Liście Moringa na odchudzanie – nowym sposobem na odchudzanie?

Nie da się ukryć, że nadwaga i otyłość na stałe zagościły w życiu wielu ludzi, dlatego nadszedł już czas, aby skutecznie się ich pozbyć. Zyskamy dzięki temu nie tylko perfekcyjną sylwetkę, szczupłą, bez zbędnego obciążenia kilogramami dźwiganego nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale i pełnię zdrowia, tak potrzebnego przecież w każdym wieku. Waga ciała zbyt daleko odbiegająca od normy BMI (Body Mass Index) przewidzianej dla naszego wzrostu może stać się przyczyną rozwoju chorób dotykających między innymi serce, układ krążenia, kości, stawy i układ pokarmowy. Ich leczenie jest często o wiele kosztowniejsze niż kuracja odchudzająca, najlepiej przebiegająca z użyciem naturalnych metod, roślin i ziół od dawna stosowanych właśnie w tym celu. Jednym z ziół, coraz częściej używanych w fitoterapii i to nie tylko jako remedium na otyłość, są liście Moringa, które opiszemy nieco szerzej, przedstawiając ich liczne zalety, bezpośrednio wpływające na stale rosnącą popularność.

Fitoterapia, czyli stosowanie ziół w leczeniu różnych chorób

Firoterapia

Zastosowanie ziół, początkowo w medycynie naturalnej, ludowej, ma korzenie sięgające tysiące lat wstecz, a roślin o właściwościach leczniczych powszechnie używano w wielu kulturach świata. Przez całe wieki była to jedyna metoda radzenia sobie z praktycznie wszystkimi dolegliwościami, począwszy od prozaicznego przeziębienia, aż po cięższe choroby zakaźne. Leczeniem zajmowali się początkowo przede wszystkim mnisi, z czasem ziołolecznictwo stało się nieodłączną częścią medycyny, a zioła znajdują nadal tak duże zastosowanie, jak syntetyczne farmaceutyki. Te ostatnie, używane także w walce z nadwagą, są często złożone z bardzo szkodliwych składników aktywnych. W wielu przypadkach cechuje je dodatkowo spora ilość działań niepożądanych, dlatego właśnie tak dużo ludzi stara się je zastąpić naturalnymi odpowiednikami.

Sam termin fitoterapia powstał już w starożytnej Grecji z połączenia dwóch słów, phyton oznaczającego roślinę oraz therapeuo, czyli leczyć. Oczywiście w żadnym przypadku nie wolno się tym zajmować bez wcześniejszego przygotowania, zdobycia olbrzymiej wiedzy o setkach, a nawet tysiącach roślin i ich właściwościach leczniczych. Stale rosnąca popularność fitoterapii wynika z jej niepodważalnych zalet, spośród których warto wymienić:

  • w większości przypadków brak jakichkolwiek skutków ubocznych czy niepożądanych interakcji używanych ziół, lecz tylko pod warunkiem, że właściwie dobierzemy ich gatunek oraz zalecaną, bezpieczną i skuteczną dawkę. Trzeba się również liczyć z możliwością wystąpienia ewentualnych reakcji alergicznych, indywidualnych dla każdego organizmu;
  • stosunkowo niskie koszty, zwłaszcza w porównaniu z ceną niektórych wytwarzanych sztucznie leków, chociaż zanim zdecydujemy się na taki wspomniany naturalny zamiennik, należy sprawdzić, czy jest tak samo skuteczny. Przeprowadzone badania wykazały jednoznacznie, że sprawdzają się one w leczeniu prawie wszystkich chorób, także w przypadku nadwagi, otyłości oraz schorzeń je powodujących czy też takich, których przyczyną jest wzrost masy ciała np. cukrzycy;
  • różne formy dostępnych na rynku preparatów ziołowych, zielonych liści, pąków czy kwiatów, suszu do robienia gorących naparów, koncentratów do rozrabiania z wodą, olejków eterycznych oraz najpopularniejszych, najłatwiejszych w użyciu tabletek;
  • powszechna dostępność ziół, większość z nich rośnie po prostu na pobliskich łąkach lub w ogrodach, lecz bardziej egzotyczne odmiany trzeba niestety sprowadzać z innych krajów i tak właśnie jest w przypadku liści Moringa.

