mangostan mangosteen

Mangostan (mangosteen) – tropikalne źródło zdrowia i witalności

Mangostan (mangosteen) powinien zwrócić uwagę każdej osoby dążącej do wymodelowania perfekcyjnej sylwetki. Nie ulega wątpliwości, że zdrowa dieta, przynosząca jednocześnie efekty odchudzające, powinna zawierać w sobie również dużo owoców – najbogatszego źródła witamin, błonnika pokarmowego i innych cennych składników odżywczych. Owoce doskonale sprawdzają się w dodawaniu witalności i energii, korzystnie wpływają na naszą kondycję fizyczną i samopoczucie psychiczne, poprawiają stan skóry i włosów. Polepszają tez naszą naturalną odporność, usprawniają procesy trawienne, pomagają lepiej radzić sobie z przeziębieniami i grypą. Z całą pewnością owoce powinny stanowić ważną część codziennego menu i trafiać prawie do każdego posiłku.

Najczęściej sięgamy po rodzime gatunki owoców, ale równie dużo korzyści dadzą nam te egzotyczne, takie jak zyskujący olbrzymią popularność mangostan. Jest on jednym z owoców, które obdarzone są właściwościami stymulującymi redukcję tkanki tłuszczowej.

Owoce jako tajna broń przeciwko nadmiernym kilogramom

Z pewnością każda odchudzająca się osoba miała okazję spotkać się z opinią, że owoce, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, są groźne dla sylwetki i że szczególnie w okresie odchudzania należy ich unikać. Nie jest to jednak prawda, a przynajmniej nie do końca.

Być może, gdyby ktoś konsumował owoce w bardzo dużych ilościach lub lubował się w obfitym spożywaniu tylko tych najbardziej kalorycznych, zawierających najwięcej węglowodanów owoców (takich jak: daktyle, figi, dojrzałe banany, winogrona, granaty), byłyby one w istocie zagrożeniem dla sylwetki i mogłyby blokować proces odchudzania, a nawet sprzyjać tyciu. Ale w każdym innym przypadku, tzn. kiedy spożywamy owoce „z głową”, w normalnych ilościach (tym bardziej jeśli korzystamy głównie z owoców o średniej i niskiej zawartości cukrów), są one całkowicie bezpieczne dla naszej figury, a co więcej, mogą aktywnie stymulować spalanie tłuszczu!

Właściwości wyszczuplające owoców są wynikiem ich drogocennego składu. Znajdziemy w nich bogactwo błonnika pokarmowego, a także kwasy organiczne, liczne enzymy, aminokwasy, minerały, witaminy, flawonoidy, czyli wszystkie te elementy, które są niezwykle przydatne w procesie redukcji tłuszczowej masy ciała.

Dzięki zasobnej palecie bio-substancji owoce w następujący sposób wspomagają odchudzanie:

  • przyspieszają przemianę materii,
  • usprawniają pracę układu trawiennego, stymulują metabolizm tłuszczów,
  • wpływają na zmniejszenie poziomu otłuszczenia ciała,
  • regulują gospodarkę węglowodanową,
  • pęcznieją w układzie pokarmowym, wzmagając uczucie sytości i zapobiegając podjadaniu tuczących przekąsek,
  • hamują apetyt, pomagają zapełnić żołądek w chwilach głodu i wytrwać do kolejnego posiłku,
  • pobudzają motorykę jelit, pomagają wymiatać z nich złogi, regulują rytm wypróżnień,
  • stymulują detoksykację organizmu,
  • działają moczopędnie, pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i redukowaniu obrzęków ciała i cellulitu wodnego,
  • dostarczają dużą porcję energii, redukują znużenie i zmęczenie, pomagają zwiększyć poziom aktywności fizycznej.

Do najbardziej cenionych owoców wspierających odchudzanie należą:

  • grejpfrut,
  • jabłka,
  • borówki,
  • cytryny,
  • ananas,
  • porzeczki,
  • śliwki,
  • aronia,
  • awokado,
  • kiwi,
  • papaja,
  • opuncja figowa,
  • mangostan.

