owoc ananasa

Bromelaina – zadbaj o zdrowie i schudnij z owocem ananasa

Większość kuracji odchudzających wiąże się z dużymi wyrzeczeniami, przede wszystkim rezygnacją z jedzenia wielu ulubionych wcześniej produktów lub potraw. Nikt jednak nie powiedział, że droga do wymarzonej szczupłej sylwetki będzie szybka i prosta, chociaż można ją sobie nieco osłodzić. Jedną z podstaw pozwalających zredukować wagę do poziomu zgodnego z wyliczonym BMI, czyli indeksem masy ciała, jest właściwa dieta, pełna tego, co zdrowe, głównie warzyw i owoców. Tym, który bezwzględnie powinien się w niej znaleźć, jest ananas, w którego składzie znajduje się między innymi bromelaina, cenny enzym wspomagający odchudzanie i poprawiający ogólny stan zdrowia.

Ananasy – skąd pochodzą i jak wyglądają te egzotyczne owoce

ananasy

Kto z nas nie widział i nie jadł ananasa, smacznego, egzotycznego owocu znanego na naszym kontynencie już od XVI wieku, który trafił do Europy z plantacji w Ameryce Południowej. Uprawiany jest w wielu regionach świata, między innymi w Brazylii, Meksyku, a nawet na Dalekim Wschodzie, na Filipinach oraz na wyspach Pacyfiku. My możemy kupić go w dwóch postaciach, świeży owoc oraz konserwowy, w puszce, ale dietetycy polecają zwłaszcza ten pierwszy. Ananasy w puszce, ze względu na zawartość olbrzymich ilości cukru w zalewie, są zbyt tuczące.

Pierwsze, co rzuca się w oczy w przypadku ananasa jadalnego, to jego charakterystyczny wygląd, owalny owoc, mający brązowo-żółtą grubą i kolczastą skórkę, zakończony koroną zielonych liści. Skórkę trudno jest obrać, lecz kiedy to zrobimy, to naszym oczom ukazuje się najcenniejszy skarb ananasa, smaczny, żółty, soczysty i słodki miąższ, który można jeść na surowo lub dodawać do wielu innych potraw. Zawiera również całe mnóstwo wartościowych składników odżywczych, nie tylko bromelainę, ale i liczne witaminy oraz minerały, a ich spożycie korzystnie wpływa na cały organizm.

Bromelaina – właściwości zdrowotne enzymu uzyskiwanego z owocu i liści ananasa

Zanim przejdziemy do opisu właściwości prozdrowotnych, jakimi cechuje się bromelaina, powinniśmy wiedzieć, czym właściwie jest. Z punktu widzenia stricte chemicznego i biologicznego jest to enzym, którego główną funkcją w organizmie jest trawienie białek, chociaż jej działanie jest o wiele szersze.

Odkryto ją i opisano po raz pierwszy już w 1891 roku, a przeprowadzone potem setki badan w pełni potwierdziły jej najważniejsze właściwości, takie jak:

  • usuwanie problemów trawiennych, zwiększanie wchłaniania aminokwasów w wolnych od złogów jelitach;
  • działanie przeciwzapalne, zapobiegające powstaniu stanów zapalnych, przeciwdziałające różnym chorobom lub infekcjom, w tym i wyjątkowo bolesnemu reumatoidalnemu zapaleniu stawów, artretyzmowi lub chorobie zwyrodnieniowej stawów, pomagające też łagodzić bóle pleców powodowane zwyrodnieniami kręgosłupa;
  • antynowotworowe, chroniące między innymi przed rakiem żołądka i innych części układu pokarmowego;
  • przyspieszające gojenie się ran i innych urazów, zmniejszające towarzyszące im często obrzęki;
  • złuszczające zrogowaciały i uszkodzony naskórek, co wykorzystuje się między innymi przy leczeniu oparzeń oraz w kosmetyce;
  • wspomagające leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie zatok, czemu sprzyjają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne;
  • minimalizujące ryzyko miażdżycy, chroniące przed osadzaniem się w tętnicach płytki miażdżycowej powodującej ich zwężenie, a jeśli zastosujemy jednocześnie właściwe dawki potasu i magnezu, to zmniejszymy ryzyko szczególnie niebezpiecznego zawału mięśnia sercowego oraz wystąpienia nadciśnienia tętniczego;
  • chroniące przed zakrzepicą, chorobą, która może doprowadzić nawet do śmierci;
  • wzmacniające układ odpornościowy, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych;
  • zwiększające efektywność aktualnie prowadzonej kuracji antybiotykowej;
  • zmniejszające ryzyko chorób dziąseł.

Bromelaina – właściwości wspomagające proces odchudzania

Jak już wspomniałem na początku tego wpisu, ananas, ze względu na właściwości bromelainy, powinien stać się ważnym składnikiem diety odchudzającej, połączonej oczywiście z codzienną aktywnością fizyczną. Enzym jednak skutecznie wspomoże proces redukcji masy ciała, a jego działanie w tej kwestii polega na:

  • usprawnieniu procesów przemiany materii, odczuwalnym przyspieszeniu metabolizmu;
  • efektywniejszym spalaniu komórek tłuszczowych i zapobieganiu ich ponownemu odkładaniu, pozbędziemy się więc wszystkich szpecących nas fałdek, na biodrach, udach, czy brzuchu;
  • przyspieszeniu trawienia wspomnianych białek oraz cukrów;
  • regulacji poziomu wydzielanych enzymów trawiennych, przede wszystkim soków żołądkowych;
  • oczyszczaniu organizmu i usuwaniu z niego nadmiaru gromadzącej się wody.

