kobieta ma alergię

Alergia – czynniki ją wywołujące, rodzaje i metody leczenia

Trudno byłyby znaleźć kogoś, kto, chociaż nie słyszał o alergii, a ilość ludzi narzekających na jej uciążliwe objawy rośnie każdego dnia. Można ją śmiało uznać za jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych XXI wieku, a jej leczenie jest długotrwałe, wymagające dużego samozaparcia i systematyczności, jeśli ma przynieść pożądane efekty. Istnieje wiele sposobów, aby raz na zawsze sobie z nią poradzić, można stosować leczenie farmakologiczne albo metody naturalne, mniej szkodliwe dla organizmu.

W jaki sposób definiuje się pojęcie alergii?

alergia

Alergia to choroba spotykana zarówno u osób dorosłych w każdym wieku, jak i u dzieci, dla których objawy alergii są wyjątkowo przykre, niekiedy wręcz uniemożliwiające im normalne funkcjonowanie. Szczególnie dokuczliwe są w miesiącach letnich, kiedy w powietrzu unoszą się pyłki roślin, chociaż to nie jedyna przyczyna tej choroby. Zanim zajmiemy się pozostałymi, powinniśmy najpierw dowiedzieć się, czym jest alergia i jakie są jej objawy.

Alergię definiuje się jako nieprawidłową, często bardzo gwałtowną, reakcję ludzkiego układu odpornościowego na obce dla niego substancje nazywane alergenami, a jej nazwa powstała z połączenia dwóch greckich słów, „allos”, co znaczy inny i „ergon”, czyli działanie. Takie reakcje świadczą jednocześnie o zaburzeniach funkcjonowania organizmu. Limfocyty T i przeciwciała IgE normalnie atakujące tylko zagrażające nam wirusy czy bakterie, zaczynają „atakować” pozornie nieszkodliwe substancje znajdujące się powietrzu czy w pożywieniu.

Jakie są najczęstsze przyczyny powstania alergii?

Alergia jest chorobą, którą trudno jest nie tylko leczyć, ale przede wszystkim właściwie zdiagnozować, biorąc pod uwagę olbrzymią ilość potencjalnych alergenów mogących wywołać jej objawy, Przerażenie budzi fakt, że może to być praktycznie wszystko, dlatego aż tak długo trwają testy mające potwierdzić, jakie czynniki są przyczyną alergii i nie zawsze udaje się je precyzyjnie określić.

Jest jednak kilka grup substancji uważanych za alergeny i najczęściej atakujących nasz układ immunologiczny, które możemy podzielić w zależności od środowiska występowania i rozróżniamy tu:

Alergeny pochodzenia pokarmowego:

Dostające się do organizmu razem z tym, co jemy, a największe zagrożenie mogą stanowić następujące produkty spożywcze:

  • białka mleka krowiego;
  • białka jaj kurzych;
  • mleko krowie;
  • ryby, mięczaki i skorupiaki;
  • pszenica zawierająca gluten i produkty z niej robione;
  • soja;
  • orzechy i migdały, a alergicy powinni się szczególnie wystrzegać orzeszków ziemnych;
  • ryż;
  • niektóre owoce, przede wszystkim cytrusowe, banany, jabłka, czereśnie i brzoskwinie;
  • niektóre warzywa, zwłaszcza pomidory, marchew, ziemniaki i seler;
  • czekolada i wyroby czekoladowe.

Alergeny wziewne i pochodzenia zwierzęcego

Jak sama nazwa wskazuje, trafiające do układu oddechowego razem ze wdychanym powietrzem, dzielimy je na dwie podgrupy, sezonowe występujące tylko w określonych okresach roku oraz stałe, stanowiące zagrożenie przez cały rok. Najpoważniejsze zagrożenie dla alergików stanowią:

  • pyłki niektórych roślin kwitnących;
  • pyłki traw i drzew;
  • zarodniki grzybów pleśniowych;
  • roztocza kurzu domowego;
  • sierść zwierząt, głównie domowych, kotów i psów;
  • naturalne pierze;
  • wełna;
  • jad owadów np. mrówek, os, szerszeni i pszczół.

Alergeny pochodzące ze środowiska

Rozwój przemysłu spowodował powstanie całkiem nowej grupy substancji mogących wywoływać silne reakcje alergiczne, wynikające również z postępującego zanieczyszczenia środowiska naturalnego i zaliczamy do nich:

  • lateks;
  • gumę;
  • inne tworzywa sztuczne;
  • metale, przede wszystkim ołów, cynk, kobalt, chrom;
  • sztuczne barwniki i konserwanty;
  • promieniowanie UV.

