filiżanka czerwonej herbaty

Czerwona herbata – dobra nie tylko na odchudzanie

Różne gatunki herbaty to, obok kawy, drugi najpopularniejszy napój pity każdego dnia przez miliony ludzi na całym świecie. W liściach herbaty znajduje się istne bogactwo aktywnych biologicznie i chemicznie związków mających wpływ na nasze zdrowie. Czy będzie on pozytywny, czy negatywny, zależy od tego, na jaki gatunek się zdecydujemy. Jeśli naprawdę chcemy, aby ten napój przyniósł nam korzyści zdrowotne, to wybierzmy czerwoną herbatę, np. znaną na całym świecie odmianę Pu-erch.

Czerwona herbata — skąd trafiła na nasze stoły

chiński zestaw do herbaty

Ta odmiana herbaty, podobnie, jak wiele innych, w tym i zielona herbata, trafiła do Europy z Dalekiego Wschodu, z odległych Chin. Jej historia sięga VII wieku, kiedy to zaczęto ją uprawiać w prowincji Yunnan i początkowo była zarezerwowana tylko dla cesarzy z panującej w tym okresie dynastii Tang. Współcześnie nadal produkuje się ją w południowej części Chin, a równie ważnym producentem stał się także Tajwan.

Czerwona herbata – walory smakowe różnych jej odmian

Zanim opiszemy dokładniej wszystkie właściwości odchudzające i prozdrowotne czerwonej herbaty, warto przyjrzeć się również jej niepowtarzalnym walorom smakowym i wyjątkowemu aromatowi, wyróżniającym ją spośród innych gatunków. Wynika to z tego, że jej liście są poddawane procesowi fermentacji, pod którego wpływem przybierają swój charakterystyczny czerwony kolor.

Następnie czerwona herbata przechodzi wielokrotne, długie leżakowanie, w przypadku niektórych odmian trwające nawet kilkadziesiąt lat i to właśnie ono sprawia, że wzbudza zachwyt swoim unikalnym, niepowtarzalnym smakiem. Jest on zróżnicowany dla wielu odmian tej herbaty, a w sprzedaży są dostępne między innymi takie trzy znane jak:

  • Oolong, nazywana także niebieską lub szmaragdową, chociaż w rzeczywistości jej barwa oscyluje od złocistej aż do ciemnobrązowej. Charakteryzuje się lekkim, łagodnym smakiem oraz jednoczesnym mocno odczuwalnym aromatem, co zawdzięcza stosunkowo niewielkiej ilości taniny w swoim składzie;
  • Pu-erch, zdecydowanie najbardziej znana i popularna, pochodząca właśnie z chińskiej prowincji Yunnan. Podobnie, jak poprzednia, przechodzi proces pół-fermentacji, a gdy liście zyskają właściwy odcień czerwieni, trafia do wieloletniego leżakowania, aby w końcu zrobiony z niej napar od pierwszego łyku zachwycał smakiem i korzystnie działał na zdrowie naszego organizmu;
  • Puszong, znana również pod nazwą herbaty jaśminowej, wyróżniająca się najkrótszym czasem fermentacji, jasnożółtą lub bursztynową barwą i smakiem zbliżonym do japońskiej zielonej herbaty.

Czerwona herbata – co znajduje się w jej składzie

czerwona herbata

Tak, jak w przypadku wielu innych roślin, tak i herbata czerwona zawdzięcza swoje unikalne właściwości zdrowotne substancjom znajdującym się w jej składzie. To właśnie one, aktywnie i pozytywnie oddziałując na organizm, sprawiają, że z każdą wypitą filiżanką odmiany Pu-erch czujemy się lepiej i co najważniejsze, zaczyna też spadać masa ciała. Ta herbata czerwona i oczywiście inne odmiany też, wręcz szokują ilością składników, spośród których najważniejsze to:

