Tekst zweryfikowała dietetyk mgr. Aleksandra Dziura
Czarnuszka to niewielkie ziarno, które stało się bardzo popularne w branży super foods. Mówi się o tym, że ma wielką moc uzdrawiania i może pomóc nam ustrzec się przed wieloma chorobami i schorzeniami. Stanowi powszechnie stosowaną przyprawę, wykorzystywaną zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich deserach. Olej z czarnuszki uważany jest jako remedium na wiele dolegliwości. Jakie są właściwości czarnuszki i co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Spis Treści
Czarnuszka – charakterystyka
Czarnuszka po łacinie zwana jest Nigella Sativa. To roślina siewna z rodziny jaskrowatych. Charakteryzuje się ładnymi, błękitnymi kwiatami, które niejednokrotnie rosną w przydomowych ogrodach. Oprócz względów prezentacyjnych roślina ma również wiele właściwości zdrowotnych, a w szczególności – jej nasiona. Znajdziemy je w mieszku owocu. Ze względu na barwę i smak nazywane są także czarnym kminkiem.
Co znajduje się w czarnuszce? Składniki
Już jedno ziarenko czarnuszki stanowi źródło wielu zdrowotnych substancji. Są to:
- tymochinon – wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe. Działa ochronnie na komórki wątroby i nerek;
- witaminy: E, beta-karoten, prekursor witaminy A oraz witaminy z grupy B;
- biotyna– wykorzystywana w pielęgnacji skóry głowy oraz włosów, wykazuje korzystne działanie dla funkcjonowania układu nerwowego;
- flawonoidy, sterole i alkaloidy;
- mikroelementy i antyoksydanty.
Nie na darmo czarnuszka zwana jest „skarbem natury”, w jej cudowne właściwości wierzyli już starożytni faraonowie. Wciąż przeprowadzane są badania nad tą rośliną, aczkolwiek większość z nich potwierdza jej dobroczynne działanie dla zdrowia.
Czarnuszka – na co pomaga?
Czarnuszka wykorzystywana jest w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń. Warto o niej pomyśleć w przypadku:
- alergii – czarnuszka wykazuje działanie antyhistaminowe;
- anemii – wpływa na zwiększenie poziomu hemoglobiny i erytrocytów;
- nowotworów – czarnuszka zwalcza szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie komórek nowotworowych;
- nadciśnienia – obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów;
- kamieni nerkowych – redukuje poziom szczawianów w moczu;
- wrzodów żołądka – łagodzi dolegliwości i wspomaga walkę z helicobacter pylori;
- cukrzycy – reguluje poziom glukozy we krwi i wspomaga pracę trzustki;
- astmy – szczególnie u dzieci; poprawia wydolność płuc;
- zakażeń grzybami i pasożytami – czarnuszka bywa skuteczna w walce z tasiemczycą, przywrą, owsikami;
- problemów ze skórą i włosami: pomaga w leczeniu trądziku, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, łupieżu;
- osteoporozy – wspiera procesy, które zwiększają gęstość gości;
- depresji – podnosi odporność na stres, działa uspokajająco.
Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie
Ziarna czarnuszki mają szerokie zastosowanie w kuchni, jednak sporą popularnością cieszy się również olej z czarnuszki. Można go wykorzystywać zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.
Olej z czarnuszki przejmuje większość właściwości zdrowotnych ziaren, wykorzystywany jest w leczeniu i zapobieganiu takich schorzeń, jak:
- astma – badania dowodzą, że olej z czarnuszki działa korzystnie na układ oddechowy i może być pomocny w łagodzeniu ataków astmy, odpowiednia dawka powinna być jednak ustalona przez lekarza;
- spadek odporności – systematyczne spożywanie oleju z czarnuszki wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego i zwiększa liczbę komórek odpornościowych. W efekcie zmniejsza się wrażliwość organizmu na infekcje;
- wzdęcia – olej z czarnuszki łagodzi wzdęcia oraz inne dolegliwości układu pokarmowego;
- pomaga utrzymać prawidłowe tętno i ciśnienie krwi.
Podobnie jak ziarna, olejek z czarnuszki wykorzystywany jest w leczeniu alergii, cukrzycy czy zwalczaniu pasożytów.
Zobacz też: Witamina C na poprawę odporności – jak działa?
Olej z czarnuszki na skórę – właściwości kosmetyczne
Stosowanie czarnuszki do pielęgnacji skóry może okazać się bardzo korzystne. Olej z czarnuszki często wykorzystywany jest jako składnik kremów odmładzających, gdyż posiada właściwości przeciwstarzeniowe. Producenci kosmetyków lubią łączyć go z koenzymem Q10 oraz kolagenem dla wzmocnienia efektów.
Popularne jest również zastosowanie olej z czarnuszki na włosy. Produkt stymuluje wzrost kosmyków i ogranicza ich wypadanie.
Olej z czarnuszki – kiedy stosować?
Oprócz celów profilaktycznych, olej z czarnuszki warto stosować:
- w przypadku stanów zapalnych skóry;
- w celu nawilżenia skóry;
- dla odnowy naskórka;
- aby zmiękczyć skórę;
- w celu zmniejszenia widoczności lub likwidacji blizn;
- dla odmłodzenia skóry;
- w przypadku oparzeń słonecznych;
- dla wzmocnienia i zmniejszenia ilości wypadanych włosów.
Olej z czarnuszki – przeciwwskazania
Ostrożność w zażywaniu oleju z czarnuszki powinny zachować kobiety w ciąży. Nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 3 roku życia. Spożywany w nadmiernych ilościach może doprowadzić do niedociśnienia oraz powodować takie dolegliwości, jak: bóle brzucha, zawroty głowy, swędzenie skóry.
Czarnuszka – opinie
Ze względu na szerokie zastosowanie w lecznictwie, czarnuszka w każdej postaci cieszy się raczej dobrymi opiniami. Nie można jej traktować jako leku, ale jako suplement diety, wspomagający kondycję całego ciała, sprawdza się znakomicie. Znajdziemy ją w sklepach medycznych, sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w zwykłych marketach.
Matcha Extreme – naturalny suplement diety pozwalający schudnąć szybko i bezpiecznie
Keto Probiotix – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Nootronin – suplement diety wspomagający funkcjonowanie mózgu
Nicosadio – plastry, dzięki którym skończysz z paleniem papierosów
Keto Coffee Premium – suplement diety wspierający odchudzanie z siłą ketozy