imbir w różnych postaciach

Korzeń imbiru – pozwala długo zachować zdrowie i schudnąć

Działanie prozdrowotne roślin i ziół doceniane jest na świecie od tysięcy lat. Obecnie także znajdują swoje zastosowanie w medycynie naturalnej, stale popularnym i rozwijanym ziołolecznictwie, będąc atrakcyjną i korzystną alternatywą dla typowych farmaceutyków. Sprawdzają się w łagodzeniu objawów różnych dolegliwości, działając niezwykle skutecznie, lecz jednocześnie, w większości przypadków, nie powodują przy tym żadnych skutków ubocznych. Rośliną wartą naszego szczególnego zainteresowania jest imbir, właściwości lecznicze, jakie posiada, sprawiają, że nie tylko dba o stan zdrowia, pomaga również schudnąć.

Imbir lekarski – pochodzenie i wygląd rośliny

kwiat imbiru

Imbir, z łacińskiego Zingiber officinale, jest rośliną występującą w naturze w wielu, często różniących się od siebie odmianach. Znany i powszechnie wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale i jako składnik preparatów leczniczych, w naturze rośnie w Azji oraz w Australii. Używany jest od czasów starożytności, a w Chinach już 2800 lat przed naszą erą wzmianki o nim umieszczono w dokumentach i zaliczono do ziół o szerokich właściwościach leczniczych. Zastosowanie korzenia imbiru na naszym kontynencie datuje się dopiero na średniowiecze, a do Europy przywiózł go w XIV wieku Marco Polo, znany podróżnik z Wenecji, który odbył swoją słynną podróż do Chin.

Imbir to roślina dorastająca do 1 m wysokości, o dużych, podłużnych, lancetowatych liściach, wyrastających w dwóch rzędach i o kwiatach w delikatnym odcieniu fioletu, zebranych w kwiatostany. W medycynie i w kuchni wykorzystuje się jego bulwiasty korzeń, tworzący charakterystyczne rozgałęzienia, który można używać nie tylko w postaci sproszkowanej, ale i surowej.

Imbir lekarski – substancje odżywcze wchodzące w jego skład

Właściwości lecznicze imbiru, tak samo, jak w przypadku wielu innych roślin leczniczych, są ściśle związane z jego składem, który chcemy zaprezentować szerzej. To przecież dzięki niemu regularne spożycie imbiru, oczywiście w zalecanych dawkach, niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, dostarczając jednocześnie osłabionemu organizmowi liczne składniki odżywcze. Spośród wszystkich, które korzeń imbiru zawiera, warte szczególnego wyróżnienia są:

Witamina A

Cechują ją przede wszystkim silne właściwości antyoksydacyjne, pomagające zwalczyć wolne rodniki, reaktywne formy tlenu poważnie zagrażające zdrowiu, mogące stać się nawet przyczyną rozwoju raka. Witaminą A nazywamy związki chemiczne zaliczane do grupy karotenoidów, takich jak np. retinol czy beta-karoten i z takimi nazwami witaminy A również możemy się spotkać.

Najważniejsze są jednak jej właściwości, przez które można ją śmiało określić jako jedną z najistotniejszych z punktu widzenia ludzkiego organizmu, a najważniejsze funkcje, jakie pełni, to:

  • warunkuje prawidłowe widzenie;
  • odpowiada za wzrost wielu tkanek i komórek organizmu;
  • przyspiesza procesy ich regeneracji i co za tym idzie, gojenie się ran;
  • ma właściwości antynowotworowe, antywirusowe i przeciwbakteryjne;
  • wzmacnia osłabioną odporność;
  • dba o zdrowie i wygląd włosów, skóry oraz paznokci;
  • podnosi potencję u mężczyzn.

Witamina B1

Czyli tiamina, szczególnie ważna z punktu widzenia funkcjonowania i czynności układu nerwowego, a oprócz tego odpowiedzialna za:

  • pracę serca, zapobiegająca między innymi niewydolności krążenia;
  • silną odporność i to niezależnie od pory roku;
  • usuwanie wolnych rodników;
  • właściwy przebieg procesów metabolizmu energetycznego;
  • lepszą pamięć i koncentrację;
  • szybszą redukcję masy ciała, pozwalającą skutecznie walczyć z nadwagą i otyłością.