​Mangostan – owoc mało znany, ale niezwykle wartościowy

mangosteen

Mangostan jest jednym z najlepszych owoców wspomagających proces odchudzania, walki z nadwagą i otyłością. Nasila rozpad nagromadzonej tkanki tłuszczowej na wolne kwasy tłuszczowe, które następnie stają się dla naszego organizmu źródłem energii. W ten sposób podkręca tempo redukowania kolejnych nadprogramowych kilogramów wagi. To jednak nie wszystko, mangostan ma również szereg innych atutów pomocnych w odchudzaniu, takich jak zmniejszanie łaknienia.

Mangostan wyróżnia się także szeroką paletą właściwości prozdrowotnych, dlatego warto, żeby włączyły go do codziennego jadłospisu zarówno osoby dążące do wyszczuplenia figury, jak te, które chcą polepszyć stan swojego zdrowia. Niestety mangostan nie jest u nas jeszcze zbyt popularny i nie każdy miał okazję się z nim zetknąć. Spróbujmy zatem go lepiej poznać! Cóż to za owoc i dlaczego warto po niego sięgać? W jakiej formie dostępny jest na naszym rynku mangostan?

Mangostan – pochodzenie i charakterystyka

Mangostan właściwy (Garcinia mangostana L), noszący też nazwę mangosteen, garcynia, żółciecz, smaczelina lub żółtopla, w warunkach naturalnych rośnie w tropikalnych terenach Azji południowo–wschodniej, głównie w Indonezji, Tajlandii, Malezji. W celach handlowych uprawia się go powszechnie w Brazylii i Australii, jak również w niektórych rejonach Azji. Jest to roślina niezwykle wymagająca, nie jest przystosowana do niższych temperatur (obumiera już przy około 7-8 stopniach Celsjusza), dlatego rośnie tylko w tropikach.

Mangostan należy do rodziny kluzjowatych, ma postać wiecznie zielonego drzewa, które zaczyna owocować po 8-10 latach. Jedno drzewo wydaje stosunkowo niewiele owoców, dlatego nie są one produktem tanim. Drzewa mangostanu dorastają nawet do 25 m wysokości, mają charakterystyczne podłużne liście oliwkowej barwy i drobne czerwono-zielone kwiaty.

W medycynie naturalnej wykorzystuje się owoce mangostanu, które zbliżone są wielkością do mandarynki lub małej pomarańczy, mają krągły kształt i ciemnofioletową barwę. Owoce te charakteryzują się grubą skórką, pod którą kryje się apetyczny, bardzo soczysty, śnieżnobiały miąższ. Tak jak w pomarańczy, podzielony jest na segmenty i ma podobny słodki, delikatny, lekko kwaskowy smak.

Niestety, owoc mangostanu jest produktem rzadko spotykanym w formie świeżej. Czasem pojawia się w dużych marketach, czasem w sklepach z wyszukaną żywnością z różnych zakątków świata. Z dobrodziejstw smakowych mangostanu ciężko jest zatem korzystać, za to z walorów zdrowotnych i odchudzających już łatwiej, ponieważ jest szeroko dostępny pod postacią kapsułek, tabletek, w formie soku, syropu, a także proszku.

​Mangostan – skład. Bogactwo substancji prozdrowotnych

Smak owocu z pewnością zachęca do spożycia, jednak o wiele ważniejsze są jego właściwości zdrowotne, które są doceniane również przez specjalistów od dietetyki i zdrowego żywienia. Duże zasoby bio-składników i wyraźny pozytywny wpływ na pracę organizmu to przyczyna stale rosnącej popularności mangostanu.

W jego składzie znajdziemy takie cenne substancje jak:

  • witaminy: witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina E oraz niewielkie ilości witaminy C,
  • katechiny spełniające rolę antyoksydantów eliminujących z organizmu niebezpieczne wolne rodniki i zapobiegające chorobom cywilizacyjnym,
  • ubichinon (koenzym Q10) – jeden z najsilniejszych antyoksydantów przeciwdziałający niszczeniu DNA komórek,
  • ksantony – bardzo rzadko występujące, niezwykle wartościowe dla zdrowia antyoksydanty,
  • antocyjany – kolejny rodzaj cennych antyoksydantów,
  • minerały: żelazo, magnez, fosfor, wapń, sód, potas, mangan, miedź i cynk,
  • błonnik pokarmowy,
  • enzymy,
  • kwas HCA.