Liście Moringa – pochodzenie i właściwości

Liście Moringa pochodzą z drzewa Moringa olejodajna (Moringa oleifera) rosnącego w Azji, głównie Indiach i Pakistanie oraz w niektórych regionach Ameryki Południowej i Afryki. Drzewo to należy do rodziny moringowatych, dorasta do blisko 10 m wysokości, a ze względu na charakterystyczny, znany z kuchni smak korzenia chrzanu, jest nazywane drzewem chrzanowym. Nas jednak nie interesuje smak tego warzywa, lecz właściwości lecznicze liści, a one w tej kwestii naprawdę mają się czym pochwalić. Jak w większości tego typu roślin i ziół, wynikają one bezpośrednio ze składu, bogatego w substancje odżywcze, mające jednocześnie pewien wpływ na proces odchudzania. Zanim jednak do tego przejdziemy, zapoznajmy się szerzej z tym, co znajduje się w liściach Moringa, a mamy tu do czynienia z następującymi substancjami:

Witaminami ze wszystkich grup

Są to najważniejsze składniki, mające znaczenie nie tylko dla samego odchudzania, ale i pozostałych aspektów zdrowotnych. Nie będzie przesady w twierdzeniu, że te liście to prawdziwa bomba witaminowa, przede wszystkim dzięki zawartości:

  • witaminy A, znanej też pod innymi nazwami, retionolu, prowitaminy A, albo beta-karotenu. Jej działanie można uznać za wszechstronne, warunkuje poprawne widzenie, bierze udział w procesie regeneracji i wzrostu komórek, jest skutecznym antyoksydantem likwidującym wolne rodniki;
  • witamin z grupy B, takich jak: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B9 (kwas foliowy), B12 (kobalamina), wręcz niezbędnych dla zdrowia organizmu, odpowiadających za funkcjonowanie praktycznie wszystkich jego układów, krążenia, nerwowego oraz pokarmowego, mających właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antywirusowe;
  • witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, kolejnego przeciwutleniacza, jeszcze silniejszego, dającego pełną ochronę przed wolnymi rodnikami, wzmacniającej odporność, biorącej udział w produkcji kolagenu, ważnej tkanki łącznej, ułatwiającej wchłanianie wapnia i żelaza;
  • witaminy D, odpowiadającej przede wszystkim za mocne zęby oraz kości i zapobiegającej bolesnym zwyrodnieniom stawów, utrzymującej właściwy poziom wapnia. Wykazuje skuteczność w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, przede wszystkim serca i cukrzycy, tej drugiej dzięki utrzymywaniu odpowiedniego stężenia glukozy we krwi. Niedobory witaminy D zakłócają spalanie tkanki tłuszczowej, a jej właściwa ilość zapobiega zkolei odkładaniu się pokładów tłuszczu na brzuchu;
  • witaminy E, charakteryzującej się działaniem przeciwnowotworowym, zabezpieczającej także przed rakiem w obrębie układu pokarmowego. Ochrania komórki przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego, hamuje procesy starzenia się skóry, zapobiega powstaniu zakrzepów, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Minerałami i innymi składnikami odżywczymi

Oczywiście witaminy to nie jedyne składniki liści Moringa odpowiedzialne za nasze zdrowie oraz szybką i trwałą utratę wagi, bez tak nielubianego efektu jojo. Zawierają również inne substancje, dzięki którym uda się to osiągnąć, między innymi takie jak:

  • minerały: wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, sód, cynk, miedź, selen i mangan;
  • błonnik pokarmowy, bez którego ciągle narzekalibyśmy na zaburzenia trawienia negatywnie wpływające na całą kurację odchudzającą, głównie bolesne i uciążliwe zaparcia, które błonnik usuwa w mgnieniu oka;
  • kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz Omega – 6, obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, z jednoczesnym zwiększeniem poziomu tego potrzebnego HDL. Regulują całą gospodarkę lipidową organizmu, wzmacniają jego osłabioną odporność, dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Ciekawostką i jednocześnie istotną zaletą, często podkreślaną przez miłośników zdrowego trybu życia, jest sama wagowa ilość składników odżywczych, a już tylko 100 g suchych liści Moringa zawiera:

  • 25 razy więcej żelaza niż znajdziemy w szpinaku i 15 razy więcej potasu niż zawierają w sobie banany;
  • 4 razy więcej witaminy A niż w marchewce i aż 12 razy więcej witaminy C niż w owocach pomarańczy;
  • 17 razy więcej białka niż w mleku krowim.

Liście Moringa – zastosowanie w kuchni, medycynie i odchudzaniu

sproszkowane liście moringa

Tak bogatym składem może pochwalić się naprawdę niewiele roślin, nie dziwi więc to, że Moringa znalazła powszechne zastosowanie w kuchni, kosmetyce i przede wszystkim jako składnik wielu preparatów medycznych. W kuchni używa się ich jako zdrowego dodatku do wielu potraw, zwłaszcza napojów, mieszając liście z maślanką, jogurtem czy kefirem. Można je również dodać do porannych płatków owsianych albo musli, dobrze komponują się też z pełnoziarnistymi otrębami. Z suszu możemy sporządzić napar, zalewając po prostu łyżkę liści wrzątkiem i nakrywając naczynie do czasu całkowitego ich zaparzenia. Warto także zainteresować się olejem moringa, jednak nie wolno go rozgrzewać do wysokiej temperatury, w przeciwieństwie do oleju kokosowego, bo straci swoje cenne właściwości lecznicze. Jednakże na zimno doskonale nadaje się do sałatek, które dzięki niemu nabiorą nowego, egzotycznego smaku, o korzyściach dla zdrowia nawet nie wspominając. W kosmetyce wchodzi głównie w skład preparatów przeznaczonych do pielęgnacji włosów, nadając im miękkości, puszystości i wyjątkowego blasku. Przejdźmy jednak do innych zastosowań liści Moringa, a najważniejsze dla nas są:

Zastosowanie medyczne:

  • wynikające między innymi z właściwości antyoksydacyjnych, a przeciwutleniaczy jest w nich rekordowa liczba, aż 46, wyższa niż np. w analogicznej ilości czerwonego wina, zielonej herbaty, jagód goji, gorzkiej czekolady oraz jagód Acai. Dzięki temu możemy liczyć na najskuteczniejszą eliminację wszystkich wolnych rodników i ochronę komórek przed ich destrukcyjnym wpływem. Zyskujemy jednocześnie najlepsze zabezpieczenie przed rozwojem nowotworów, zahamowanie procesu namnażania komórek rakowych;
  • przeciwdziałanie wielu chorobom, astmie, czerwonce i innym schorzeniom układu pokarmowego, epilepsji, zawrotom i silnym, migrenowym bólom głowy, infekcjom dróg oddechowych, gorączce wywołanej przeziębieniem;
  • korzystny wpływ na pamięć i koncentrację, lepsza praca mózgu i całego układu nerwowego, dlatego liście Moringa są coraz szerzej wykorzystywane w leczeniu choroby Alzheimera;
  • profilaktyka i leczenie objawów stresu skutkujące doskonałym samopoczuciem psychicznym i brakiem najmniejszych nawet problemów ze snem, pomagają więc w walce z bezsennością;
  • dostarczenie większych dawek energii potrzebnej do aktywności zarówno fizycznej, jak i psychicznej, szybsza regeneracja organizmu po wysiłku i usunięcie wszystkich objawów zmęczenia;
  • wzmocnienie odporności;
  • profilaktyka cukrzycy, regulacja poziomu cukru we krwi, co ma znaczenie również dla redukcji masy ciała;
  • zmniejszenie bólów w stawach, wynikających z ich za dużego obciążenia i postępującej choroby zwyrodnieniowej;
  • poprawa zdrowia i wyglądu skóry, usunięcie z niej trądziku, przebarwień, cellulitu, przywrócenie elastyczności i naturalnego kolorytu.