Witamina B3

Potocznie nazywana niacyną, bez której nie ma mowy o sprawnym działaniu układu immunologicznego oraz mózgu i obwodowego układu nerwowego. Inne działanie niacyny, jakie daje także korzeń imbiru i pozytywne dla naszego organizmu, to:

  • dbałość o właściwą gospodarkę hormonalną, udział w procesach syntezy hormonów płciowych oraz insuliny i kortyzolu;
  • łagodzenie silnych bólów menstruacyjnych;
  • regulacja ciśnienia krwi;
  • zastosowanie w profilaktyce chorób serca i układu krążenia;
  • obniżenie poziomu toksyn w organizmie;
  • pomoc w leczeniu depresji;
  • pomoc w leczeniu trądziku i innych chorób skóry.

Witamina B6

Znana też pod nazwą pirydoksyny, bez której w organizmie nie może przebiegać wiele procesów istotnych dla zdrowia, takich jak:

  • wytwarzanie przeciwciał warunkujących prawidłowe działanie układu odpornościowego;
  • synteza glikogenu;
  • synteza dwóch hormonów ważnych dla funkcjonowania układu nerwowego, adrenaliny i serotoniny;
  • produkcja hemoglobiny;
  • wspomaganie leczenia chorób serca i nerek;
  • regulacja ciśnienia krwi;
  • przemiana węglowodanów i tłuszczów.

Witamina B9

Większość z nas bardziej kojarzy ją jako kwas foliowy, którego niedobory praktycznie natychmiast odbijają się negatywnie na zdrowiu, a pomaga je uzupełnić imbir stosowany w różnych postaciach. Podobnie, jak wiele innych witamin z grupy B, także i ta bierze aktywny udział w rozlicznych procesach zachodzących w organizmie:

  • syntezie kwasów nukleinowych, czyli materiału tworzącego DNA;
  • regulacji poziomu homocysteiny, aminokwasu bezpośrednio wpływającego na stan zdrowia, zwłaszcza kiedy jego ilość w osoczu przekracza dozwolone normy 7 – 10 mol/l, stając się przyczyną rozwoju miażdżycy;
  • procesie spermatogenezy, powstawania i dojrzewania plemników;
  • przeciwdziałaniu zaburzeniom płodności;
  • funkcjonowaniu układu nerwowego, pomaga bowiem zachować dobrą pamięć i koncentrację.

Witamina C

Kolejny, po witaminie A, antyoksydant „rozprawiający się” ze szkodliwymi wolnymi rodnikami i bez niego też nie bylibyśmy w stanie prawidłowo funkcjonować. Kwas askorbinowy można dostarczać na różne sposoby, także razem z korzeniem imbiru, a jego warte podkreślenia właściwości lecznicze polegają na:

  • wzmocnieniu osłabionych ścian naczyń krwionośnych poprawiającym przepływ krwi;
  • wyższej odporności organizmu na infekcje i choroby;
  • zwiększeniu przyswajalności żelaza, pierwiastka, który musi być dostarczany ze źródeł zewnętrznych;
  • przyspieszeniu gojenia się ran;
  • powstrzymaniu procesów naturalnego starzenia się skóry;
  • regulacji produkcji kolagenu, najważniejszego składnika tkanki łącznej;
  • przeciwdziałaniu nadciśnieniu tętniczemu poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL i podniesienie w tym samym czasie korzystnej frakcji HDL.

Mikroelementy i inne składniki

Równie ważne i mające wpływ na zdrowotne działanie imbiru, są zawarte w nim wartościowe mikroelementy, pierwiastki, których w przeważającej większości nasz organizm także nie jest w stanie zsyntetyzować. Nie możemy się jednak bez nich obejść, dlatego spożywanie imbiru, surowego albo suplementów mających go w składzie, dostarcza duże dawki minerałów oraz innych cennych składników:

  • wapnia, potrzebnego dla zdrowych i mocnych kości;
  • żelaza, o właściwościach antybakteryjnych i przeciwwirusowych, wspomagającego w ten sposób układ odpornościowy i odpowiadającego za tworzenie się erytrocytów, czyli czerwonych krwinek;
  • potasu, regulującego gospodarkę wodno-elektrolitową, funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, przeciwdziałającego zaburzeniom rytmu serca, obniżającego za wysokie ciśnienie tętnicze, minimalizującego ryzyko osteoporozy;
  • fosforu, następnego pierwiastka odpowiadającego za mocne kości i mięśnie, sprawny układ nerwowy, układ oddechowy, brak dolegliwości ze strony układu pokarmowego, biegunek, nudności i wymiotów;
  • cynku, odpowiedzialnego za funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych, w tym trzustki, poprawiającego odporność organizmu, przeciwdziałającego zwyrodnieniu plamki żółtej, przyspieszającego gojenie się ran, łagodzącego objawy takich chorób, jak osteoporoza i choroba wrzodowa, zwiększającego płodność;
  • błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, regulując w ten sposób opróżnianie, obniżającego poziom cholesterolu i glukozy we krwi, łagodzącego stany zapalne, pozwalającego zapanować nad nadmiernym apetytem, wpływającego w ten sposób na właściwości odchudzające imbiru lekarskiego.

