Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pełnią w naszym organizmie szereg ważnych funkcji. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik wykazują przede wszystkim kobiety w ciąży oraz sportowcy, choć sporej ilości tych kwasów potrzebują również dzieci i młodzież. Omega-3 ma duże znaczenie nie tylko dla zachowania naszego zdrowia, ale i urody. Pomagają utrzymać młodość i chronią nas przed wieloma chorobami. Zobaczmy, jakie są właściwości kwasów omega-3, gdzie je znajdziemy i jak wpływają na nasz organizm, stosowane wewnętrznie i zewnętrznie.
Spis Treści
- 1 Kwasy omega 3 – charakterystyka
- 2 Omega 3 – właściwości
- 3 Niedobór kwasów omega 3 objawy i przyczyny
- 4 Kwasy Omega 3 – źródła
- 4.1 Omega 3, a układ krwionośny
- 4.2 Omega 3, a układ nerwowy
- 4.3 Omega 3, a układ pokarmowy
- 4.4 Omega 3, a układ kostny
- 4.5 Omega 3, a układ odpornościowy
- 4.6 Omega 3, a układ oddechowy
- 4.7 Omega 3, a układ moczowo – płciowy
- 4.8 Omega 3 – działanie na wzrok
- 4.9 Omega 3 na włosy, skórę i paznokcie
- 4.10 Omega 3 – pomoc dla sportowców
Kwasy omega 3 – charakterystyka
Kwasy omega 3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a dokładniej do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W skład omega 3 wchodzi kwas linolenowy (ALA), będący substratem do produkcji kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA).
Omega 3 – właściwości
Kwasy omega 3 pełnią w naszym organizmie szereg różnych funkcji zdrowotnych. Oddziałują one między innymi na:
- układ krwionośny – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca i naczyń krwionośnych; zapewniają sprawny przepływ krwi, hamują nadmierną agregację płytek krwi, normalizują ciśnienie i wpływają na odpowiednią elastyczność naczyń krwionośnych;
- układ nerwowy – spowalniają procesy starzenia mózgu i innych komórek ciała; redukują powstawanie zmian neurodegeneracyjnych, prowadzących do poważnych chorób. Wspomagają koncentrację, pamięć i zdolności poznawcze, redukują też stres, pomagając walczyć między innymi z bezsennością;
- układ hormonalny – zwiększają wrażliwość komórek na insulinę;
- układ immunologiczny – wspomagają odporność, wykazują działanie przeciwzapalne; redukują ryzyko zapadnięcia na choroby autoimmunologiczne;
- układ pokarmowy – wspierają przemianę materii, biorą udział w procesach metabolicznych, łagodzą stany zapalne jelit;
- układ kostny – ułatwiają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej, zwiększają wytrzymałość kości;
- układ oddechowy – redukują dolegliwości, związane z astmą wziewną i alergią;
- układ moczowo-płciowy – w profilaktyce raka prostaty u mężczyzn, raka piersi i macicy u kobiet;
- wzrok – są niezbędne do prawidłowego rozwoju narządu wzroku i utrzymania go w dobrej kondycji;
- skórę, włosy i paznokcie – poprawiają ich kondycję.
Kwasy omega-3 niezbędne są również dzieciom, kobietom w ciąży, a także sportowcom. Mogą wspomagać procesy odchudzania, dlatego warto wdrożyć je do codziennej diety.
Powyżej przedstawiłam ogólny zarys właściwości kwasów omega-3. Szerzej opisałam je w późniejszych akapitach.
Niedobór kwasów omega 3 objawy i przyczyny
Wśród objawów niedoboru kwasów omega 3 wyróżniamy:
- wypadanie włosów;
- suchość skóry i włosów;
- łamliwość paznokci;
- zmniejszoną odporność; częstsze zapadanie na infekcje;
- częste oddawanie moczu;
- zwiększone pragnienie;
- problemy z drogami oddechowymi;
- zespół suchego oka;
- spowolnione gojenie się ran;
- skurcze nóg w czasie chodzenia;
- częste infekcje ucha środkowego;
- przyspieszenie symptomów starzenia się organizmu;
- problemy z krążeniem.
Niedobory kwasów tłuszczowych zdarzają się głównie wtedy, gdy zbyt mało mamy ich w codziennej diecie. Konieczne jest więc zbilansowanie diety i wzbogacenie jej w zdrowe tłuszcze.
Kwasy Omega 3 – źródła
Największe ilości omega 3 znajdują się w:
- rybach (łososiu atlantyckim, sardeli europejskiej, sardynkach, śledziu, makreli, pstrągu, mieczniku, tuńczyku, halibucie, dorszu);
- oleju lnianym;
- orzechach włoskich;
- nasionach chia;
- oleju rzepakowym.
