Zarówno olej kokosowy rafinowany, jak i nierafinowany mają swoje niewątpliwe zalety. W celach prozdrowotnych, pielęgnacyjnych, odchudzających, lepsze wyniki daje nierafinowana wersja. Jednak do częstego stosowania w kuchni (do smażenia, pieczenia, smarowania pieczywa etc.) wystarczy nam wariant rafinowany.
Matcha Extreme – naturalny suplement diety pozwalający schudnąć szybko i bezpiecznie
Keto Probiotix – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Nootronin – suplement diety wspomagający funkcjonowanie mózgu
Nicosadio – plastry, dzięki którym skończysz z paleniem papierosów
Keto Coffee Premium – suplement diety wspierający odchudzanie z siłą ketozy
Dla mnie najlepszy, super się na nim smaży, jeszcze nic z nim nie przypaliłam, ale jako smarowidło do pieczywa u mnie w domu się nie sprawdził, Rodzina odmówiła jedzenia takich kanapek, mi też nie za bardzo podchodzą. Fenomenalny w sałatkach, moja córka w końcu zaczęła rano jeść płatki z mlekiem i łyżeczką oleju kokosowego,a przedtem nie można było ją do tego zmusić.
Dzięki za ten wpis, wszystko o oleju kokosowym co najważniejsze i poza przepisami nie muszę już nic szukać. To rzeczywiście zupełnie coś innego niż te oleje, które używałam w kuchni. Właściwości odchudzające w pełni potwierdzam, schudłam już 8 kg w dwa miesiące i czuję się bosko, a wyglądam jeszcze lepiej.
Reklamują go wszędzie a skuteczność zerowa, bynajmniej u mnie. Dietetyk zrobił mi menu z jego zastosowaniem, więc się stosowałem i nie zgubiłem nawet kilograma. Jedzenie wszystkiego o smaku kokosowym może się szybko znudzić, ja już nie mogę na niego patrzeć.
Też się zdziwiłam, że można jeść olej w diecie odchudzającej, ale teraz jestem mile zaskoczona. Smak egzotyczny i trzeba do niego przywyknąć, jednak efekty super. Czuję się ogólnie zdrowsza, mam wreszcie piękną cerę i włosy, a bioderka robią się coraz mniejsze i chyba w końcu wejdę w spodnie sprzed dwóch lat 🙂
Tłuszcze są niezbędne w odżywianiu, bez nich organizm szybko odmówi posłuszeństwa, zabraknie mu materiału odżywczego. Ważne, aby wybierać tylko najzdrowsze, a kokosowy ma wśród nich pierwsze miejsce. Też musiałem go polubić, bo różni się diametralnie od tego, co jadłem wcześniej, ale teraz nie nadążam z kupowaniem kolejnych słoików, znikają w postępie geometrycznym, z tym że kupuję wyłącznie w sklepach z ekologiczną żywnością, a nie w marketach, tym nie ufam.
Olej kokosowy to nowa moda, a momentami mam wrażenie że już obsesja, co włączam telewizor czy internet to wszędzie o nim słyszę. Stosowałam go kilka miesięcy, schudłam tyle ile chciałam, więc podsumowując jako wspomagacz jest świetny, ale nie zachwycam się nim na każdym kroku, znam wiele zdrowszych i smaczniejszych rzeczy. Bez ćwiczeń nie ma szans na zgubienie wagi, a olej to tylko jedna z części kuracji.
Lauadana, pełne poparcie. Dobrze napisałaś że to tylko wspomagacz odchudzania. Trzeba przede wszystkim radykalnie zmienić sposób odżywiania, najlepiej z dobrym dietetykiem i ruszyć się z fotela. Bez ruchu to cztery litery będą rosły a nie malały i żaden cudowny olej nie pomoże. Stopniowo warto wprowadzić go do diety, ale bez popadania w skrajności, bo do wszystkiego się nie nadaje.