To tylko trzy najważniejsze grupy alergenów, oprócz nich istnieją jeszcze inne np. krzyżowe lub kontaktowe. W pierwszym przypadku reakcja alergiczna następuje po połączeniu dwóch i więcej substancji pozornie niemających ze sobą nic wspólnego. W drugim czynnikiem ją wywołującym jest kontakt określonego alergenu lub ich większej ilości ze skórą, czyli można powiedzieć, że działa poprzez dotyk.

Z jakimi charakterystycznymi objawami alergii możemy się zetknąć?

testy na alergię

Alergia nie jest jednolitą chorobą, podobnie, jak przyczyny ją powodujące, dzieli się na kilka odmian, w zależności od tego, które czynniki, z opisanych powyżej, ją wywołują. Specjaliści alergolodzy wskazują jednak na pewne symptomy alergii charakterystyczne dla każdej odmiany, a osoby cierpiące na tę chorobę skarżą się najczęściej na:

  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nudności, silne bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, wymioty;
  • obrzęki i zmiany skórne;
  • pokrzywkę i towarzyszącą jej wysypkę;
  • atopowe i kontaktowe zapalenie skóry;
  • duszności;
  • kaszel;
  • katar sienny, utrzymujący się niekiedy całymi latami;
  • obrzęk języka, gardła i krtani;
  • alergiczny nieżyt nosa powodujący trudności z oddychaniem;
  • uczucie rozdrażnienia i nerwowości;
  • problemy ze snem, prowadzące nawet do chronicznej bezsenności;
  • zaburzenia koncentracji;
  • zaczerwienienie, podrażnienie, kłucie i łzawienie oczu.

Jak widać, objawów jest całkiem sporo, oczywiście rzadko kiedy występują wszystkie jednocześnie, lecz niekiedy ich nasilenie może być tak duże, że mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny. Tym mianem określa się wyjątkowo ciężką reakcję alergiczną, stan zagrażający już nie tylko zdrowiu, ale i życiu, objawiający się między innymi:

  • gwałtownym spadkiem ciśnienia krwi;
  • kołataniem serca;
  • uczuciem duszności;
  • trudnym do opanowania kaszlem i wyciekiem z nosa;
  • zawrotami głowy;
  • wymiotami;
  • osłabieniem prowadzącym nawet do omdlenia.

Które metody leczenia alergii są najczęściej stosowane?

Alergia nie jest schorzeniem, które można sobie zlekceważyć, poważnie utrudnia życie i warto znaleźć skuteczne metody poradzenia sobie z nią. Jeśli tylko zauważymy u siebie jej objawy, to pierwsze kroki kierujemy do specjalisty, aby ten zdiagnozował, jakie czynniki są za to odpowiedzialne. Zleca stosowne badania i testy, mogące niestety trwać bardzo długo i na końcu przypisuje odpowiednie specyfiki, a przeważnie stosowane to:

  • leki przeciwhistaminowe, usuwające najbardziej uciążliwe symptomy alergii;
  • adrenalina;
  • leki aktywujące działające antyalergicznie receptory alfa- i beta-adregeniczne;
  • glikokortykosteroidy.

Skuteczności leków antyalergicznych, przede wszystkim przeciwhistaminowych, na pewno nie można nic zarzucić, jednak ich zażywanie wiąże się z koniecznością zaakceptowania sporej ilości skutków ubocznych, a często występujące to:

  • senność albo odwrotność, zaburzenia uniemożliwiające zaśnięcie;
  • koszmary senne;
  • uczucie zmęczenia, rozkojarzenia i podenerwowania;
  • zawroty i bóle głowy;
  • zaburzenia żołądkowe, biegunka i wymioty;
  • zakłócenia rytmu serca;
  • objawy skórne, swędzenie, podrażnienia i wysypka;
  • obrzęki gardła, języka, przełyku, a nawet całej twarzy, powodujące trudności w oddychaniu.