Bromelaina – zalecane dawkowanie, przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne

owoce i sok z ananasa

Aby stosowanie enzymu z owocu i liści ananasa przyniosło pozytywne efekty, należy ściśle przestrzegać zaleceń specjalistów dotyczących jego dawkowania. Zalecana dobowa dawka bromelainy to maksymalnie 500 mg, najlepiej dzielonych na 3 porcje, której nie wolno przekraczać, a samą kurację z jej udziałem prowadzić tylko przez miesiąc. Nie jest również zalecana dla kobiet w ciąży i okresie karmienia piersią oraz dla osób regularnie zażywających leki rozrzedzające krew lub chorujących na niektóre choroby płuc np. mukowiscydozę.

Mimo że nie powoduje poważnych skutków ubocznych, to trzeba liczyć się z reakcjami alergicznymi, czy przyspieszeniem akcji serca, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, wymiotami lub biegunkami, lecz dotyczy to wyłącznie bromelainy jako składnika suplementów diety. Co ciekawe, nie zaobserwowano takich niepożądanych działań u osób, które po prostu jadły ananasy, świeże lub z puszki.

Ananas – dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety

Bromelaina często jest używana jako składnik wielu tabletek i innych suplementów diety nie tylko wspomagających odchudzanie, ale i mających korzystnie wpływać na poprawę naszego ogólnego stanu zdrowia. Żadne jednak tabletki nie są w stanie zastąpić smaku świeżego, słodkiego i soczystego ananasa, a niektóre powody, dla których warto go wprowadzić do swojej diety, to:

Bogactwo innych cennych składników odżywczych

Będących przecież podstawą naszego zdrowia, a bez codziennej dawki witamin czy minerałów możemy zapomnieć również o tym, że uda nam się schudnąć. W ananasie znajdziemy takie wartościowe i potrzebne składniki odżywcze jak:

  • witamina A, nazywana także retinolem, biorąca udział w procesach tworzenia komórek naszego organizmu, warunkująca prawidłowe widzenie, działająca przeciwnowotworowo i antywirusowo, wzmacniająca odporność;
  • witaminy z grupy B, o wyjątkowo szerokim działaniu prozdrowotnym, w tym i witaminę B9, czyli kwas foliowy;
  • witamina C, kwas askorbinowy, jeden z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów skutecznie usuwający wolne rodniki, regulująca funkcjonowanie układu krążenia, mająca działanie antynowotworowe, biorąca udział w syntezie kolagenu, przyspieszająca gojenie się ran, ułatwiająca przyswajanie żelaza, przeciwdziałająca zwapnieniu kości;
  • witamina K, dbająca o zdrowe i mocne kości, mająca właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, wykazująca działanie przeciwkrwotoczne;
  • minerały: miedź, cynk, żelazo, potas i fosfor.

Pomoc w odchudzaniu dzięki zawartości błonnika pokarmowego

ananas ze słomką

Ananas sprzyja odchudzaniu nie tylko ze względu na bromelainę, równie istotna jest tu zawartość błonnika pokarmowego, który:

  • reguluje pracę całego układu pokarmowego;
  • dba o prawidłową mikroflorę jelitową;
  • przeciwdziała zaburzeniom trawiennym, wzdęciom, zaparciom, wymiotom i biegunkom;
  • wspomaga oczyszczanie organizmu;
  • hamuje nadmierny apetyt, dzięki temu, że po spożyciu pęcznieje i wypełnia żołądek.

Świeży owoc jest jednocześnie niskokaloryczny, sto gramów to tylko 50 kcal, a cały średniej wielkości ananas to około 400 – 500 kcal. Można więc zjeść go większą ilość bez ryzyka przybrania na wadze. Jednocześnie bardzo długo zachowuje świeżość, da się więc przechowywać go nawet przez kilka dni i przez ten czas nie straci nic ze swoich własności odżywczych.

Przeciwdziałanie zwyrodnieniu plamki żółtej

Jest to poważna choroba spotykająca coraz większą liczbę dorosłych osób, przychodząca wraz z wiekiem, która nieleczona kończy się całkowitą utratą wzroku. Objawia się postępującym pogorszeniem widzenia, zwłaszcza w nocy i z bliska, ciemną plamą oraz zniekształceniami w polu widzenia. Zawarta w ananasie witamina A, czyli beta może powstrzymać proces powstawania zmian, zapewniając dobre widzenie aż do późnej starości.

Korzystny wpływ na zdrowie i wygląd skóry

Zawartość w owocu witaminy C, jako przeciwutleniacza, korzystnie wpływa też na skórę, w znacznym stopniu opóźniając procesy jej starzenia. Kosmetyki z dodatkiem ananasa pomagają również usunąć cellulit, zmiany trądzikowe, wzmacniając jednocześnie i uszczelniając ścianki naczyń krwionośnych, co zapobiega powstawaniu nieestetycznych pajączków. Wyrównany zostaje koloryt skóry, znikają z niej przebarwienia, wygładzają się zmarszczki, a twarz odzyskuje promienny, młodzieńczy wygląd.

Źródła:

Zobacz także:
Keto Actives – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Fast Burn Extreme – sprawdzamy skuteczność tego reduktora tkanki tłuszczowej! Czy warto go kupić?
BurnBooster – odchudzanie i spalanie tłuszczu na najwyższym poziomie
Keto Light Plus – szybkie i skuteczne wprowadzenie w stan ketozy ułatwiającej utratę wagi
Detoxyn – skutecznie wspomaga naturalną detoksykację organizmu.

3 thoughts on “Bromelaina – zadbaj o zdrowie i schudnij z owocem ananasa”

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.