  • flawonoidy, mające między innymi działanie oczyszczające, moczopędne, a oprócz tego dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego;
  • garbniki, działające przeciwzapalnie, dezynfekująco, czyli antyseptycznie, pomagające również łagodzić dolegliwości żołądkowe, między innymi uciążliwe biegunki, łagodzące objawy zatruć pokarmowych;
  • alkaloidy, których głównym składnikiem jest kofeina działająca pobudzająco, dostarczająca energii niezbędnej do aktywności fizycznej i doskonale wpływająca na nasze samopoczucie psychiczne;
  • witamina C, czyli kwas askorbinowy, skuteczny w działaniu antyoksydant, którego zadaniem jest eliminacja wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele chorób i szybsze starzenie się organizmu. Kwas askorbinowy poprawia też wchłanialność żelaza, działając jednocześnie korzystnie na skórę, uczestnicząc w produkcji kolagenu;
  • witamina E, następna o właściwościach antyoksydacyjnych, nazywana „witaminą młodości”, natleniająca i nawilżająca skórę, biorąca aktywny udział w dostarczaniu substancji odżywczych do wszystkich komórek, regulująca poziom cholesterolu w krwi;
  • kwasy fenolowe wchodzące w skład tanin zawartych w czerwonej herbacie, o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwdziałających obrzękom i antyoksydacyjnych;
  • wapń, pierwiastek niezbędny dla zdrowia kości i zębów, zapobiegający rozwojowi osteoporozy, zwiększający przyswajalność niezwykle ważnej witaminy B12, kobalaminy, warunkujący prawidłowy rozwój płodu;
  • fluor, także będący podstawą mocnych i zdrowych zębów, chroniący je przed rozwojem próchnicy;
  • żelazo, bez niego praktycznie niemożliwe jest prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu, ale nie potrafi on wytworzyć go samodzielnie. Musi więc być dostarczany ze źródeł zewnętrznych, takich jak herbata Pu-erch, odpowiada bowiem za pracę układu odpornościowego, układu nerwowego oraz tworzenie czerwonych krwinek;
  • magnez, odpowiedzialny między innymi za prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego, dzięki czemu wspomaga pamięć i koncentrację, dbając o naszą kondycję psychiczną i ogólne zdolności umysłowe. Oprócz tego przeciwdziała bezsenności i kurczom mięśni, zwłaszcza kończyn dolnych;
  • selen, następny przeciwutleniacz, jeszcze bardziej intensyfikujący proces redukcji wolnych rodników, korzystny także dla skóry i włosów.

Czerwona herbata – najważniejsze właściwości prozdrowotne

Skoro znamy już trzy najsłynniejsze odmiany i poznaliśmy skład, nadszedł czas dowiedzieć się, dlaczego warto wprowadzić czerwoną herbatę do swojego codziennego menu, również mającej przynieść efekty diety odchudzającej. Jej najważniejsze właściwości prozdrowotne, wskazywane także przez specjalistów np. dietetyków, to:

Właściwości odchudzające

Nadwaga i otyłość to dwie choroby cywilizacyjne naszych czasów, nad którymi nie da się przejść do porządku dziennego. Ciągle zwiększająca się masa ciała i nadmierny rozrost tkanki tłuszczowej to nie tylko problem natury czysto estetycznej, staje się to również przyczyną rozwoju wielu kolejnych chorób. Osobom otyłym zagrażają między innymi:

  • zaburzenia gospodarki hormonalnej;
  • zwyrodnienia stawów nieustannie narażonych na duże obciążenia;
  • problem z zajściem w ciążę i utrzymaniem jej;
  • choroby nerek, żołądka, wątroby, w tym i szczególnie niebezpieczne nowotwory;
  • osłabione libido i zaburzenia erekcji;
  • żylaki kończyn dolnych;
  • choroby serca i układu krążenia, miażdżyca, nadciśnienie i podwyższone ryzyko zawału lub udaru.