Wpływ kwasów omega 3 na zdrowie człowieka
Omega 3, a układ krwionośny
Szacuje się, iż regularne
dostarczanie kwasów omega 3 zmniejsza ryzyko zawału serca nawet o
42%.
Kwasy omega 3 wspomagają układ krwionośny w następujący sposób:
- redukują ryzyko arytmii serca;
- zapobiegają migotaniu przedsionków w przypadku zawału serca;
- zmniejszają nadmierną krzepliwość krwi, rozrzedzają ją i redukują lepkość;
- zapobiegają arteriosklerozie;
- hamują przyklejanie się krwinek do uszkodzonych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu zakrzepów oraz zatorów; zmniejszają ryzyko udaru u osób starszych;
- zapobiegają procesom zapalnym, a dzięki temu przeciwdziałają stwardnieniu ścian tętnic;
- obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą dobrego (HDL), zapobiegają rozwojowi miażdżycy; są niezbędne do prawidłowego transportu lipidów;
- wyrównują ciśnienie, obniżają częstość akcji serca;
- przyczyniają się do zahamowania małopłytkowości, czyli zmniejszaniu ilości płytek krwi ;
- poprawiają makro i mikrokrążenie u pacjentów z cukrzycą typu 2;
- zwiększają rozpad fibryny, wspomagają więc leczenie żylaków;
- wykorzystywane w leczeniu i profilaktyce białaczki szpikowej.
Omega 3, a układ nerwowy
Mózg człowieka, aż w 60% zbudowany jest z tłuszczów, w tym 25% to kwasy omega 3. Jak widać, są one więc niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu,a tym samym, całego układu nerwowego.
Kwasy tłuszczowe omega 3 wspomagają układ nerwowy poprzez:
- poprawę ukrwienia mózgu i stymulację przepływu impulsów nerwowych między substancją białą i szarą;
- usprawnienie zdolności poznawczych, wspomaganie myślenia i koncentracji;
- zwiększenie kreatywności;
- ochronę przed szkodliwymi czynnikami;
- łagodzenie różnych chorób neurologicznych;
- zwiększenie poziomu serotoniny w mózgu, a przez to na poprawę samopoczucia;
- zmniejszenie ryzyka zapadnięcia na chorobę Alzheimera i demencję;
- poprawę stany chorych na padaczkę;
- kształtowanie mózgu i układu nerwowego u płodu.
Omega 3, a układ pokarmowy
Kwasy tłuszczowe omega 3 wspomagają wiele procesów metabolicznych oraz biochemicznych w organizmie człowieka. Mają duże znaczenie dla utrzymania zdrowego układu pokarmowego, wspomagając go w następujący sposób:
- łagodzą stany zapalne jelit;
- działają żółciopędnie;
- wykazują właściwości rozkurczowe;
- chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy;
- wzmacniają, uszczelniają i nawilżają błony śluzowe układu pokarmowego;
- redukują zaparcia;
- rozpuszczają kamienie żółciowe i chronią przed powstawaniem nowych;
- przyspieszają metabolizm i zapobiegają nadmiernemu odkładaniu tkanki tłuszczowej, co sprawia, że są pomocne w procesach odchudzania;
- zapobiegają rozwojowi cukrzycy;
- redukują ryzyko zapadnięcia na nowotwór trzustki i jelita grubego.
Omega 3, a układ kostny
Kwasy omega 3 są nam niezbędne do utrzymania zdrowych kości. Ich systematyczne dostarczanie wpływa na:
- lepsze wchłanianie wapnia do tkanki kostnej, co zwiększa wytrzymałość kości;
- zmniejszenie ryzyka zapalenia stawów;
- złagodzenie bólu kręgosłupa i uczucia sztywności przy chorobach reumatycznych;
- zwiększenie skuteczności działania leków przeciwzapalnych;
- wspomaganie profilaktyki i leczenia osteoporozy.
Omega 3, a układ odpornościowy
Kwasy Omega 3 regulują poziom cytokin, których podwyższony poziom odpowiada za rozwój wielu chorób. Tym samym wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają:
- chorobom autoimmunologicznym;
- chronicznym zapaleniom;
- alergiom;
- rozwojowi nowotworów.
