herbata z imbirem

Imbir, czyli rozgrzewające odchudzanie!

Tekst zweryfikowała dietetyk mgr. Aleksandra Dziura

Imbir od wielu lat jest znany jako środek o wielu właściwościach leczniczych. Z tego powodu już od stuleci znalazł zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości. Występuje w różnych odmianach, a swoją popularność zyskał także dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym.

Imbir i jego unikalna formuła

korzeń imbiru

Korzeń imbiru swoje właściwości lecznicze zawdzięcza takim składnikom odżywczym, jak węglowodany, witaminy: C, A, B1, B2, kwas foliowy i minerały, a także dzięki charakterystycznym związkom polifenylowym: shogaol, zingiberol, gingerol oraz zinferol.

Przeczytaj też: Ranking spalaczy tłuszczu

Imbir – Zastosowanie

Wprowadzenie imbiru do naszej diety może być bardzo wartościowe. Przyśpieszy procesy metaboliczne, co pozytywnie wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej. Wykazuje także działanie:

  • Rozgrzewające – dlatego świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty w okresie chłodów.
  • Antybakteryjne – świetnie sprawdzi się w przypadku przeróżnych infekcji;
  • Antyzapalne – łagodzi objawy wirusowe, bakteryjne, poprawia krążenie krwi;
  • Antyoksydacyjne – zmniejsza niebezpieczeństwo pojawienia się nowotworu, za sprawą antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, powodujące guzy, mutacje i starzenie się komórek.
  • Rozkurczające – bezproblemowo poradzi sobie z bólami menstruacyjnymi, co jest bardzo korzystne dla kobiet.
  • Przywracające koncentrację – zwiększa wydajność umysłową.
  • Wspomagające układ trawienny – pomaga zwalczyć niektóre dolegliwości układu pokarmowego, zwłaszcza mdłości i zgagę;
  • Stabilizujące poziom cholesterolu;
  • Przeciwzakrzepowe -chroniące przed ryzykiem powstania zagrażających życiu zakrzepów;
  • Pobudzające krążenie krwi;
  • Wspomagające proces odchudzania -zwiększające efektywność stosowanych kuracji przeciwko nadwadze i otyłości;
  • Przeciwbólowe – z tego powodu poleca się stosowanie go osobom z dolegliwościami artretyzmu i boleści stawowych. Dodawany jest coraz częściej jako składnik maści oraz leków przeciwbólowych, ale można go kupić i przykładać sam w obolałe partie ciała, w tym i bolące plecy. Pomoże również na nieustanne i uporczywe migreny.
  • Odkażające – dlatego imbir marynowany jest chętnie podawany z zestawami sushi. Ma za zadanie w tym przypadku odkazić z bakterii, które mogą się znajdować w surowych rybach.
  • Łagodzące wzdęcia i zaparcia.
  • Usprawniające potencję – jest afrodyzjakiem. Z tego względu polecany jest małżeństwom i parom, które planują potomstwo w najbliższym czasie, a także mężczyznom w podeszłym wieku.

Imbir – Jak go stosować?

korzeń imbiru
  • Imbir cieszy się dużą popularnością jako przyprawa do różnych zup i mięs, a także jako składnik herbat rozgrzewających. Taki napar z dodatkiem imbiru świetnie poradzi sobie z przeziębieniem, grypom czy infekcjami. Aby zneutralizować jego ostry smak można dodać odrobinę cukru z brzozy lub miodu, który dodatkowo podkreśli jego właściwości lecznicze.
  • W postaci soku imbirowego dodawany jest do wina grzanego i piwa. Okazję do skosztowania takich wywarów można mieć zwykle zimą w górach lub samemu przygotować.
  • Na przeziębienie możemy zastosować domowe sposoby, w tym imbir. Surowy można obrać, pokroić w plasterki i podłożyć pod językiem. Ssać należy tak długo, aż ustąpi jego odkażające działanie, po czym wyrzucić i wziąć następny plasterek. Jest to świetna alternatywa do zwalczania infekcji gardła oraz górnych dróg oddechowych.
  • Jeśli nie przeszkadza nam jego ostry i bardzo intensywny smak czy zapach można postąpić podobnie z kandyzowanym imbirem. Jest on nieco łagodniejszy, suszony i słodki, a więc jest on polecany w szczególności dla dzieci, które są wrażliwe na tego typu domowe sposoby zapobiegania infekcjom, ze względu na specyficzny smak oraz zapach. Jest on już w dużej mierze przetworzony, dlatego stracił wiele ze swoich naturalnych właściwości. Najskuteczniejszy jest dlatego surowy imbir, a suszony sprawdzić się może najlepiej jako zdrowa przekąska.
  • Pojawia się jako składnik do wielu soków, ciast, gruszek, jabłek i innych owoców. Jednocześnie podkreśla ich walory smakowe zwłaszcza porą jesienną i zimową.
  • Jest idealną opcją dla osób pragnących zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warto więc zastanowić się nad włączeniem go do swojej kuracji odchudzającej.
  • Imbir oraz składniki zawarte w nim wykazują działanie stabilizujące poziom leptyny, czyli hormonu odpowiadającego za uczucie sytości, dlatego regularne stosowanie go może się przyczynić do stopniowego spadku wagi. Z tego względu osoby, które dbają o swoją sylwetkę oraz zdrowie, a stosują imbir jako suplement diety mają znacznie mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami, zmniejsza się apetyt. Jest to bardzo pomocne dla tych, którzy obecnie są na diecie odchudzającej.

Czytaj też: Najlepsze tabletki na odchudzanie

Zobacz także:
Keto Actives – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Fast Burn Extreme – sprawdzamy skuteczność tego reduktora tkanki tłuszczowej! Czy warto go kupić?
BurnBooster – odchudzanie i spalanie tłuszczu na najwyższym poziomie
Keto Light Plus – szybkie i skuteczne wprowadzenie w stan ketozy ułatwiającej utratę wagi
Detoxyn – skutecznie wspomaga naturalną detoksykację organizmu.

5 thoughts on “Imbir, czyli rozgrzewające odchudzanie!”

  1. imbir do herbaty lub po prostu do gorącej wody i od razu lepiej 🙂 piszecie o zaparciach,, ja też miałam ten problem a raz miałam zaparcia 5 dni, to wtedy tylko czopki eva qu mi pomogły. Bo nawet spacery po 40 minut wtedy nic nie dały

    1. Nigdy wcześniej nie słyszałam żeby imbir pomagał przy zaparciach, myślę że można spróbować pić herbatki imbirowe, bo są całkiem smaczne. Ale przy już występującym zaparciu to takie czopki chyba są skuteczniejsze.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.