Redukcji wagi sprzyjają składniki tej odmiany herbaty, przede wszystkim polifenole przyspieszające i usprawniające procesy trawienne poprzez regulację ilości wydzielania enzymów trawiennych, głównie żółci. Regularne picie czerwonej herbaty przyspiesza metabolizm tłuszczów, ułatwiając spalenie jego nadmiaru, łagodząc jednocześnie objawy dolegliwości ze strony układu trawiennego. Chroni również najważniejsze narządy wewnętrzne, przede wszystkim wątrobę odpowiedzialną za prawidłowe trawienie.

Sama herbata nie sprawi jednak, że stracimy na wadze i będziemy mogli cieszyć się szczupłą sylwetką. Picie jej w zalecanej ilości kilku, maksymalnie 5 – 6 filiżanek dziennie, najlepiej pół godziny po jedzeniu, tylko wspomoże kurację odchudzającą, której podstawą zawsze jest właściwie dobrana dieta i duża dawka aktywności fizycznej.

Wzmocnienie układu immunologicznego

Odpowiedzialnego za naturalną odporność naszego organizmu, pierwszą i najważniejszą linię obrony przed sezonowymi infekcjami albo poważniejszymi schorzeniami. Sprzyja temu zawartość licznych antyoksydantów, głównie witamin oraz składników o działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnym i antyseptycznym. Dzięki temu możemy liczyć na silną odporność w każdych warunkach, potrzebną niezależnie od pory roku.

Pobudzenie organizmu

Co jest możliwe dzięki kofeinie oraz teinie, którą dostarczamy z każdą wypitą filiżanką. Teina jest substancją psychoaktywną korzystnie stymulującą i pobudzającą odśrodkowy układ nerwowy, poprawiającą pamięć, koncentrację i pomagającą zredukować negatywne skutki zmęczenia psychicznego i fizycznego. Kofeina odpowiada z kolei za dostarczenie dużych dawek energii stanowiącej impuls do aktywnego działania przez cały długi dzień.

Profilaktyka chorób serca i układu krążenia

Różne odmiany czerwonej herbaty powinny także pić osoby cierpiące na schorzenia serca oraz układu krążenia. W ich zapobieganiu i łagodzeniu objawów, jeśli już wystąpią, pomagają składniki obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL, z jednoczesnym podwyższeniem „dobrej” frakcji HDL. Picie od 3 do 6 filiżanek dziennie zmniejsza możliwość wystąpienia takich chorób jak wspomniane nadciśnienie tętnicze, czy miażdżyca oraz choroby niedokrwiennej serca, minimalizując jednocześnie ryzyko zagrażającego życiu zawału.

Poprawa wyglądu skóry i włosów

W różnych odmianach czerwonej herbaty, prócz wymienionych powyżej składników mineralnych, znajdziemy też inny, równie cenny dla zdrowia pierwiastek, którym jest cynk, niezbędny zwłaszcza dla zachowania zdrowia skóry. Wygładza ją, zmniejsza widoczność zmarszczek i przebarwień, przyspiesza gojenie się podrażnień, zaczerwienień i zmian trądzikowych, intensyfikuje procesy produkcji kolagenu. Reguluje pracę gruczołów łojowych, wpływa na syntezę keratyny, najważniejszego budulca włosów, zapobiega ich wypadaniu i przyspiesza odrastanie, zdrowszych i mocniejszych.

Czerwona herbata – przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne

filiżanka czerwonej herbaty

Mimo tak oczywistych korzyści zdrowotnych nie każdy może delektować się smakiem Pu-erch i innych odmian czerwonej herbaty. Istnieją bowiem pewne przeciwwskazania do jej spożycia między innymi przez osoby chore na osteoporozę. Niektóre jej składniki, przy piciu dużych ilości, mogą nadmiernie wypłukiwać wapń z organizmu, doprowadzając do osłabienia kości. Nie jest też wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dla osób chorujących na niedokrwistość, oraz anemię. Stanowczo nie jest też przeznaczona dla małych dzieci.