​Mangostan – właściwości zdrowotne

Skład mangostanu sprzyja zwalczaniu i profilaktyce wielu schorzeń, dlatego warto włączyć go do codziennej diety, czy to w postaci surowej, czy suplementów diety mających go w swojej zawartości.

Pozytywne skutki jego spożywania odczujemy bardzo szybko, szczególnie jeśli borykamy się z nadwagą, kumulacją toksyn w organizmie, zaburzeniami ze strony układu krążenia. Będzie też bardzo pomocny, gdy jesteśmy narażeni na działanie szkodliwych czynników cywilizacyjnych i gdy chcemy zafundować sobie dodatkową barierę obronną przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem.

​Niezwykłe właściwości antyoksydacyjne mangostanu

Mangosteen

Bogata paleta antyoksydantów, w tym tych najsilniejszych, czyli ksantonów, to jeden z najważniejszych atutów owocu mangostan. Jak wykazały badania, ekstrakty i sok z tych owoców może działać nawet paręnaście razy mocniej niż inne produkty zawierające antyoksydanty.

Substancje te kompleksowo chronią nasze tkanki i organy przed uszkodzeniami i starzeniem oraz hamują wszelkie stany zapalne w ustroju. Co więcej, stymulują także do pracy nasz układ immunologiczny, wzmacniając naturalną barierę obronną przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami.

Blokując mechanizm utleniania się wolnych rodników, antyoksydanty zmniejszają ryzyko niszczenia komórek i występowania w nich patologicznych zmian. Tym samym redukują ryzyko rozwoju groźnych chorób cywilizacyjnych, w tym głównie różnego rodzaju nowotworów, miażdżycy, demencji, udarów, cukrzycy.

Antyoksydanty zawarte w owocach mangostan to sposób na długą młodość i spowolnienie procesu „zużywania się” organizmu, w tym jego kluczowych narządów i układów, np. aparatu wzroku, serca, układu krwionośnego, mózgu, trzustki, wątroby, nerek.

Zawarte w mangostanie antyoksydanty to również metoda na poprawę naszej urody i zahamowanie procesu pogłębiania się zmarszczek, utraty jędrności i właściwego napięcia skóry. Generalnie mangostan to patent na długotrwałe utrzymanie młodo wyglądającej, elastycznej, witalnej skóry.

Inne cenne właściwości mangostanu

  • pomaga utrzymać w zdrowiu układ pokarmowy, oddechowy, sercowo-naczyniowy,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • przyczynia się do spadku poziomu złego cholesterolu (LDL),
  • zmniejsza dolegliwości bólowe,
  • chroni mięsień sercowy,
  • działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie,
  • przeciwdziała zaburzeniom trawienia,
  • wykazuje działanie przeciwalergiczne,
  • zwalcza dolegliwości skórne, w tym pryszcze i wykwity, egzemę, wysypki, trądzik,
  • hamuje rozwój infekcji, blokuje namnażanie wirusów i drobnoustrojów,
  • reguluje pracę układu hormonalnego,
  • łagodzi objawy menopauzy,
  • redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, takie jak: wahania nastroju, rozdrażnienie, nadmierne uleganie emocjom, bóle i zawroty głowy,
  • dodaje energii, poprawia nastrój, przeciwdziała zaburzeniom depresyjnym,
  • poprawia efektywność kuracji odchudzających.
  • dba o dobre zdrowie układu krążenia,
  • zmniejsza stres oksydacyjny komórek, powstrzymuje procesy starzenia,
  • przyczynia się do redukcji trójglicerydów we krwi (na co największy wpływ mają wspomniane wcześniej antyoksydanty),
  • działa w sposób moczopędny i oczyszczający, wspomaga usuwanie szkodliwych substancji i zbędnych produktów przemiany materii,
  • wspiera leczenie dny moczanowej,
  • zapewnia lepsze funkcjonowanie układu nerwowego i pomaga hamować rozwój choroby Alzheimera,
  • wspomaga redukcję masy ciała i regulację procesów trawiennych głównie dzięki zawartości błonnika pokarmowego (dlatego mangostan jest zalecany przez dietetyków w zdrowej diecie odchudzającej),
  • poprawia wygląd włosów i skóry,
  • Daje duży zastrzyk energii na cały dzień.