Czy z alergią można poradzić sobie naturalnymi metodami?

fitoterapia

Warto się więc zastanowić, czy z alergią można sobie poradzić innymi metodami, niemającymi aż tylu niepokojących skutków ubocznych. Istnieją na szczęście naturalne sposoby zapanowania nad jej objawami, stosowanymi już przez nasze Mamy, a w wielu przypadkach nawet przez Babcie. Wbrew pozorom, ich skuteczność również jest wysoka, a zwolennicy naturalnego, domowego leczenia alergii zalecają:

Ziołolecznictwo

Nazywane inaczej fitoterapią, podstawę medycyny naturalnej i istnieje wiele ziół oraz roślin o właściwościach pozwalających szybko złagodzić większość symptomów alergii. Spośród najpopularniejszych i powszechnie zalecanych, warto wymienić takie jak:

  • czarnuszka, a konkretnie robiony z niej olejek, najskuteczniej radzący sobie z różnymi odmianami alergii. Sprzyja temu jego skład pełen kwasów tłuszczowych, witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy E, wspomaganych przez magnez, selen, wapń, cynk, potas, żelazo i sód. Szybko usuwa większość objawów alergicznych oddechowych poprzez obkurczenie błon śluzowych w nosie i gardle oraz skórnych. Redukuje jednocześnie wydzielanie histaminy, można go stosować w postaci doustnej, na skórę i jako napar do inhalacji, a co najważniejsze, czarnuszka nie powoduje żadnych skutków ubocznych;
  • rumianek, naturalny lek antyhistaminowy, a za takie jego działanie odpowiada zawartość unikalnej substancji, olejku eterycznego chamazulen, skutecznie hamującego nadprodukcję histaminy, a oprócz tego działa też przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Rumianek można stosować także zewnętrznie, łagodzi bowiem podrażnienia oczu i zapalenie spojówek, dwa objawy występujące przy katarze siennym;
  • krwawnik pospolity, roślina, której właściwości lecznicze są znane od starożytności. Ma bogaty skład, pełen sprzyjających zdrowiu olejków eterycznych, choliny, witaminy C, potasu, magnezu i cynku. Podobnie, jak rumianek, zawiera chamazulen blokujący nadmierne wydzielanie histaminy i co za tym idzie, także możliwość powstania alergii. Pomaga także redukować odczuwanie jej objawów, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i odkażające, przydatne zwłaszcza w przypadku reakcji skórnych;
  • ziele dziurawca, a leczenie alergii wspomagają jego właściwości antybakteryjne pozwalające pozbyć się wielu wywołujących ją mikroorganizmów. Znajdująca się w nim witamina A przyspiesza gojenie się ran i podrażnień skóry, jej chorób, takich jak AZS, atopowe zapalenie skóry, jeden z symptomów alergii. Równie korzystna jest obecność witaminy C, silnego antyoksydantu usuwającego wolne rodniki, hamującego gwałtowne i groźne wyrzuty histaminy, wspomagającego też leczenie stanów zapalnych np. podrażnionego przez alergeny gardła albo nieżytu nosa.

Odpowiedni dobór składników odżywczych w diecie

O znaczeniu właściwie dobranej diety nie trzeba chyba nikomu przypominać. Pozwala między innymi, razem z codzienną dawką aktywności fizycznej, uniknąć nadwagi i otyłości. Jeśli jednak dieta ma chronić nas przed alergią, to oprócz usunięcia z niej wyżej wymienionych grup pokarmów, w tym, co wolno nam jeść muszą znaleźć się takie substancje odżywcze jak:

  • witamina B5, czyli kwas pantotenowy, uczestniczący w procesie produkcji przeciwciał niezbędnych do tego, aby układ odpornościowy poradził sobie z infekcjami o podłożu bakteryjnym lub wirusowym;
  • witamina E, popularna „witamina młodości” gwarantująca zdrowie skóry, którą należy suplementować kilka miesięcy przed okresem pylenia roślin, aby móc skorzystać z pełni jej właściwości antyalergicznych.

Usunięcie czynników alergicznych z domu

Trudno byłoby sobie wyobrazić usunięcie alergenów z miejsc publicznych znajdujących się na zewnątrz, ale wyeliminowanie ich z domu już tak. Oczywiście nie usuniemy ich całkowicie, lecz osoby podatne na działanie czynników alergicznych powinny dokładniej sprzątać swoje otoczenie. Trzeba kilka razy w tygodniu usuwać kurz z pomocą specjalnych ściereczek, odkurzać podłogi odkurzaczem z filtrem HEPA i stosować hipoalergiczne środki czystości i higieny osobistej np. płyny do mycia naczyń czy podłogi, szampony do włosów i żele pod prysznic.

Źródła:

Zobacz także:
Keto Actives – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Fast Burn Extreme – sprawdzamy skuteczność tego reduktora tkanki tłuszczowej! Czy warto go kupić?
BurnBooster – odchudzanie i spalanie tłuszczu na najwyższym poziomie
Bulk Extreme – rozbuduj swoją tkankę mięśniową i zyskaj sylwetkę gladiatora
Buff Skill – napój podwyższający pamięć i koncentrację

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.