Czerwona herbata powoduje niekiedy także pewne skutki uboczne, o różnym stopniu natężenia objawów, takie jak:

  • nadpobudliwość i uczucie rozdrażnienia powodowane przez kofeinę;
  • problemy ze snem, mogące skończyć się bezsennością;
  • wzrost ciśnienia krwi;
  • zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu, w niektórych przypadkach powodujące odwodnienie;
  • uczucie osłabienia, bóle mięśni i głowy;
  • zaburzenia jelitowo-żołądkowe, biegunka lub wymioty.

Źródła:

Zobacz także:
Matcha Extreme – naturalny suplement diety pozwalający schudnąć szybko i bezpiecznie
Keto Probiotix – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Nootronin – suplement diety wspomagający funkcjonowanie mózgu
Nicosadio – plastry, dzięki którym skończysz z paleniem papierosów
Keto Coffee Premium – suplement diety wspierający odchudzanie z siłą ketozy

About The Author

5 thoughts on “Czerwona herbata – dobra nie tylko na odchudzanie”

  1. Piłem ją kilka miesięcy i właściwości zdrowotne mogę potwierdzić i nawet udało mi się z nią schudnąć. Smak ma rewelacyjny, lepszy niż czarna i zielona, które dotychczas piłem. Polecam z czystym sumieniem największe zalety to więcej energii nie tylko do ćwiczeń, ale nawet do zwykłych codziennych rzeczy, mega trawienie i odporność na maksa. Wydajność organizmu wzrosła, mam dłuższe sesje treningowe a to od razu widać w ciągle spadającej wadze, utrata rzędu 4 – 5 kg miesięcznie, a przedtem było o 1,5 – 2 kg mniej, więc to jest zasługa czerwonej herbaty, bo to jedyna zmiana która wprowadziłem do diety.

  2. Zielonej na razie nie przebije, lecz piję je na przemian, raz jedną raz drugą i efekty faktycznie mogą zdziwić. Co ciekawe efekty odchudzające też są, na razie niewielkie ale zawsze, kilka kilo z nią już zgubiłam z tym, że jednocześnie trzymam dietkę i fitness trzy razy w tygodniu. Bez takiego podejścia nie mam mowy o szczupłej sylwetce, bo herbata działa jak suple, tylko pomaga a nie sama odchudza.

  3. Joanna 31, ja też ją piję i niby chudne ale nie wiem czy od herbaty czy od sposobu w jaki się odżywiam. Dietetyk nie miał do niej zastrzeżeń, więc zastąpiła mojego ukochanego Earl Greya, ale smak to nie do końca moja bajka, jest w niej coś takiego, że przy większych ilościach mnie odrzuca i chyba nie dam dłużej rady. Dodatki też nie za bardzo pomagają, ale jak widzę chyba piłem niewłaściwą, bo mam w saszetkach a nie liściastą.

  4. Liściasta jest najlepsza, te w torebkach są tyle warte co śmieci z hipermarketu. Ważny jest nie tylko gatunek czerwonej herbaty jaki się kupuje, ale także miejsce. Można dostać w jakiś sieciówkach, tylko że wartości odżywcze będą zazwyczaj zerowe, ja kupuję tylko w dobrych sklepach z ekologiczną żywnością i mogę być pewny jakości. Arkady, poszukaj takiego u siebie w mieście, w większości już są.

  5. Z tą liściastą to bym nie przesadzał, tak naprawdę to każda będzie dobra, bo większość producentów już dba o jakość swoich produktów, muszą przecież przejść jakieś testy przed dopuszczeniem do sprzedaży. Ja używam torebek i rezultaty są identyczne, a mniej kłopotów z zaparzaniem. Wrzucam do kubka. Zalewam wrzątkiem i piję, szybko i już.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.