Imbir lekarski – właściwości zdrowotne, dla których warto go używać

korzeń imbiru surowy i sproszkowany

Patrząc na ten wyjątkowo bogaty skład, którym może się pochwalić imbir właściwości lecznicze także nie powinny budzić naszych wątpliwości, ponieważ są równie szerokie. Duża zawartość witamin i minerałów skutecznie pomaga łagodzić uciążliwe objawy wielu schorzeń, a najczęściej korzeń imbiru używamy na:

Przeziębienie i inne sezonowe infekcje

Jest to chyba najbardziej znane zastosowanie imbiru, na co wpływ mają jego właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Można powiedzieć, że sprawdza się przy sezonowych przeziębieniach, zwłaszcza tych, w których przebiegu następuje wydzielanie dużych ilości flegmy.

Imbir, dodawany w postaci suszonej do gorącej herbaty z miodem lub cytryną, ułatwia odkrztuszanie, usuwa zalegającą flegmę, łagodzi kaszel i ból gardła, działa przeciwgorączkowo, a dzięki właściwościom antyseptycznym odkaża zainfekowane drogi oddechowe, pomaga jednocześnie ogrzać wychłodzony organizm.

Bóle o różnym natężeniu

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że imbir lekarski można używać w zastępstwie typowych środków przeciwbólowych. Przeprowadzone badania pokazały, że łagodzi nawet silne bóle menstruacyjne, a takie działanie wynika z jego właściwości przeciwzapalnych. Można go także używać przy bólach mięśniowych i stawowych, np. w postaci gorących okładów, oraz w walce z migreną.

Jego zaletą, w porównaniu z popularnymi tabletkami przeciwbólowymi, jest bezpieczeństwo użycia, nie powoduje bowiem takich skutków ubocznych, jak wiele stosowanych farmaceutyków.

Choroby serca i układu krążenia

Korzeń imbiru lekarskiego w dowolnej postaci, surowej, suszonej albo suplementu diety, wpływa też korzystnie na pracę serca i całego układu krążenia. Jego działanie w tej kwestii sprowadza się przede wszystkim do minimalizacji ryzyka powstania zagrażających życiu zakrzepów i zatorów krwi, zmniejszając agregację, czyli lepkość płytek krwi.

Imbir stosowany nawet profilaktycznie reguluje i wspomaga pracę serca, obniża za wysokie ciśnienie oraz poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, przeciwdziała miażdżycy i innym chorobom układu krwionośnego.

Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego

Z tymi przypadłościami mamy do czynienia bardzo często i zazwyczaj natychmiast sięgamy po jakieś tabletki, zamiast złagodzić ich objawy naturalnymi metodami. Tutaj ponownie pomóc może spożywanie korzenia imbiru skutecznie łagodzącego niestrawności, usuwającego wzdęcia, regulującego wydzielanie soku żołądkowego i żółci.

Redukcję masy ciała

szczupła i gruba kobieta

Właściwości odchudzające korzenia imbiru są znane od wielu lat, ale zanim popadniemy w nadmierny entuzjazm, powinniśmy wiedzieć, że sam imbir na pewno nie pomoże pozbyć się całej nadwagi lub otyłości. Może to tylko wspomóc jako ważny element odpowiednio dobranej diety, a drugim filarem skutecznego odchudzania jest aktywność fizyczna, ruch na świeżym powietrzu.

Użycie imbiru może pomóc w redukcji wagi, co wynika z jego opisanego powyżej składu, zawartości witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Równie ważne są inne substancje, zingiberol i trzy związki fenolowe, gingerol, zinferon oraz shogaol. Wpływają one na proces termogenezy, w wyniku którego szybciej spalamy zbędną tkankę tłuszczową, a oprócz tego przyspieszają metabolizm. Inne działanie odchudzające imbiru to pobudzenie wydzielania soków trawiennych oraz większej ilości leptyny. Jest to hormon odpowiedzialny za odczuwanie sytości, pozwala więc w pełni zapanować nad swoim apetytem.

