O szkodliwości cukru napisano już grube tomy, lecz większość z nas nadal spożywa za duże jego ilości, co negatywnie wpływa na cały organizm, spowalniając wiele procesów, jakie nieustannie w nim zachodzą. Utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi powinno stać się naszym nawykiem, warto też wiedzieć, co powoduje jego niekontrolowane wzrosty i w jaki naturalny sposób można sobie z tym poradzić. Jeśli tego nie zrobimy, to może szybko okazać się, że poziom glukozy we krwi, badany na czczo, jest znacznie wyższy niż przewidziane normy, a taki stan zagraża rozwojem wielu groźnych chorób, łącznie z cukrzycą typu 2, powodowaną przez wrastającą insulinooporność.
Spis Treści
Czym jest cukier, jakie są jego źródła i podział?
Cukier, znany także pod inną nazwą, sacharozy, to związek chemiczny zaliczany do węglowodanów, będący dwucukrem, w którego skład wchodzą dwa monocukry, glukoza i fruktoza. Wzór chemiczny cukru jest bardzo skomplikowany i trudny do zapamiętania, C12H22O11, a ma on postać niewielkich bezbarwnych kryształków. Nazwa biały cukier jest więc nieco myląca, po prostu większa jego ilość powoduje, że wydaje nam się, iż jest właśnie w tym kolorze. Cukier naturalnie występuje w wielu produktach, przede wszystkim owocach i warzywach, a dwa jego najczęściej wykorzystywane źródła to:
- buraki cukrowe, z których w wyniku wieloetapowego procesu rafinacji produkuje się właśnie najbardziej szkodliwy cukier biały;
- trzcina cukrowa, a z niej wytwarza się cukier trzcinowy, do którego dodaje się melasę, otrzymując w ten sposób popularny cukier brązowy.
Na rynku są dostępne także inne odmiany cukru, powstałe poprzez jego zmieszanie z różnymi dodatkami wpływającymi na smak. Istnieje także podział cukrów występujących w produktach, jakie codziennie spożywamy i dzielimy je na:
- cukry proste, przede wszystkim tzw. jednocukry, wspomnianą glukozę i fruktozę, oraz dwucukry, czyli laktozę i sacharozę;
- cukry złożone, a do nich zalicza się przede wszystkim skrobię spotykana w olbrzymiej liczbie produktów spożywczych;
- cukry wolne, czyli cukier fruktozowo-glukozowy, syrop kukurydziany czy sacharoza celowo dodawane do danego produktu w celu poprawy jego smaku, lecz bardzo często w ilości zwiększającej poziom cukru w organizmie.
Jakie są dopuszczalne normy poziomu cukru we krwi na czczo?
Już nawet lekko podwyższony poziom cukru we krwi może stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia, stając się przyczyną między innymi hiperglikemii. Dlatego warto poznać, jakie jest dopuszczalne stężenie glukozy tolerowane przez organizm, a ściśle określone normy wynoszą:
Prawidłowy poziom cukru we krwi
Jego zachowanie jest wręcz niezbędne, mające wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a norma glukozy we krwi, oczywiście zawsze mierzona na czczo, powinna mieścić się w przedziale od 77 do 99 mg/dl (3.9 do 5.5 mmol/l).
Podwyższony poziom cukru we krwi
Jeśli zaczynamy w jakikolwiek sposób odczuwać, że ilość glukozy we krwi jest zbyt wysoka, może to oznaczać jej zbyt wysoki poziom, już wymagający skonsultowania się z lekarzem lub dietetykiem, istnieje bowiem ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego. Zmierzony na czczo poziom cukru zazwyczaj mieści się w tym przypadku w przedziale pomiędzy 100 a 125 mg/dl (5.6 do 6.9 mmol/l).
Zbyt wysoki poziom cukru we krwi
O takiej sytuacji możemy mówić w przypadku, a w takiej sytuacji ilość glukozy we krwi jest wyższa niż 125 mg/dl (7.0 mmol/l). Jest to stan wymagający natychmiastowej wizyty u lekarza diabetyka w celu przeprowadzanie dalszych badań pod kątem możliwości rozwoju cukrzycy, choroby zagrażającej nawet życiu.
Zbyt niski poziom cukru we krwi
Przedstawiamy tu normy, przyczyny i skutki za wysokiego poziomu glukozy w organizmie, lecz niemal takie samo zagrożenie dla zdrowia może stanowić nie tylko nadmiar cukru we krwi, ale i jego ewentualne niedobory, mierzone ilości na czczo poniżej 77 mg/dl (3.9 mmol/l). W takim przypadku trzeba się liczyć z hipoglikemią, czyli niedocukrzeniem.