Pomoc w odchudzaniu:

  • zmniejszenie nawet o 2/3 ilości komórek tłuszczu wchłanianych przez organizm, które dzięki efektywniejszemu spalaniu prawie całkowicie zmieniają się w energię, mniejsze magazynowanie ich w wątrobie, pozwalające uniknąć otłuszczenia tego ważnego narządu;
  • przyspieszenie metabolizmu, co korzystnie wpływa na stabilną utratę wagi, bez ryzyka często temu towarzyszących komplikacji zdrowotnych. Wrasta jednocześnie tempo spalania tłuszczów, niektóre badania wskazują, że nawet dwukrotnie;
  • zahamowanie apetytu, zazwyczaj tak silnego, że nie jesteśmy w stanie oprzeć się chęci sięgnięcia po niezdrowe, wysokokaloryczne i niestety tuczące przekąski, nie odczujemy także tzw. głodu cukrowego;
  • zwiększenie możliwości treningowych, siły i wydajności fizycznej organizmu, pozwalających na szybszą rozbudowę masy mięśniowej;
  • wspomniana powyżej redukcja poziomu cholesterolu LDL;
  • lepsze wchłanianie wszystkich składników odżywczych, zarówno tych, zawartych w samych liściach Moringa, jak i tych, pochodzących z pożywienia, oczywiście lekkostrawnej diety odchudzającej.

Młody zielony jęczmień – alternatywa dla liści Moringa

Skład i właściwości liści Moringa zdecydowanie predysponują je do włączenia do swojej diety i pozbycie się z ich pomocą wszystkich zbędnych kilogramów. Wpisuje się to również w aktualny, ekologiczny trend, czyli „odchudzanie na zielono” z wykorzystaniem wyłącznie ziół i roślin, bezpiecznych, niepowodujących żadnych skutków ubocznych. Jeśli szukamy odpowiednich dla siebie, warto zainteresować się także właściwościami młodego zielonego jęczmienia. Zielone listki jęczmienia mają w sobie składniki o najwyższych wartościach odżywczych:

  • błonnik pokarmowy;
  • witaminy z grupy B;
  • witaminy C i E;
  • aminokwasy, również niezbędne do odchudzania, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować;
  • kwas foliowy;
  • dużą ilość chlorofilu, perfekcyjnie oczyszczającego organizm z toksyn, także pozostałości po rzuceniu palenia;
  • minerały, żelazo, cynk, potas, wapń, selen, brom, krzem, fosfor.

Warto także zapoznać się z naszym rankingiem tabletek odchudzających, które znajdziecie pod poniższym linkiem.

Ranking najlepszych tabletek na odchudzanie

Zobacz także:
Matcha Extreme – naturalny suplement diety pozwalający schudnąć szybko i bezpiecznie
Keto Probiotix – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Nootronin – suplement diety wspomagający funkcjonowanie mózgu
Nicosadio – plastry, dzięki którym skończysz z paleniem papierosów
Keto Coffee Premium – suplement diety wspierający odchudzanie z siłą ketozy

4 thoughts on “Liście Moringa na odchudzanie – nowym sposobem na odchudzanie?”

  1. Liście Moringa nie polecam kupować przez Internet, najlepiej w sklepie zielarskim albo dobrze zaoopatrzonej aptece. Raz kupiłam przez Allegro i czułam różnicę niż ekstrakt z Liści Moringa ktroy kupilam w takim sklepie

    1. Zamówiłam na Allegro moringa w kapsułkach, juz miesiąc jak nie widzę ani moringi ani zwrotu kasy a zapłaciłam prawie 160zl. Oszuści , na e-mail wysyłają wygenerowana odpowiedz i tak w koło.

  2. Od kiedy przeczytałam ten artykuł i zaczełam stosowac liście Moringa nie mam takich duszności i ciągle nawracających infekcji, a wczesniej ciagle je mialam bo mam astme

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.