Mangostan – jak jeść ten owoc?

woda z mangosteen

Mangostan to jeden z najsmaczniejszych owoców pochodzących z tropików, niestety w naszym kraju rzadko występuje w świeżej postaci. Jeśli uda nam się taki dostać, to przygotujmy się na prawdziwą ucztę smaku. Wystarczy jedynie obrać owoc ze skórki i już można wgryźć się w ociekający sokiem miąższ. Pamiętajmy tylko o właściwym sposobie przechowywania, który pozwoli dłużej zachować świeżość owocu. Mangostan należy trzymać w suchym, chłodnym miejscu, nie dłużej niż kilka dni.

Zazwyczaj spożywamy mangostan w postaci soku, syropu lub koncentratu, który dodaje się do wody lub herbaty. Produkty tego typu na szczęście długo zachowują pełnię swoich cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych. Sporą popularnością cieszą się też owoce sproszkowane, które można przechowywać o wiele dłużej niż te świeże. Są one bardzo wygodne i uniwersalne w spożywaniu i dobrze rozpuszczają się w różnych płynach.

​Mangostan na odchudzanie

Jednym z najważniejszych elementów każdej kuracji odchudzającej jest pozbycie się z organizmu zalegających toksyn, odpowiedzialnych między innymi za spowolnienie metabolizmu, łatwiejsze przybieranie na wadze, problemy trawienne i ogólne osłabienie, rozbicie oraz apatię. Zadanie to znakomicie spełnia mangostan, który stymulując wydzielanie moczu oraz poprawiając perystaltykę jelit, prowadzi do efektywnego samooczyszczania organizmu z wszelkich zbędnych substancji, w tym toksyn.

Mangostan przyspiesza ponadto przemianę materii poprzez nasilanie termogenezy. W ten sposób wpływa na szybsze spadki wagi. Jego rola w diecie polega też na usprawnieniu funkcjonowania układu pokarmowego, a zawarty w nim błonnik nie tylko gwarantuje lepsze trawienie, ale i sprzyja uczuciu sytości oraz tłumi nadmierny apetyt.

​Mangostan – opinie. Jak tropikalny owoc sprawdza się we wspomaganiu odchudzania?

Niestety wiele opinii o mangostanie zdaje się przeczyć przypuszczalnym właściwościom odchudzającym. Mimo zapewnień producentów specyfików zawierających ekstrakty tego owocu, nie mamy co liczyć na spektakularne rezultaty wyszczuplające, szczególnie jeśli nie przestrzegamy jednocześnie zasad zdrowej, dobrze zbilansowanej diety o zmniejszonej kaloryczności.

Oczywiście opinie o mangostanie nie są jednoznaczne i bylibyśmy niesprawiedliwi, gdybyśmy podważali prozdrowotne właściwości tego owocu. Niemniej jednak jego działanie odchudzające to kwestia sporna. Część konsumentów podkreśla, że udało się zrzucić kilka kilo z udziałem mangostanu, a część wskazuje na jego bardzo niewielki potencjał wyszczuplający.

Najlepiej zatem samemu wypróbować mangostan albo poszukać pokrewnego produktu, który pomoże nam szybko i sprawnie zmniejszyć wagę ciała.

RANKING TABLETEK NA ODCHUDZANIE

Warto na przykład sięgnąć po suplement diety mający w składzie inny owoc z rodzaju Garcinia, mianowicie Garcinia cambogia. Składnik ten znany jest ze swoich doskonałych właściwości odchudzających.

