Dietetyczne desery bez pieczenia, czyli coś dla odchudzających się miłośniczek słodyczy

Niejedna próba odchudzania nie udaje się z powodu szczególnego zamiłowania do ciast, cukierków, ciastek i czekolady. Jeśli chcesz naprawdę zrzucić kilogramy, powinnaś zrezygnować z wysokokalorycznych słodkich przekąsek, ale nie martw się, jest prosty sposób, żeby je odchudzić. Zobacz, jak komponować dietetyczne desery – szybko i bez pieczenia.

Jak komponować niskokaloryczne desery?

Apetyt na słodycze to jedna z największych zmor procesu odchudzania. Zajadanie się ulubionymi ciastami, ciastkami i czekoladowymi przekąskami powoduje duże przypływy nadprogramowych kalorii, a tym samym całkowicie niweczy próby zredukowania tkanki tłuszczowej.

Jakiś czas temu sama miałam problem z okiełznaniem apetytu na słodycze, ale w końcu znalazłam na to sposób. Wyrzuciłam z menu gotowe produkty i zaczęłam sama przyrządzać fit desery w oparciu o składniki z małą zawartością węglowodanów prostych i tłuszczów. Desery dietetyczne są bardzo proste do przygotowania i łatwo się do nich przekonać – smakują równie dobrze, a nawet i lepiej, w porównaniu z tradycyjnymi przysmakami.

Oto złote zasady, którymi kieruję się podczas przyrządzania moich szybkich, dietetycznych deserów:

  • desery w salaterkach
    w deserach nie stosuję cukru, bitej śmietany, masła, margaryny;
  • mleko pełnotłuste zastępuję mlekiem 0% tłuszczu;
  • cukier zastępuję ksylitolem, czasami miodem (w niedużych ilościach);
  • często w deserach sięgam po sprzyjające szczupłej sylwetce produkty błonnikowe (np. płatki owsiane, płatki orkiszowe, ziarna i pestki, nasiona chia, orzechy, amarantus);
  • desery buduję na bazie: jogurtów, chudego mleka, sera twarogowego, chudych serków śmietankowych;
  • nie stosuję gotowych kremów, mas ani polew;
  • często korzystam z naturalnego kakao, wiórków kokosowych, sezamu;
  • w przygotowywaniu fit deserów blender jest moim największym sojusznikiem.

Zobacz topowe suplementy diety na odchudzanie

Dietetyczne desery – sprawdzone pomysły

1. Dietetyczny deser dla miłośniczek czekolady – pyszny mus na bazie kakao

Składniki:

  • 2-3 banany
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • ok. 100 ml mleka 0% tłuszczu
  • ok. 4 łyżki gorzkiego kakao
  • łyżeczka ksylitolu
  • dodatki: orzechy, płatki migdałowe, rodzynki, ziarna, amarantus, świeże owoce, starta czekolada gorzka – do wyboru

Przygotowanie:

Banany obieram, kroję na mniejsze kawałki. Dodaję jogurt, mleko, kakao, ksylitol. Wszystko blenduję na gładką masę. Przelewam mus do pucharków i schładzam ok. godzinę w lodówce. Na koniec posypuję deser rozdrobnionymi orzechami i odrobiną startej czekolady lub innymi dodatkami.

2. Fit deser dla miłośniczek puddingów – śmietankowy budyń jaglany

Składniki:

  • ok. 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 – 1,5 szklanki odtłuszczonego mleka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • dodatki: owoce, wiórki kokosowe, orzechy etc.

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną blenduję z mlekiem, miodem i cukrem waniliowym na gładką masę. Przekładam budyń do miseczek, dodaję garść malin, jagód, cząstki brzoskwini bądź inne owoce. Na koniec polewam deser odrobiną soku lub syropu malinowego.

3. Niskokaloryczny deser dla fanek owocowych smaków – lekka pianka z galaretką

Składniki:

  • 4 opakowania serków homogenizowanych naturalnych
  • mały kubek jogurtu naturalnego (zwykłego lub gęstego)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki truskawek
  • 2-3 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

Jedną galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody i studzę ją. Jedną szklankę truskawek kroję na małe kawałki, odkładam. Do dużej miski wlewam serki i jogurt, dodaję rozpuszczoną galaretkę, ksylitol, miksuję składniki. Dodaję kawałki owoców, miksuję jeszcze przez moment. Masę przelewam do tortownicy, wkładam do lodówki. Drugą galaretkę rozpuszczam w 500 ml wody, studzę, czekam, aż częściowo stężeje. Na tężejącej piance truskawkowej układam połówki truskawek, zalewam tężejącą galaretką. Wstawiam na godzinę do lodówki.

4. Deser dietetyczny dla wielbicielek ciastek i cukierków – czekoladowo-kokosowe kulki owsiane

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 200 ml mleka 0% tłuszczu
  • garść orzechów lub rodzynek

Przygotowanie:

Płatki owsiane gotuję na mleku do miękkości i wchłonięcia płynu. Studzę, dodaję miód, kakao, orzechy i rodzynki. Wszystkie składniki blenduję. Masa powinna być gęsta, aby dało się z niej formować kulki. Po uformowaniu wszystkich kulek i obtoczeniu w wiórkach kokosowych, wkładam je do lodówki.

Zobacz także:
Keto Actives – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Fast Burn Extreme – sprawdzamy skuteczność tego reduktora tkanki tłuszczowej! Czy warto go kupić?
BurnBooster – odchudzanie i spalanie tłuszczu na najwyższym poziomie
Bulk Extreme – rozbuduj swoją tkankę mięśniową i zyskaj sylwetkę gladiatora
Buff Skill – napój podwyższający pamięć i koncentrację

About The Author

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.