Najczęstsze przyczyny podwyższonego poziomu glukozy we krwi
Zdecydowanie warto, regularnie i przy zauważeniu jakichkolwiek nieprawidłowości, kontrolować poziom cukru we krwi, co pozwoli odpowiednio szybko wykryć problemy zdrowotne, jakie mogą wynikać z jego wzrostów. Aby móc samodzielnie dokonać takiego rozpoznania, trzeba wcześniej poznać wszystkie możliwe przyczyny, dlaczego tak się dzieje, a następnie zastosować sprawdzone, najlepiej domowe sposoby na ich obniżenie. Jeśli zaś chodzi o skoki cukru, to bardzo często sami jesteśmy temu winni, a specjaliści do najczęstszych przyczyn zaliczają:
Niewłaściwy sposób odżywiania
Czyli krótko mówiąc, dietę, nie tylko powodującą wzrost wartości glukozy we krwi ponad przedstawione wyżej normy. Może także stać się przyczyną rosnącej nadwagi i otyłości, co również stanowi zagrożenie dla zdrowia, a w niektórych przypadkach i życia. Szczególnie niebezpieczna jest otyłość brzuszna, dlatego należy zrezygnować z kilku grup produktów i z naszego menu muszą zniknąć:
- biały cukier i wszystkie słodzone nim produkty;
- gazowane napoje, syropy i soki z dodatkiem cukru glukozowo-fruktozowego;
- nadmiar słodyczy, które można zastąpić zdrowymi przekąskami o niskim indeksie glikemicznym;
- owoce o wysokiej zawartości cukru, a całkiem sporo jest go w bananach, winogronach, mango, grejpfrutach, ananasach i figach, a z naszych rodzimych owoców musimy uważać na gruszki, porzeczki, czereśnie i nawet na niektóre odmiany jabłek;
- niektóre warzywa, tak samo powodujące wzrost poziomu cukru i charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym, a należą do nich ziemniaki, marchewka, kukurydza, buraki, groch. Warto więc je ograniczyć na rzecz tych, które pozwalają szybko zbić cukier, papryki, brokuł, szparagów, szpinaku, cukinii, zielonej sałaty, kalafiora, zielonego ogórka i czosnku;
- białe pieczywo i biały ryż, makaron robiony z mąki pszennej, drobnoziarniste kasze, lepiej zamienić je na odpowiedniki z ciemnej mąki, w tym grube kasze, mające w składzie bardzo dużo błonnika pokarmowego, który usprawnia trawienie, przeciwdziałając skokom cukru;
- słodzone produkty mleczne;
- nadmiar alkoholu.
Siedzący tryb życia
Brak aktywności fizycznej, codziennej dawki ruchu, bezpośrednio wpływa na sposób odżywiania się, powodując nie tylko trudny do opanowania wzrost masy ciała, ale i zaburzenia trawienia wynikające między innymi z niewłaściwej perystaltyki jelit i spowolnienia procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Nikt nie każe nam od razu wyczynowo uprawiać jakiejś dyscypliny sportu, lecz godzinny spacer po posiłku jest jak najbardziej wskazany. Pamiętajmy jednocześnie, że zbyt duży wysiłek wręcz wypłukuje cukier, dlatego warto przedtem spożyć pełnowartościowy i bogaty w węglowodany posiłek.
Zażywanie niektórych grup leków
Wysoki poziom glukozy we krwi może być również spowodowany przyjmowaniem niektórych grup leków, trzeba więc dokładnie zapoznać się z ulotką danego specyfiku, a jeśli mam jakiekolwiek problemy ze stężeniem cukru we krwi, to powinniśmy poinformować o tym lekarza wystawiającego receptę. Trzeba uważać przede wszystkim na takie farmaceutyki jak glikokortykosteroidy, niektóre leki o działaniu psychotycznym, leki brane w celu uniknięcia odrzucenia przeszczepów i w razie jakichkolwiek wątpliwości należy się skonsultować z lekarzem.
Stres i inne stany napięcia nerwowego
Bardzo ważnym, lecz często lekceważonym czynnikiem powodującym tzw. wysoki cukier, jest długotrwały stres, negatywnie wpływający na wiele kwestii zdrowotnych i mogący rozregulować prawie cały organizm. Życie w stresie negatywnie odbija się na funkcjonowaniu trzustki i produkcji przez nią insuliny, a to przecież ten hormon wpływa na poziom cukru, jego wzrost, spadek, czy zgodność z opisanymi wyżej normami.