Garcinia cambogia wyróżnia się wysoką zawartością kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który reguluje gospodarkę węglowodanową, hamuje proces odkładania się tkanki tłuszczowej i znakomicie blokuje apetyt. Sprawia, że spożywamy dużo mniej kalorii bez ciągłego odmawiania sobie czegoś, bez natrętnych myśli o jedzeniu i bez notorycznego uczucia głodu.

Do grona najbardziej cenionych przez klientów suplementów diety z Garcinia cambogia należą Green Barley Plus i Garcinia Cambogia Actives. Ich zaletą jest fakt, iż obok ekstraktów z Garcinia cambogia, występują w nich inne komponenty o właściwościach wyszczuplających w optymalnych dawkach. Preparaty te odznaczają się wysoką jakością surowców i dobrą skutecznością w redukcji nadmiernych kilogramów.

Zażywając Garcinia Cambogia Actives lub Green Barley Plus w ilości 2 tabletki dziennie (pół godziny przed posiłkiem), już po kilku tygodniach zauważymy wyraźnie zmniejszony poziom tkanki tłuszczowej.

Natomiast już od pierwszych dawek możemy liczyć na zahamowanie apetytu, ograniczenie podjadania i dużo wyższy poziom energii w ciągu całego dnia. Są to oczywiście tylko niektóre efekty ich wielopłaszczyznowego działania. Warto samemu przekonać się o ich zaletach, złożyć zamówienie na stronie producenta i szybko wrócić do dawnej, szczupłej i smukłej sylwetki!

Zobacz także:
Keto Actives – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Fast Burn Extreme – sprawdzamy skuteczność tego reduktora tkanki tłuszczowej! Czy warto go kupić?
BurnBooster – odchudzanie i spalanie tłuszczu na najwyższym poziomie
Keto Light Plus – szybkie i skuteczne wprowadzenie w stan ketozy ułatwiającej utratę wagi
Detoxyn – skutecznie wspomaga naturalną detoksykację organizmu.

5 thoughts on “Mangostan (mangosteen) – tropikalne źródło zdrowia i witalności”

  1. Szkoda że jest jeszcze u nas mało popularny, bo właściwości ma rewelacyjne. Wkurzają mnie sceptyczne opinie, jak przy wszystkim co jest nowe, a najgorsze, że piszą je ludzie nie mający pojęcia o mangosteen. Przywiozłam sobie zapas syropu z zagranicy i dzięki niemu schudłam już 12 kg. To samo zdrowie w silnej, skoncentrowanej postaci, pomaga na taką ilość chorób, że aż trudno je zliczyć.

  2. Może i jest zdrowy, ale rzekomych cudownych właściwości odchudzających nie potwierdzam. Owszem, picie herbaty z mangostanem dobrze wpływało na moje samopoczucie, ale nie zgubiłam nawet pół kilograma.

  3. Izolda, bo to ma tylko pomóc w odchudzaniu, spalić tłuszczyk z brzucha i bioderek, a jeśli chcesz zgubić kilka kilo, to dołącz do tego dietę i ćwiczenia. Dlatego szybko go odstawiłam na rzecz Green Barley Plus i to był mądra decyzja. Ma bardziej kompleksowe działanie, a zielony jęczmień jest wspaniały na problemy trawienne, na pracę jelit i nic nie daje większego poczucia sytości niż on.

  4. Mangosteen krótko gościł w mojej diecie i szybko zamieniłam go na garcinia cambogia. Co do Green Barley potwierdzam wszystko, co pisze Martika_1989, też go mam i uwielbiam efekty jakie daje zielony jęczmień. Kiedyś kupowałam proszek, tylko że smak był zbyt makabryczny, a w tabletkach go tak nie czuć. Co do utraty wagi, to na tę chwilę prawie 9 kg w niecałe dwa miesiące.

  5. To nic tylko brać, ale mangostanu jeszcze nie skreślam, dobrze na mnie działa i ogólnie nie jest zły. Wada to trochę za wolne działanie, ale bardziej zależy mi na ogólnej poprawie stanu zdrowia, odchudzać się jeszcze nie muszę.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.