Omega 3, a układ oddechowy
Niewiele osób wie, iż kwasy tłuszczowe omega 3 wpływają korzystnie także na układ oddechowy, redukując dolegliwości, związane z astmą i alergią wziewną. Dodatkowo:
- zmniejszają ryzyko zachorowania na zapalenie płuc oraz nowotwór płuc;
- zmniejszają stany zapalne u pacjentów z mukowiscydozą i powodują nadprodukcję śluzu, przez co działają ochronnie;
- redukują stany zapalane w drogach oddechowych;
- zmniejszają zużycie tlenu podczas ćwiczeń, co ma duże znaczenie dla sportowców.
Omega 3, a układ moczowo – płciowy
Omega 3 sprawdzają się w profilaktyce raka prostaty u mężczyzn oraz raka piersi i macicy u kobiet. Badania wykazują również, iż mogą wpływać na zahamowanie rozwoju powstałego już nowotworu i zapobiegać rozwojowi przerzutów. Szczególnie ważne są dla kobiet, ponieważ:
- pozytywnie działają na cykl miesiączkowy, blokując prostaglandyny, które zwiększają jej obfitość;
- redukują bóle menstruacyjne;
- zapobiegają bezpłodności, związanej z zespołem policystycznych jajników;
- zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób psychicznych i niedorozwoju umysłowego u płodu;
- zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu nawet o 50%;
- kobiety, które stosują dietę bogatą w omega 3, rzadziej zapadają na depresję poporodową;
- łagodzą skutki uboczne terapii hormonalnej;
- zmniejszają objawy menopauzy;
- badania wykazują, iż zwiększają prawdopodobieństwo sukcesu przy zapłodnieniu in vitro.
Omega 3 – działanie na wzrok
Kwasy omega 3 wpływają na prawidłowy rozwój narządu wzroku – oka. Oznacza to, iż ich niedobór może powodować poważne wady wzroku. Co więcej, omega 3 chroni komórki nerwowe oka, nie dopuszczając do zwyrodnienia plamki żółtej. Są również przydatne w leczeniu zespołu suchego oka.
Omega 3 na włosy, skórę i paznokcie
Omega 3 to jeden ze składników, który pomoże nam zadbać o wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Czasem wypadanie i przesuszanie włosów to nie skutek niedoboru biotyny, a właśnie kwasów tłuszczowych omega.
Niedobory kwasów tłuszczowych omega widoczne są także na skórze. Pierwszym tego objawem jest wysuszenie naskórka i szorstkość skóry. Badania wykazują, iż kwasy omega 3 i omega 6 w odpowiednich proporcjach sprawdzają się w leczeniu atopowego zapalenia skóry oraz spowalniają powstawanie zmarszczek, a także redukują te już powstałe. Co więcej, kwas gamma-linolenowy jest budulcem ceramidów, które uszczelniają naskórek i zapobiegają utracie wody.
Kwasy Omega 3 w pielęgnacji skóry mają znaczenie również ważne, jak koenzym Q10, kolagen czy witamina C. Nie tylko wygładzają i nawilżają cerę, ale działają również przeciwzapalnie.
W pielęgnacji skóry stosować można omega 3 zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie w postaci kremów z dodatkiem tego składnika lub naturalnych olejków.
Kwas omega 3 stosowany na skórę pomaga w walce z:
- trądzikiem, łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry;
- wypadaniem włosów;
- odleżynami, owrzodzeniami, czyrakami;
- trudno gojącymi się ranami i oparzeniami;
- łamliwymi paznokciami.
Omega 3 – pomoc dla sportowców
Badania wykazują, iż zażywanie kwasów omega-3 w diecie może wpłynąć korzystnie na anabolizm mięśni. Przy systematyczne suplementacji zaobserwowano wzrost syntezy białka mięśniowego oraz wzrost siły o 4%. Co więcej, omega 3 wpływają na poprawę wydolności fizycznej, zmniejszają stany zapalne w mięśniach i redukują zakwasy po ciężkim treningu, sprzyjając regeneracji.
Podczas częstych i intensywnych treningów, układ odpornościowy narażony jest na uszkodzenia. Kwasy omega 3 redukują to ryzyko, wzmacniając układ odpornościowy, a więc i zmniejszając podatność sportowców na infekcje. Omega 3 wspomagają kondycję stawów, zmniejszając bóle i stany zapalne. Wpływając korzystnie na układ nerwowy, stymulują prawidłowy wzrost mięśni i stanowią dodatkowe źródło energii.
Matcha Extreme – naturalny suplement diety pozwalający schudnąć szybko i bezpiecznie
Keto Probiotix – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Nootronin – suplement diety wspomagający funkcjonowanie mózgu
Nicosadio – plastry, dzięki którym skończysz z paleniem papierosów
Keto Coffee Premium – suplement diety wspierający odchudzanie z siłą ketozy