ZOBACZ RANKING TABLETEK ODCHUDZAJĄCYCH

Imbir lekarski – sposób użycia, skutki uboczne i przeciwwskazania

herbata z cytryną i imbirem

Sposobów użycia imbiru jest wiele, zależnych od naszych osobistych preferencji i można go stosować w postaci surowej albo suszonej, również jako dodatek do potraw i napojów. Świeży, jeśli nie przechowujemy go w lodówce, nadaje się do spożycia przez tydzień, ale schładzając go, przedłużamy okres przydatności nawet do miesiąca. Bardzo smaczny jest korzeń imbiru marynowany albo kandyzowany, dostępny też jest olejek imbirowy do użytku zewnętrznego.

Decydując się na wprowadzenie imbiru do swojej diety, warto wiedzieć, że jego silne działanie może niekiedy powodować skutki uboczne. Nie są one na szczęście zbyt uciążliwe, lecz przy przedawkowaniu musimy się spodziewać:

  • podrażnień układu pokarmowego, zwłaszcza przełyku i żołądka;
  • biegunki, wymiotów, wzdęć i nadmiernych gazów;
  • zbyt dużego obniżenia poziomu cukru we krwi, na co powinny uważać osoby chorujące na cukrzycę;
  • znacznego obniżenia ciśnienia krwi, zagrażającego z kolei biorącym leki na nadciśnienie;
  • odwodnienia organizmu wynikającego z właściwości moczopędnych imbiru, co może doprowadzić do uszkodzenia nerek.

Korzeń imbiru, w przeciwieństwie do wielu innych roślin leczniczych, mogą w niewielkich ilościach spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią, chociaż warto to wcześniej skonsultować z lekarzem. Może również wchodzić w niekorzystne interakcje z niektórymi lekami, wspomnianymi na cukrzycę, albo zmniejszającymi krzepliwości krwi, potęgując efekty ich działania.

Źródła:

Zobacz także:
Matcha Extreme – naturalny suplement diety pozwalający schudnąć szybko i bezpiecznie
Keto Probiotix – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Nootronin – suplement diety wspomagający funkcjonowanie mózgu
Nicosadio – plastry, dzięki którym skończysz z paleniem papierosów
Keto Coffee Premium – suplement diety wspierający odchudzanie z siłą ketozy

About The Author

4 thoughts on “Korzeń imbiru – pozwala długo zachować zdrowie i schudnąć”

  1. Świetny w leczeniu przeziębienia, w zimie nie ma nic lepszego. Po co brać tabletki, jak można profilaktycznie pić herbatę z imbirem, miodem i cytryną. Podnosi odporność, ale kiedy coś jednak złapię, to wystarczą takie dwie wieczorem i rano wszystko mija jak ręką odjął. Człowiek poci się bardziej niż po lekach rozgrzewających.

  2. Nie tylko na przeziębienie, ale tez na wiele innych chorób. Kiedyś miałam potworne problemy z zatokami, nieważne czy lato czy zima cały czas zapchany nos, praktycznie nic na to nie pomagało, nawet najdroższe antybiotyki za grube pieniądze. Lekarze już zastanawiali się nad mechanicznym ściągnięciem, ale znalazłam informacje o działaniu imbiru i sprawdził się na 100 procent. Piłam napar zrobiony z imbiru, ½ szklanki wieczorem i przeszło po dwóch tygodniach.

  3. Ja używam go cały czas w kuchni i mówiąc szczerze nawet nie wiedziałem że ma takie właściwości zdrowotne. Po prostu mi smakuje, najbardziej w cukrze, a sushi to sobie bez niego nie wyobrażam, ale teraz znajdę dla niego trochę więcej zastosowań.

  4. Mało jest roślin tak uniwersalnych jak imbir. Właściwości prozdrowotne to znam od dawna, smakowe też i dodaję do wielu potraw, ale ostatnio dowiedziałem się że to też afrodyzjak. Faktycznie działa na potencję, jak każdy facet czasami mam kłopoty, po imbirze to się nie zdarza. Szklanka napoju z jego dodatkiem i zawsze staję na wysokości zadania 🙂 .

Skomentuj Ida_37 Cancel Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.