W jaki sposób naturalnie obniżyć poziom glukozy w krwi, czyli zbić cukier?
Istnieje wiele sposobów szybkiego obniżenia poziomu cukru, lecz najczęściej decydujemy się na rozwiązania farmakologiczne, całkowicie lekceważąc te naturalne, stosowane od dziesięcioleci i przeważnie nieniosące ze sobą żadnych skutków ubocznych. Wiemy już, jak obniża glukozę wyeliminowanie niektórych produktów i zastąpienie ich zdrowszymi odpowiednikami, a obie te grupy wymieniliśmy we wcześniejszej części tekstu.
Dowiedzieliśmy się również, że możemy obniżyć wyższy poziom cukru we krwi, dbając o kondycję fizyczną i unikając stresogennych sytuacji. Jednakże możemy w miarę szybko obniżyć cukier także z pomocą odpowiednio dobranych ziół i roślin o sprawdzonych, potwierdzonych właściwościach leczniczych, spośród których najczęściej stosowane to:
Cynamon
Korzeń cynamonu jest znany przede wszystkim z zastosowań kuchennych, lecz warto wiedzieć, że również skutecznie i szybko obniża cukier. Stymuluje receptory insuliny na powierzchni błon komórkowych i w ten sposób sprawia, że nie wzrasta poziom glukozy we krwi, a oprócz tego przyspiesza metabolizm i jednocześnie redukuje ilość cholesterolu LDL.
Morwa biała
Owoce powszechnie znane wszystkim miłośnikom fitoterapii, pozwalające zredukować zbyt wysoki cukier w naszej krwi, które warto mieć w domowej apteczce. Powinniśmy ich używać, jeśli jemy za dużo pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym, który pozwala skutecznie obniżyć, jednocześnie korzystnie wpływając na trawienie oraz zachowanie właściwego poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Morwa biała spowalnia też proces wchłaniania glukozy pochodzącej z tego, co jemy, rozkładając nadmiar sacharozy i skrobi.
Kozieradka
Kolejna roślina o właściwościach leczniczych pozwalająca znacznie obniżyć poziom cukru w organizmie, szczególnie zalecana dla osób z cukrzycą typu 1. Zweryfikowane działanie kozieradki polega na hamowaniu skoków poziomu cukru we krwi bezpośrednio po posiłku oraz zwiększeniu wydzielania insuliny przez trzustkę dzięki obecności substancji śluzowych, oraz unikalnego aminokwasu, 4-hydroksyizoleucyny.
Szałwia lekarska
O szałwii lekarskiej słyszał chyba każdy zwolennik medycyny naturalnej i o jej licznych własnościach sprzyjających zdrowiu. Mało osób zdaje sobie jednak sprawę, że może korzystnie wpływać na cukier, regulację i utrzymanie jego prawidłowego poziomu we krwi. Warto o tym pamiętać, a działanie wyciągów z szałwii i suplementów diety mających ją w składzie polega między innymi na aktywacji procesów prowadzących do usuwania zbytecznego nadmiaru kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zwiększa się wrażliwość organizmu na insulinę.
Mniszek lekarski
Dobrym i zalecanym sposobem na obniżenie poziomu cukru we krwi jest użycie mniszka lekarskiego, którego działanie docenia coraz więcej osób zmagających się z różnymi stadiami cukrzycy. Na poziom cukru we krwi wpływa zawarta w mniszku inulina, związek chemiczny umożliwiający regulację gospodarki węglowodanowej, hamujący nadmierne wchłanianie glukozy z pożywienia oraz obniżający indeks glikemiczny produktów, u których jest za wysoki.
Źródła:
- https://www.healthline.com/nutrition/too-much-sugar
- https://www.healthline.com/nutrition/15-ways-to-lower-blood-sugar
- https://www.healthline.com/nutrition/cinnamon-tea-benefits
- https://www.healthline.com/nutrition/white-mulberry#what-it-is
- https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits
- https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/fenugreek-blood-sugar
- https://www.healthline.com/nutrition/sage
- https://www.healthline.com/nutrition/sage-tea
Matcha Extreme – naturalny suplement diety pozwalający schudnąć szybko i bezpiecznie
Keto Probiotix – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Nootronin – suplement diety wspomagający funkcjonowanie mózgu
Nicosadio – plastry, dzięki którym skończysz z paleniem papierosów
Keto Coffee Premium – suplement diety wspierający odchudzanie z siłą ketozy